Friday, February 27, 2009

arini yang sangap...

arini i bgn-tdo-masak-tdo lg-bgn...badan letih n ngantok semcm. mana tak ngantuk...mlm semlm hbs bertenet dlm kul 12.30. kunon2 nak terus tdo. elok i dah setting nk tdo baru nak pejam mata, msk lak sms dr tuan kechik - U ckp i buat u kesipu maluan.....hahahahahahhahahahah.....u sebar kesipu maluan u dlm blog u sendiri...x sangka tul...muuuaaahahahhahahahahahahahahhah
hahahaahahahahahahahahahahahahahahahha
sbb sblm tu i sent sms kat dia ckp kat dia psl post i smlm kan..- i jaja story psl u arini dlm 1 post kt my blog hae..Harap malu!!dan amik iktibar, jgn skali2 buat i kesipu-maluan lg..muahaha..i revenge!!

tp i xdpt nak reply sms dia coz tetiba takde coverage...xleh nak send sms.
sudah nye, si tuan kecik call i dlm kul 1.56am...masih lagi ngan kemisterian dia yg hepi luarbiase tuh...sembang lebih kurang+gelaks2 coz tuan kechik x abes2 nak nyakat+ejek i lagi dan lagi dan lagi...naper,naper,naper tuan kechik wehhhh...??? siap mintak no tepon umah i lg nih, sowy lah i nak bg kan...u cari lah sendiri. sblm stop da conversation, bole dia ckp nt lg satu jam i call lg...i gelak ajerlah n ckp nt i off my hp...owang nak tdo la, tak reti2...tau lah u tu energizer kan...tp utk rekod, tuan kechik tak call ye...aman damai tido i.

siang tadi i lepas gian masak for lunch. yelah, semlm kan mkn lauk kedai aje. arini i masak ikan kembong masin masak lemak berkacang panjang, sambal belacan amatur-ala2 pemalas coz sumer blenderkan ajer, sambal tumis ikan bilis dan sayur. tu ajer. simple tp leh mkn puas2+panas2.

owh, lupa nak story. masa i tgh masak, liza hntr sms wish-Good luck. Ahaha. i dah agak mesti dia tersalah, ingat i interview arini. terus i call dia dok gelak2 member tetinggal ketapi daa...sembang lebih kurang, sambil tgn sebelah lagi teruskan msk...see, cekapkan i didapo?! org kalau dah efisyen, xyah handsfree pun bole jer...pas sembang ngan liza, mr sathia lak call...sembang kejap.

ptg seblom maghrib i p bukit jelutong jap ngan my sis, beli magazine n reload tmnet ni. kena pakai prepaid la coz telekom ckp area umah i punya kabel dah penuh.so,kena amik masa "sikit" if nak pasang line internet...dia punyer "sikit" tu mmg mkn berbulan2 tau.ntah bilalah dpt psg ntah...

tu jelah kesangapan i arini...bubbye.

Thursday, February 26, 2009

al-kesah tuan kechik...nape eyh?!

arini N(bukan nama sebenar) i bg nama baru...si tuan kechik...muahahaha..rasekan!! manelah i x panggil dia tuan kechik, asal dia kol @ sms i jer mesti nak bagi arahan kat i...sampai perut i naik ngilu klau tgk nama dia yg appear kat screen hp i...sukati dia jer tau...bukan mengeluh, luahan jer...ehek ehek. tau la dia tu ketua bahg.siasatan jenayah kan..

arini dia buat pe'el lg...tgh siok i tapau nasik kat kedai siang td, alih2 sms dia msk tanye diswik dia ada kelas ke x...la,kelas dia kan, nape lak i yg nak kesah...tp oleh krn sikap diplomatik i thp gaban, i pun bgtau kat dia akan checkkan n janji info kt dia later...balik umah i pun dgn efisyennye tlgla check, mmg ada kelas wikend ni...so, info kat dia dgn pesanan mintak dia panjangkan ke H(juga bkn nama sebenar) a.k.a si tuan besar..

tuan kechik reply : Hahhahaha....wokeh...tq...tuan besar x pegi kot...hahahha

see, batapa senangnye ati dia kan...tp bila i nyer turn mintak tlg dia bwkkan nota2 islam-2 utk i, nak tau ape dia reply?nih haa... :
Alamak...nanti ingatkan malam ni k...islam2 x cari lagi dlm stor simpanan buku...hahahja.
boleh cam gitu kan?! jadi, makanya...org begini harus diberi dia sedikit pelajaran.so, i dgn takde sivic nyer reply lah :
kahkahkahkah..yela tu, dlm stor..ke bilik u yg mcm stor.Wakaka.cam bonet kete u..hikhik..laarrrrikkks!!

tau dia nak majuk ngan i pastu kan...i taruh lagi : Jgn ar majuk..Nt i suh sue tlg kemas bonet kete u hae..sue suka bab kemas2 ni. I suka bab tdo2 saje..Ahahaha.Tdo sat naa..pastu dia kata i hampeh,i wat dunno jer sebab i nak qado tido...

mlm ni i kol dia nak ingatkan dia psl nota2 tu...tiba-tiba...ia menjadi suatu episod klaka-seram kat i...tuan kechik tetiba menjadi hepi semcm...ala2 mcm org yg x mkn ubat lagi jer kesewelan dia tuh. dah la lps tu dia call i lg ngan number yg dihidekan, buat i jd tipah-tetipu ajer...pulak tu, bkn skali tp dua kali dia tipah2kan i tau...sajer nak ejek i control suara ms jwp fon...senget x?!

tak cukup ngan call, dia send sms pulaks..nih, i copy balik. Padan muka u tuan kechik, i jaja sms u bg sumer org baca...muahahaha...bg i gelak syaiton dulu...

  • Chak...kalau pakai no ni mesti x control kan...hahahahha...i g makan dulu...bubbbbbbbbbbyyyyyyyeeeeeeee.....khihihihihihihihihhi
  • hahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahha............jangan maraaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh.....my turnnn........hahahahahahahahahahahahahaahhahahahahahahahha
  • hahahahah.....i nak mkn dulu...lapaq

sgt hepi yg luarbiase kn dia mlm ni...tu pun i tak story segala kejadahan ms calling2...pendek kata, si tuan kechik menjadi suatu misteri nusantara mlm ni...atau mungkin tuan kechik tertelan ubat gigi secara overdose pg td...atau mungkinkah kerana terlebih wirid mlm ni...yelah, mlm ni kan mlm jumaat...xsiape yg tahu. jd, jgn biarkan diri anda dibelenggu misteri nusantara...bubbye.

lepas satu sexa...

alhamdulillah...lepas dah i'view. tp xtau naper dup dap tak ilang2 lagi...


arini sampai pusat temuduga awal beb...dlm 7.30am dah kat dewan temuduga tau...duduk tunggu nak daftar,sempat gigil2 lebih kurang...kul 7.45am dah siap daftar, dpt lak jd calon pertama kat bilik pertama...lagi arh tambah ketaq kan...kul 8.10am dah dipanggil masuk,nak tau kul bape i kuar..??kul 9.10am...hah kau...mcm2 soklan yg dia tanye, mcm2 gak yg i jwb...tp ala2 menggoreng la jugak...ate, dah lain yg i study...hafal bagai nak rak...lain plak yg ditanye...ntahape2ntah yg i jwp...kuar dr bilik tu, sumer yg kat tmpt menunggu dewan tu dok pandang i tercangang2...i pulak, dah mcm org yg baru pulih dr kena sampuk...ahaha...masa kat dlm bilik-ala2 relax+santai2...tp bila dah kuar br suspen balik.pelik x?! tp panel mcm best jgk,agak frenly+ckp pun dgn etika+steady je, x poyo pn...mcm masa i'view kat matrade dulu,i dpt panel yg poyo x hengat...

tgk la nt result caner...ada rezeki, dapatlah...klau takde, cuba lagi...anyway, thanx to mr.Sathia coz hantar sms saat2 akhir pd minit2 kecederaan, betul2 sblm handphone di off...dia wish-Selamat Berjaya. tak lupa jgk my besfren shelly, ada miskol...i tau lps hbs i'view...

pagi seblom bertolak, agak stress la jgk...pegi dgn adik i. nak ngejutkan dia, agak cabaran la jgk...coz mlm td kan liverpool ada game, jd paham2 sendiri la kan...utk rekod liverpool menang ye...mmg dah set janji nak gerak dr umah kul 6.30am...takott jamn maa...agak2 dah 6.25am takde tanda2 nak bergerak, i ilang kesabaran n stat kete n kuarkan kete dr umah...br lah adik i terhengeh2 keluar. ingatkan dah bole gerak, skali,terencat lagi coz tetiba mak i tukar fikiran di saat2 akhir...nak ikut jgk, pulak dah..mama...mama...mlm tadi bgtau x jadi nak ikut...tetiba..hurmmm(bukan mengeluh ye, sekadar luahan)..nsb baik kul 6.45am bergerak la jgk...nasib baik jgk lalulintas lancar, cuma masa nak kuar dr shah alam la agak suspen ingatkan jamn...rupa2nye halusinasi jer...ahaha. tapi kat putrajaya mmg jamn esp kat parking area dia, ate, semua org nak msk ofis kan...

abes i'view terus blk umah...takde nafsu nak jenjalan kat putrajaya pun.yelah, awal lagi...sudah nye i sampai umah dlm kul 10.00am.Unexpected. i budget i'view mesti abes belah ptg.yelah, masa i'view kat matrade dulu i terseksa tunggu giliran dari awal pg i dtg dgn tak bersarapannya, alih2 nak dekat kul 5, abes officehour baru dipanggil masuk,tu pun 15-20minit ajer jumpa panel...juz imagine!!!

takpe lah...yg penting sumer dah berlalu. nak p mkn sat...to be continue...bubbye.

dup dap...dup dap...

esok hari agak penting bagi i...temuduga ptd m41. agak suspen gak menanti hari esok. harap2 segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan segala urusan.Amin.


sebelum tu, kena makesure jugak semua keperluan dah complete kan...baju,kasut,resume bergambar,degree+transkrip asal+copy,copy I/C,sijil2 aktiviti n surat panggilan temuduga..rasa2nye tu ajer kot.pastu pegi ke putrajaya awal cket takmo sangkut jamn...bawak body yg presentable n otak yg bergeliga...selawat...selawat...selawat...jawab ngan confident.
dapat sms dari member2 yg tau about my interview ni, bagi sokongan moral sungguh member2 i nih...antara smsnye dari ;
  • mr.Tan : Wish u all the best in ur coming interview
  • mr.Sathia: siap sedia jangan tension U akan dapat saya akan berdoa agar awak Berjaya dlm tduga ini
  • shelly : dey...dah prepare ke utk esok?good luck ya

ada jgk sembang2 ngan my besfren shelly, dia pun ada wish jgk...thanx,muaahhh...asben dia pn sama,siap bagi tips2 berguna+nasihat utk i'view tu nanti,almaklumlah, member kan ada experience...terima kasih ye! dan kepada semua lah yg bagi support+advice atau ape2 ajer...terima kasih yg tak terhingga...

lulus atau tidak itu belakang punyer citer...slagi ada peluang kita berusaha ye tak...?! kita manusia hanya mampu merancang, tapi semua Tuhan punya kuasa utk menentukan...

teringat ayat member fac i 'yg sorang' tu slalu sebut...innaAllaha maal sobirin... Assobru minal iman...org tu,if u terbaca ni jgn dok gelak syaiton hae...i copy-paste sms u jer...ahaha. no royalty k... i kan idola u...cea, lantik sendirik!!

uol...doa2kan i suksesss...suksesss...hae...bubbye.

Tuesday, February 24, 2009

angka '3' dan signifikasinyer...

haa...nak tau tak ape signifikasinyer angka '3' dlm idup i..meh nak story cket.uol nak tau ke takmo ke, kena gak maukan coz i ttp nak bgtau...dah blog i kan,sukati i la...yg takmo tau, leh syuhh..syuhhh.

tak tau nape,idup i byk signifikan ngan angka'3' ni...maybe bcoz i anak yg ke-3 dari empat org adik-bradik. parents i pun dua2 kirenya anak ke-3 rasa2nye...setau i la,kalau salah tak tau la. i lahir pada 3february...1st graduation kat um pn pada 13ogos2003...masa hari konvo,beratur masuk ke dewan konvo-DTC ikut pintu 3...

disyer,umo i 30thn dan pada usia ini la baru dpt panggilan temuduga ptd...surat panggilan pun bertarikh 3feb2009...selama ni i lepas stage exam dah 2x,kursus pac pn 2x pastu sonyap jer tau...tahun ni ada luck cket,maybe tuah angka '3' umo i ni...kiranye my life begins at 30 gitu...

pagi ni i dpt satu berita gumbira...abang i dijangka dpt baby ke-3 nye,sbb my SIL pregnant lagi...anak sudare i yg nombor 3 lah tu....wallaaawehhh.

i am lucky no-3...ikut fengshui,no-3 means kehidupan...semoga kehidupan i bertambah cemerlang, gemilang dan terbilang....AMIN>

Monday, February 23, 2009

ade style lah...

balik umah dlm kul 5 gak lah arini...balik awal coz mcm nak ujan lebat ajer kl td.malas sangkut kat jamn maa...

tapi sebelum balik sempat la singgah kat SACC mall. nak cari beg utk isi dokumen2 masa i'view nt. beg lama dah putus la pulak...tapi yg bestnya, i jumpa beg yg design sama mcm beg lama i tuh...rm46 lak tu, kat primavera..Alhamdulillah, org baik2 Tuhan mudahkan segala urusan..InsyaAllah. dah dpt beg, terus gerak blk umah..

Tapi..tersimpang lagi ke Mydin bukit jelutong coz teringat nak beli barang dapo cket.hehe...see,ala2 desperate housewife gitu...tapi sbb ujan dah tuwon, i lepaque dlm kete jap.i takleh kena ujan sgt maa...nt terdemam, caner nak pegi i'view kan...lepaque tunggu ujan reda cket,sambil nyanyi2 dlm kete,mmg layannn...pastu ujan pun reda...see,nampak tak..i nyanyi ujan pun reda, means sore i can do lah kan...betul...betul...betul...

skali, masa nak kuar kete, wiper takmo stop...fuh, ada kesuspenan di situ.siap roger mak i lagi...ate, dah i pakai kete mak i, takkan i nak kol pomen lak kan..kang pomen tu gelak syaiton kat i,malu...ngupenye, i tak pulas hbs suis wiper tu ajer.chaih...mmg la kan,bmw lebih women frenly la...merce nih byk sgt gadget protokolnye...tak kuase tau!!

dah beli barang2 dapo, i straight je balik umah. sampai umah, tayang2 beg kt mak i...pastu mak i suh i try baju batek yg mak i dah amikkan dr tailor pg td.pehh...dgn bateknye, siap berhandbeg n coatshoes,dok gaye2 mcm bebudak mase nak raye...ada la mcm ketua puteri umno...muahahaha.tapi dlm hati mcm tak sanggup ajer nak kuar umah cam gitu....arghhh,tidaakKkkkk!!!

nasib lah kan...dah apply nak masuk gomen kena la biase2kan diri berdresscode sebegitu...yang penting...ADA STYLE LaAahhhh....

bersiaran dari lawfac library...

cewahh..title mcm baguoss je kan.almaklum saje lah cita2 nak join broadcast tak kesampaian...pemalu kan,caner nak kuar tv...plus, i ada kesedaran-diri tidak rupawan..ahaks!

arini lepaque library jer...kunon2 nak buat cket researh+study hal-ehwal pentadbiran k'jaan malaysia ni..khamis ni ada i'view lah.lom pape peyut i dah ngilu memikirkannya..ingat nak main redah aje,tp takott ar pulak kang kena sergah ngan panel i'view tuh...i nih dlm keadaan tertentu mmg agak lemah semangat cket...faktor genetik kot...ade la sorang tuh dlm family i yg mmg cam gitu...syyy,takleh bgtau owh...nanti kena tulah.

sabtu lps i pegi exam ptd kat seksyen27 shah alam...patutnye i takyah gi dah coz i dah lepas stage tu, tapi ms kol spa tanye, diorg ckp pegi aje exam tu sebagai backup klau tak lepas i'view nanti takyah la nak tunggu yg bln8 nye exam repeat...ceh, konfiden ajer minah tu nak predict i kantoi i'view nanti...ciss...akan ku buktikan!!

soklan exam cam biase lah kesusahannye...nama pun exam kan, kalau senang tak la dipanggil exam, kita sebut "popkuiz"...ye tak?!tapi i rasa yg last paper ar killer paper dia...ada 20soklan jer,soklan pemahaman teks bm+bi.kan buleh, i tak paham aper dianye citer...mmg sumer i main tikam ajer...myfren liza yg amik exam tu jgk-tp kat pusat exam lain-pun mcm tak percaye i ckp takleh buat lgsg paper tuh...uol bayangkan ye, soklan tanye psl peribahasa yg i lom penah dgr karamsinghwalia ada pakai lagi...cth: 'paksa tekukur padi rebah, paksa tikus lengkiang terbuka', 'jadi teluk olakan air sahaja', ' bagai kambing menanduk bkt' dan 'jenguk, pandang2, jgn sampai landak ditendang!'....ape kejadahannyakah itu...???

oleh sbb tak puashati+terase bengap sgt,i siap salin peribahasa2 tu atas slip kemasukan exam.ingat dh balik nt nak cari makna dia...utk rekod ye, selama ni result bm i for spm+stpm sumer dpt gred A okey..skali tak tau makna peribahasa tu yg terase agak sentap...muahaha...mudahnya i tersentap....

wokeh la...nak sambung menelaah jap!!bubbye...

Sunday, February 22, 2009

nape takde gambar'an' eyh..

i tak tepek ape2 gambar lagi dlm blog ni kan...ekceli ada la sebab2nya...

1st,blom ada gambar2 yang cantek menarek kau memang da bomm arh...2nd, i ngah mengusahakan utk mendapatkan 'sesuatu'. jadi sebelum yg 'sesuatu' itu confirm dpt,adalah lebih baek i menghidekan diri...betul tak? ini sebagai langkah berjaga2 utk mengukuhkan nilai etika dan integriti diri sendiri...cewahh...3rd, i masih lagi dlm 'training' menjadi photographer tegar...agak segan owh mau snap sana snap sini ngalahkn paparazi...i kan low-profile...4th, nak biasekan uol ngan personaliti i dari segi penulisan kreatif...ewah-ewah...


jadi,harap maklum....

me, myself and i...

nak story cket salasilah diri-sendiri boleh?...la,i nyer blog kan...sukati i le nak story ape...


i dilahirkan di pj,selangor pada 3february1979...anak ke3 dari 4orang adik-badik.ada sorang ayah,sorang mak,sorang abang,sorang kakak,sorang adik lelaki,sorang akak ipar,sorang anaksedare laki and sorang anaksedare pompuan...one each-konsepnya ye...harap maklum.

memang anakjati selangor.jadi jgn la sesape nak memandai2 kata or tanye i ada kena-mengena ngan nik aziz @ mana2 individu dr pantai timur-hanye semata2 sukukate 'kocohwali' tu ajer...harap maklum...terutama kpd 'N'(bkn nama sebenar)...if u terbaca ni jgn terase...ehehe.udah2 la nak mengkocohwalikan i...tapikan,tapikan...atok i mmg ada iras2 mb klate tu...masa kitorg cuti2 m'sia kt kb,tiap kali atok i singgah kt surau a.k.a musolah mesti ada je org mintak atok i jadi imam...wah,anakcucu tumpang vangga tok...


dh namanye anak negeri selangor, mesti la i penyokong setia team 'redgiant'. tak penah dlm sejarah idup i sokong team negeri lain walaupun team i ni terperosok ke tangga tercorot liga ye...i tATtAappp dgn redgiant...itulah semangat merah-kuning yg sejati.masa selangor juara 3piala, i la yg byk support tau...i turun ke stadium dari awal season lagi till final okey...pehh,byk owh kenangan masa tu...slalu i gi ngan adik i. mmg kdg2 sampai tersengkek i dikikis adik i...duit minyak,tiket i,adik i & awek dia masa tu(bdk sarawak-ani namanye..),parking,mkn-minum dlm stadium, mkn-minum after game dan benda2 penaik semangat lagi...sumer serba ditanggung...tp takpe puashati owh...pelaburan yg disanggupkan.kalau bola oversea, i nyer team tak lain tak bukan LIVERPOOL...go gerrard,go the reds...


tapi selepas itu, i telah berkecimpung pulak dlm arena penunggangan kuda.jadi, bab bola terslow-down cket. i join equestrian kat bukit kiara ngan my besfren shelly. amik horse-riding lesson, siap dpt sijil tuu...demi minat yg mendalam, skali lagi i menyanggup ajer kuar RM utk sukan tu...fees,equipment dan kos2 lelain. pendek kate,duit yg kuar dah boleh la nak dibuat blanje majlis tunang2...ehehe...nak buat camne, i blom seru ke arah itu kot...ride kuda best owh...ride org lom tentu..ahakahakahak...ada kelucahan di situ.


penah la jgk i jth. dua kali tuu...1st, masa 3rd lesson-masa tuh i baru blaja balancekan diri ddk atas kuda tp instructor dah lepaskan i control sndr kuda i walk kt paddock.skali kuda tu bikin onar, tetiba lak dia canter(kuda lari laju..), i hilang kawalan dan akhirnya setelah begitu struggle bertahan maka i pun tercampak jatuh ke tanah...dengan tak malu nye i nangis sbb tersentap owh dgn insiden yg di luar dugaan tu...kuda tu jeles kot, ada mamat2 mane ntah yg ddk kat tepi paddock dok ngorat2 i...yg i lak gi hangin2 kat kuda tu,iye la...cuba uol pk, asal lalu depan mamat2 tu aje kuda tu stop takmo gerak...mata dok usha mamat2 tu,amboi kemain lagi gatalnye dia kan-tak padan ngan kuda...minty nama kuda tu...i pun dah bengang+rimas ngan mamat2 tu,gi kick kuda tu...maka,hambik la kan...kuda tu buat pembalasan baek punyer kat i...2nd, masa trainning kaki grip body kuda without stirrup iron(besi yg kita dok sangkut pergelangan kaki),i tergelincir la pulak...i takleh ar takde penyangkut kaki ni...hasilnye jatuh lagi...tapi kali ni jatuh takde la azab mcm masa 1st time jatuh tu..teringat kata instructor i, kaki i harap besar je tapi takde power...wah,sukati dia je nak mengata kaki i...ehehe.


chup,i penah stay in Ipoh tau...abeskan zmn sekolah kat sana.mula2 i sekolah d MGS ipoh-pindah dari CBN kl,pastu buat form6 kat Anderson...abes stpm,i diterima masuk ke UM utk study ekonomi.Tahun 2003 i grad-bachelor of economics,major in political studies and public administration....wahhh,berbelit lidah nak nyebut. Skrg masih lagi further study di um tp explore course lain la...kunon2 nk pandai,so amik la law pulak...biase lah,selagi belom tutop mata, belajar...belajar...belajar...family i mmg dlm line undang2,so nak tak nak kenalah i amik tau gak pasal hal-ehwal undang2 supaya i paham segala kejadahan bab law ni...kiranye,meneruskan Tradisi Kecemerlangan UM...cehhh,tetiba...


i lebih suka dok umah-homely type gitu...buatla ape2 yg patut.nak kata rajin sgt,idak la jgk...tapi i suka masak...nape,xpercaye?! tengok orang ar...x terror sgt tapi bolehla...ehehe...malu!i suka masak sebab lepas masak bole mkn,lepas mkn bole kenyang,lepas kenyang bole burrrggghhh...kalau i tak masak,sape yg nak masak utk i...cuba angkat tangan,kannn...dah agak dah takde nye sape nak masak utk i...tulah masalahnye.makan kat luar kekadang lebih menyakitkan ati ajer, harap mahal je lebih tp rasa 'sedih'...ni nak habaq cket,i ade la jgk masak2 mase openhouse for raye2 kat umah sblm ni.dari maklumbalas yg diterima,sumer positif tau...ckp sedappp...bkn masuk bakul angkat sendiri tau. mase adik i nak tunang lasyer pun i gak yg masak utk makan2 sebelom rombongan meminang berangkat memulakan perjalanan,perut kena isi dulu maa...tu pun nasib baik jugakla rombongan jadik berangkat...dibuatnye ada rombongan lain yang datang umah i sebab tau i yg masak sedap2 masa tu and berkenan kat i,tak ke naya adik i kena pospon jadual peminangan dia...biase la i kan low profile...ceh,lantik sendirik..


laa...dah panjang la pulak story i arini...sebelum jadi ala2 movie hindustan, better i stop di sini...nanti2 i continue.blog i kan...sukati i la nak continue lagi ke tak...fedulik arh...

Thursday, February 19, 2009

dedikasi utk yg single lagi...

untuk renungan bersama...

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.Hanya berkaitan soal masa. Ia bagai meniti jambatan utk ke seberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.Usia 25tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35tahun belum apa2 sekiranya sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang kerana Allah mendengar...

Wanita baik untuk lelaki yang baik2,sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat2.Biar lambat jodoh asal mendapat mr/mrs right dan biar kita seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yg tidak beriman di kemudian hari.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini.Kita selalu sangka-aku pasti akan bahagia jika mendapat itu dan ini. Hakikatnya,apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan, ia juga datang bersama masalah.Pakej la tu.Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagia mungkin ada tapi deritanya juga datang bersama. Semua benda pasti ada baik buruknya.

Demikian juga halnya dengan perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan dalam oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya. Tapi ia juga boleh jadi buruk sebab ramai juga yang berkahwin hidupnya bertambah kusut.

Ada orang yang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam rumahtangga. Bukankah dengan ijabkabul, selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yg terpaksa dipikul turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermatian2 membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa saja asalkan segala impian menjadi nyata...

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri, usahlah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak , carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu kerana kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar untuk berpaut tatkala cuba untuk mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan pahala yang tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman,mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan-bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput. Namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.

Renung2kan dan selamat beramal....

my 1st post

Kepada semua yg ada jengah2 i kat sini,tapi xnampak apa2 yg cantik menarik tertarik ko mmg da bomm...sebenarnya i belom ada tergerak hati lagi nak tulis apa-apa kat sini.sebab ape,i pun xtau maa...dan i masih lagi menggodek2 menatang template kat sini..sangat mencabar minda okey....i kan idak la hebat sangat bab2 IT nih,harap maklum.

Tapi akan datang,i akan menjadi warga blog yang tegar.Tungguuu.........!