Sunday, March 29, 2009

I'm sorry...

Best tak i ‘bahan’ tuan kechik semlm..?! Enjoy kan…if uol tak enjoy, yg penting i yg menulis nih kena enjoy dulu…muahahaha…bg i gelak syaiton sat naa…muahahahahjaja… (..aik, seperti ku kenal jenis gelak itu…tetapi siapa eyh yg gelak cenggitu..?!) …kihkihkihkih…

Kepada tuan kechik…jgn sentap naa…jgn revenge plizzzz…plizzzzz…plizzzz......i bukan pe, blogging nih satu terapi utk i…tempat luahan…sekadar luahan sajer ,bukan mengeluh…better pe drpd i nak really marah2 or kutuk2,kang jd gaduh lak…if i tak release kat sini…kat mana lagi i nak release tension i..?! i bukan ne reti nak karaoke2 cam u ke...soping2 n salon2 kan rambut cam sue... ( sue klau baca nih,mesti ckp- “eh..eh..setan 2 ekor nih...aku plak yg kena...ape kes?!”), nak gi spa cam liza pun i dah tak mampu...uhuhu ( liza plak agaknya ckp... “lantak koranglah, aku tak campur...”- i tawakal je nih, dibuatnya liza call i pasni...sound “ko buleh dak jgn babitkan aku kat story-mory dlm blog ko..?!galak!!!”- elehai...akak liza,jgn marah naa...kata i nih ‘adik’ kan...)...so, tuan kechik...daripada i pendam2 sampai akhirnya membukit jadi jiwakacau tahap kronik...takleh nak fokus buat carta...adalah lebih baik u halalkan sajer setiap perbuatan terkutuk i pada u...ceaaa, statement keji nih....ahahaha...nak carta tak?! Ehehehe...ugut lagiii... i tau,kanun keseksaan-ugutan jenayah...eleh, ada i kesah...i tak giget tinge u sampai chapang pun dah cukup baik...bersyukur lah cket....

Tapi...amarah i tak clear lagi nih, caner..?! salah u jugak tak ajar i lagi steps spaceCop gaban 5saat u tu...caner ngupe nyer?!...ape kefungsian nyer?!...time bile muncul nyer?!...wakaka...u kata berkawan ngan spiderman n kluangman, tp sampai arini tak reti2 nak introduce pun kat i....biarkan i kwn ngan oldman-bapak si kluangman tu ajer...tak patut...camni ke member...dahla, janji nak survey member2 dr etnik Dayak utk i, ape citer...?!(wahhh...time nih sure tuan kechik dah abes ’terbakar’...cil*k*k minah nih, bahan i kaw-kaw...sumer org baca...part dia, pandai lak dia edit...drop i giler2...siap arh nanti...)...uhuuuu...dahi tuan kechik mesti dah stat kerut2 nih....sue,nampak dak...nampak dak...??! tak nampak 2x jumaat....(giler ke hape i nih..?!)

Moralnya di sini...huuuuwWwaaaaaa....jgn la dok bikin onar kat i...if not, i akan ’jaja’ sampai 15 episod... i nih dahla br pulih dr jiwakacau...tuh pun tak fully-recover lg nih...Pastu, jgn nk control2 i...ckp jgn tulih itu,ini,begitu,begini dlm blog, siap ckp-"siap arh nanti.." bagai....i nih bukan boleh...lagi org tegah, lagi menjadi2 adrenalin i nak take da challenge...wakakaka...dlm hati maseh merintih lagi nih...pui...pui...puihh...

Ape2hal...kpd sesiape yg terjejas zahir+batinnya ngan tulisan i nih...bak kata amir raja lawak – "i’m sorriiii...." ..tu ajer...senyum naa...bubbye.

Saturday, March 28, 2009

Tuan Kechik dirasuk roh syaiton...

Arini tuan kechik dirasuk roh syaiton…atau dlm kata lain…punyer lah sengal,senget dan sewel dia arini…idup2 I di ‘tipah’ nyer…siap ‘jual’ nama Sue plak tuh…very the keji….Citernya camni…dlm kul 4pm, I nak geraklah balik umah…sblm balik, I anto sms to tuan kechik ngan Sue ala2 nak babai2 ngan penuh sivik lah kan...takkan nak nonong je balik xbgtau member kita nak balik kan…kang dorg tercarik2 lak ke kan…-
I : Balik dulu naa…Tq mkn td.
T.Kechik : jap2...sue suruh tunggu...relax ar...kitaorang da nk abis ni
Masa nih mati2 I ingatkan Sue takde kredit kot nak reply sendiri...
I : Uol lg sejam br hbs kan?I pg manhunt dulu ok x?Muahaha.
T.Kechik : Ntah...rasanya da nak abis nie...kalau x abis gak,sue nak abiskan dia ckp...
I pun iye2 lah tunggu kat kete...dahla mase tuh panas giler...tp i dgn siviknye tahan le jgk...bersabar dan bertahan...kata innallahamaalsobirin assobruminnal iman kan...siap alih kete,parking kat area kete dorang...redup cket...sambil2 tunggu, i pun sambung bc buku tort n mkn lolipop i...i tunggu punye tunggu,sampai lolipop tu tinggal cket, batang idung dorang pun tak muncul2 jgk...jd, i amik keputusan nak p ladies dl..dari satu ladies ke satu ladies i explore...tp hampa,xdpt nak termenung coz semua bilik termenung ada prob ngan locknya,xleh kunci daa...i pun balik semula kat kete, sambung tunggu...agak menguji kesabaran i...so, sms balik...-
I : Xbisu lg ke lecturer u?Biar btl...lolipop i pn dh nk hbs dh ni..
T.Kechik : Blum....i ngah ulit sue tdo nie..
Aik, I pun mula rase ada sesuatu yg tak kena…hurmmmm….mencurigakan…so, reply sms tuh…-
I : Kahkahkahkah..abes,klau sue tdo caner lak dia leh suh i tgg..U jgn bikin onar kt i..Dh la pintu toilet sumer kuncinya rsk,caner nk tencing nih..
T.Kechik : Kencing je tepi longkang tuh...
Kuang assam betul…dia ingat I nih hanjeng ke..??! I maseh lagi ngan kesabaran i...reply secara diplomatik...-
I : Nt u skodeng..takmo,takmo..malluuu..Blk dl arh.Nk ujan.Xdpt tencing nt xleh drive.Haha.Mata i rabun air..
T.Kechik : Muaaaaahhahahahaha….ok
Mmg ingat nak balik dah…tp terpikirkan Sue, tak sampai hati lak…lagipun, alang2 dah tunggu…tunggu jelah terus…so, sms balik -
I : P cr toilet sat,nt i dtg blk suh sue tgg i plak

T.Kechik : Ok
I pun gigih la dok cari toilet merata UM...agak azab la jugak...byk enau toilet yg kunci...sampai ke 5th kolej nyer area i gamble cari toilet...ujan pun dah tuwon time tu...
T.Kechik : U...u balik dulu ar...lecturer ni xhenti2 lagi....

I : Ahaha..Td mcm bagus je nk hbskan ckp dia..I br sampai fifth kolej.Sume toilet kunci.Tiada ketahanan dah..
last2, i teringat penah gi toilet kat AI...am so lucky, toilet dia bukak...yeyea...dah setle ’urusan’ I, tetiba msk sms malaun nih...-
T.Kechik : Kencing je sambil jalan2 dalam hujan tu…orang x perasan….muahahahahhaha

I reply sms tuh lepas setle ’urusan’ kt AI la….-
I : Ahahaha.Sengal!U biase buat camtu eyh?!Dh setle kt akademi
islam.Waseh,tencing yg diredhai owh..
T.Kechik : Yeke nie.....bukan leh caya u ni....ntah2 buat2 kena ujan pas2 kencing....hahahahahahaha
Masa mesej2 nih i dah odw ke fac...ingat singgah la jap...kalau dorang takde baru i blah...malas tunggu...-
I : I bkn cam u..eiirrr..Dh kt fac ni.Xde tanda2 samad nk diam ke?
T.Kechik : Da kat luar

Oleh sbb ujan lebat...i pun tunggu dorang dlm kete jer...lambat enau, tak nmpak pun batang idung, i call tuan kechik...dia ckp dia tunggu kat area foyer...takleh nak p kat kete, ujan...so, i pun ckp i tunggu dlm kete ajer...mase tuh dah nmpk la kelibat dorang...tetiba i nmpk Sue mcm nak call someone...i dpt instinc mcm Sue nak call i ajer. So, i standby arh...mmg pun Sue call i...ckp- ”Babe...si setan nih tipu u...i tak suruh pun u tunggu i...”

And then sue explain kat i dia kena terus balik la…itu la..ini la..bla bla bla...sambil bgtau i tuan kechik tgh dok gelak2 syaiton...mmg i nyumpah2 malaun tuh...pastu Sue pass fon dia kat tuan kechik...kan bole, saje je dia nak ’bakar’ hati I....bg I dgr dia dok gelak syaiton...bingai betullll...mmg menggelegak darah I...1st word yg kuar dr mulut i kat tuan kechik... ”mAnGkKk*Kkkk...hayunnn....” mmg i dah xkire maahad tak maahad...abes sumer perkataan keji i sebut<>

dia maseh dok ghairah gelak2 syaiton sampai ke sudah...siap ada hati lagi nih nak suh i tunggu dia balik sama2...Jangan Harappp!!! I terus je blahh... xde kuase nak melayannye...tapi sblm blah, i maseh lagi ada sivik n diplomatik... buat lambaian kat Sue n tuan kechik yg berada di belakang dia...

I rase mcm nak kuarkan segala kahak yg ada kat tekak i nih...pui,pui,puihhh kat tuan kechik....harkkkkk, haiiikkkhhh....pppppuuuuuuuuuuuiiiiiiiiihhhh... repeat lagi dan lagi dan lagi... tak cukup terbalas kekejian dia.... rase mcm nak tumbuk2 ajer dia pastu.... dushhh... dushhh... dushhhh.... then, slap...slap...slap... siap karete speed power.... waaaachhhaaaaaaaa...sampai ilang tenaga...

pastu, rase nak nanges pun ada....HhhuuUUuuwWwaaaa....naper u buat i camni tuan kechik, naper....why...why...why..???!!!! Ape kejadahannyakah itu???!!! Boleh up kan ke-ensem-an ke u buat i cenggitu awe wehhh...????

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah...api kebengangan maseh tak reda...emosi i jadi kacau-bilau...bukan lagi kacau-ganggu...huru-hara saraf emosi neuron otak i jadinya...kejap2 dok gelak sorang2...kejap2 mcm nak nanges...mulut i dah takdenya zikrullah lagi...dok sumpah seranah ajer adelah..<..pokeamon..>muahahaha....tgh2 jamn kat fed highway, sempat sms tuan kechik...-

I : Sengal,senget..Tau td i tencing kt u je..Muahahaha.Siap ar i jaja u nt
T.Kechik :Hehehe

Dia gelak camtu...ada can lah i jaja story nih dgn halalnye...Takbirrr...

Macam-macam...

Semlm lepas bgtau Ila ttg enrty spesel utk dia, Ila sms - Weh,kutat giler aku kt blog ko. Hampeh ar..hmm..sori ar nette....sedey lak aku bc td...agaknya aku ni terkujat jd bini ngn mak org kot..tu pasal la masa pn x pandai bahagi2 huhuhu. Yek eleh...minah nih mmg very da easy nak tersentap naa.. Anyway, Ila...if ko tersinggung, bak kata Amir raja lawak- "I'm Sori...!!" (sambil tgn dipangkah di dada...muahaha)

pastu Ila sms lg- Bnyk ar follower ko. Aku g mesy kt hotel crystal crown kl nextwik. nk jumpe ke? So, i reply bole ajer nak jumpa nyer...tp isunya di sini...lynn, jgn songeh2 naa....lu pikir lah sendiri...kuang...kuang...kuang...Ila, jgn ter'bakar' naa....xtau naper i diswik asik nak syaiton kat org jer....Apekah?!!

BTW, my frens...xkan mau jd 'lalat' sajer kat blog i nih kan...xreti2 ke nak reveal kan diri tuh...n kpd Amoque yg sedang curi2 mengikuti blog gua nih...jgn la buat2 kata kunon2 lu xtau add blog gua nih...lakonan lu sungguh tak mantopp...tp gua biarkan ajelah, nak tgk sejauhmana lu bole 'pegi' ngan bakat lakonan lu itu...muahahaha...camera rolling...ACTION!!!

Kepada Boy...mlm kelmarin, lynn baru bgtau pasal Boy nye operation apendix...lar, kena belah tak bgtau...aritu dok sms2, member mcm org sihat jer...takde tanda2 akan dibelah...ehehe mcm la bole detact thru sms kan...senget i nih...anyway, babe...u take care yee...mintakla awek dokter awak tu tlg tgk2kan...ke dah break?! waseh....tgk....i sempat lagi nak syaiton tau...astagfirullahalazim.

Dats all for now...bubbye.

Friday, March 27, 2009

Alahai la puan ila oiii...

Ahahaha...i terbuat janji nak jaja story psl cikgu ila my fren...minah nih agak menyepikan diri semenjak 2menjak nih...payah bebenor nak ctct dia or berjanji ngan dia nih...ngalahkan menteri gitu...Boy ngan Lynn mesti setuju ngan i...kan...kan...kan...( Lynn klau baca nih mesti dok ckp betul...betul...betul...)...korang dah 'terkena' ngan dia aritu kan....kihkihkih.

arini sempat lak Ila bersms2 ngan i... (Lynn, silalah kagum) ...tu pun, sbb i sms dia dulu, saje buat2 'serang' dia sbb ada jaja gambar kat fotopages tp xbgtau i...chait, xpatut betul...Ila reply - Ada ke?bila masa aku buat?aiyak...jenayah siber ni. Chit!! ko fikir ko siape haa...?! ada plak org nak super impose gambo ko kat tenet eyh...bila i describe gmbr tu baru dia ckp -O..br ingat..ms aku btunang aku nak tnjk gmbo aku kt mmbr sabah. yg tu ke?kalo yg tu aku nak mudah nk krm email berat nk download pasal tu aku wat. aku pun dah lupa. Cea...pnjg explaination dia naa...xkira, Ila dah kantoi...muahaha...

Dia sms lagi - Ha..kah(3x) betoi la tu. aku sendiri pn lupa alamat dan passwordnya. Elelelehh...dah kantoi lagi mau story penpanjang ahahahaha...pastu, per 'sms'an kami terencat seketika sbb dia sms ckp - Kejap ar..nk amik fatihah kt pengasuh dia jap. Sambung balik sms bila dia reply sms i yg suh dia buat blog jgk so dat dia bole tepek gambo fatihah baby dia utk i tgk...dia jwp - Hp ko leh mms x?aku mms je gambo fatihah ni nak tgk. Masalahnya i nak suh jgk dia buat blog...wakaka...so, ckp hp xleh mms...dia reply - Bg alamat email la. aku tak reti blog2 ni.wakaka...WHAT???!!! Ila xtau email add i...??! ohoooo...ada kekantoian lagi di situ...utk rekodnye, i tak penah tukar lagi my email add since dulu...yg tulah jugak...dulu2 email tu jgklah penghubung silaturahim antara kitorg bertiga...Lynn,Ila n I...mase tu masing2 tercampak merata tempat...sorang kat KB, sorang kat Ipoh, sorang kat Sabah...nombor hp pun itulah jugak dari zaman blaja 1st degree dulu kat econfac....Oho, adekah bila anda telah berumahtangga bermakna segala rekod kawan2 anda akan terdelete dari ingatan..??! Atau adakah bila seseorang wanita itu pernah bersalin, dia ada risiko hilang ingatan..??! almaklumlah banyak urat yg terputus sewaktu proses meneran itu...hikhikhik...jgn marah naa...

jadi, adalah suatu yg misteri bagi seseorang yg penah ngaku kat i,sahabat i dunia akhirat...xtahu nombor hp or email add i...kihkihkih...ada drama di situ yee...wakaka...ila, kalau bace nih jgn nak sentappp naaa...sesaje je nak nyakat...lama tak nyakat ko....senyummm....ehehehehehhehehehhehehhehe....jangan marah naaaa.....bubbye.

Thursday, March 26, 2009

Dats wat frenz r for...

kengkawan sekalian...Nizam bgtau tadi thru sms pasal bapa dia tuh...- Dia ondaway to hukm. Aku minta buat kat sini coz dekat ngan aku. Jgn risau dpt dah lg 300 tadi dpd anggota aku. Anything info aku akan bgtau ko.

i memang tak dpt nak tlg sgt coz i sendiri pun agak cukup2 mkn ajer...huhu...tapi i cuba ikhtiar...so, i pun try la roger kengkawan yg lain...lynn n ila ada gak respon...yg lain2 agak sepi...by tghari td, dpt la jgk ringankan cket beban Nizam kot...Alhamdulillah, klau niat kita betul Tuhan tunjukkan jalan... (tetiba teringat kat u tuan kechik...walaupun u tu "kechik" dan perangai agak huru-hara kenkadang,dgn kesengetan u, gelak sampai gegar2 meja...awek sana-sini tapi sudahnya ngaku takde org ndak jugak...wakaka...tak tercapai akalku awe wehh...tapi i rase mcm byk ajer benda yg i blaja dari u...maahad lah pulak kan...klau bercakap btl2 mcm org tua nyer nasihat...ngalahkan tuan besar...if only semua lelaki mcm u, sng cket idup ni...Ya Allah,ya Tuhanku mintak dijauhkan dari perasaan riak dan bangga diri if tuan kechik terbaca nih...Amin.)

Sambung balik citer Nizam...dia hantar sms kat i - Nita kau adalah shabat aku time gembira dan sedih. Aku takkan lupakan jasa kau. Smoga murah rezeki ko bantu aku kali ni. tq sgt2 nita. Alahai...touching lah pulak mamat nih...bukannya i ada buat apa2 yg hebat2 pun...tlg2 as a fren ajer...so, i pun reply - Lar...relax arh. Dats wat frenz r 4 kan..arini hari awak, esok lusa ntah sape plk..Jg ayah awak, duit bole cari...klau niat btl, Tuhan tnjkkan jln..InsyAllah.

tapi i rase, mamat nih jadi touching coz dia betul2 ngah sesak/panik kot...pagi td i call dia, sore cam nak nanges dah...ke mmg dah nanges xtaulah pulak kan... (dia nye menggelupor sampaikan nombor akaun yg dia bagi tuh atas nama siape, dia sendiri pun confuse...jd, kawan2 yg nak beri sumbangan tu jgn terkejut klau appear nama pompuan ye...tu wife dia...wan yg ada ujung2 dia muni tu betullah tu..it's a join acc dorang..) Nizam ckp dia dr mlm td menggelupor dok usaha mintak tlg kwn2...iyelah, hal2 kesihatan emak-bapak nih mestilah kita risau kan...lagi2 mak Nizam dah takde...sabarlah Nizam...ingat kat Tuhan. Ingat lagi masa dpt berita dari Ila mak Nizam meninggal dulu...tumpang sedey owhh...tak dpt nak roger Nizam coz mase tuh takde ctct number Nizam...lagi pulak, mase tuh tgh krisis ngan gagak hitam, tak dpt nak mintak nombor Nizam...rase ralat la jugak. Nasib baik sblm officially breakup ngan gagak, i sempat mintak nombor Nizam...tq gagak!! Ehehe...sempat nak syaiton. ( chupp..ehehe ila...mcm berjanji je korang hae...wife Nizam ada 'wan', asben ko pun ada 'wan'...hoo, cenggitu jodoh nyer ye...jgn marah naa...)

Pastu masa dpt berita ayah lynn pergi...lynn call tgh2 mlm, i baru je tdo mase tuh, so agak mamai2la jgk...mcm xpercaya je dgr,so i tersenyap tak tau nak respon caner...sori lynn...but deep down inside, i tumpang rase sedey ngan kesedihan yg korang rase...kita kan dah mcm satu family...ingat tak?! Walau terpisah jarak dan masa, namun kalian tetap dekat di hati...frenship never end, frenship forever...tu ajer...bubbye.
p/s: Boy di mana...??...sempoiiii...ahahahaha....

Andersonian to the rescue...

wahai kawan2 Anderson ku...mlm tadi kul 11.26pm, Nizam sms i -Slmt mlm nita.Aku nizam ni. Nak minta tlg kau kalau dpt la, nak pinjam 500 ayah aku sakit masuk wad arini. Urgent sgt2 nak pakai duit. By julai or ogos aku bayar blik. Kalau kau ble bantu aku. Boleh tak? Elok sgt lah nizam sms tu, i pun sbnrnya dah ilang nombor tepon dia, pg smlm sms wish slmt ari polis guna yg ada tersaved kat simcard, rasanya dia tak dpt kot tu nombor lama...

pasal duit tu, b4 this mmg i xde mslh nak tlg...tp kebetulan lately nih i tersengkek cket. setakat seratus dua insyAllah bole lagi bantu...tapi nizam bgtau bapa dia nak operate usus, mestila nak pakai duit kan...-Tak kisah la nita. 200 pun boleh. Nanti aku try cari lg 3ratus.Dia operate usus.Card crdt aku tak pakai dah stop.

sian la pulak member sorang nih...jadi, wahai andersonian semua, apekate kita gerakkan usaha membantu ape yg patut....ehehe, ingat tak lagi dulu kita pernah tlg Nizam Tapa...kumpul duit ramai2 utk bg nizam bayar seluar putih form six tuh...kita penah buat kat Nizam Tapa, apekate skrg kita buat kat nizam manjoi ni pulak...org kampung korang jugak kan....

sape setuju nt call la naa...ape yg penting...kerjasama...yea wonderpet...okeylah weh...Amoque dah bising nih...cbuk ajer dia...bubbye.

Wednesday, March 25, 2009

hp dan polis...

arini i dah pandai 1 perkara...ehehe...sajer nak bagi uol kagum kat i...muahaha...tau dak, kalau nak buat emergency call thru handphone...bukan dail 999 ye...tapi dail 112...ehehe...pastu nombor ni bole digunakan pada masa kecemasan walaupun di kwsn yg takde coverage line lain n walaupun hp tu keypad dia lock....ke uol dah tau, i sorang je yg baru tau nih?! dulu i penah dgr gak kat tv ada satu mamat nih mmg slalu buat talk psl cara2 nk cegah jenayah...ape ntah nama dia...kamal kot...dia pn ada ajar n bgtau nombor tu tapi time tuh, i buat derk ajer...takde lgsg inisiatif nak ingat or nak amik kesah pun...sehinggalah malam aritu ehehe....

pastu kan, kalau kita guna hp jenis nokia, ada orang kata kita bole buat emergency call sng2 ajer eventhough batery kita dah kong...sahih ke tidak, i tak dpt nak pastikan...sbb i mmg dr dulu pakai hp bukan nokia, skrg aje pakai nokia had zmn dulu2 yg dah season coz darurat...ngah save duit nak beli hp baru daa...org ckp, hp nokia dibekalkan dgn kuasa batery simpanan...nak aktifkannya kena dial '*3370#'...hp yg dah kong tu bole dihidupkan semula dan skrin tepon tu akan bgtau ttg penambahan kuasa batery tu sebyk 50%...kuasa batery simpanan tu akan tercas balik tiapkali masa uol cas batery..

kalau hp kena curik...jgn plak curik hp org lain...tuh dosa, Tuhan marah,polis letih nak cegah jenayah. Tapi if nak ajar si pencuri tu...bole jer...uol bole jadikan ia tak dpt diaktifkan dgn menekan nombor siri yg terdapat pada hp uol,dail #06# dan 15 digit nombor siri telefon uol akan tertera di skrin...nombor tu adalah unik bagi setiap unit hp...catatkan no siri tu dan simpan kat tmpt slmt ye...bila hp tu dah kena curik,hubungi pusat servis hp dan bagi dorang kod no siri tu...dorang akan kunci sistem dlm hp tu dan pencuri tu akan rasa kechiwa sbb walupun dia dah tukar simcard, hp tu takleh diaktifkan jgk...dia jual pun tak guna...muahahaha...

tau dak kalau kete kita terkunci n kuncinya tertinggal kat dlm...kita bole bukak guna hp..?! tapi cara ini hanya terpakai kpd kete yg guna alarm system sajer dan ada kunci pendua ye...katalah kita kat car park ofis,kete dah terkunci n kunci tertinggal kat dlm kete...kunci pendua lak kat umah. So, ape yg patut kita buat ialah berdiri agak2 30 cm (1 kaki) dari kete kita n at the same time call la sape2 kat umah yg boleh reach kunci spare tu, suh dia tekan 'on' kat kunci tu dekat2 kat hp dia yg tgh connect ngan hp kita...InsyAllah terbukak la lock pintu kete kita tuh...i tak penah try lagi...sbb baru tau arh...jd, adalah penting ada hp n simpan spare key elok2 jgn disepah2kan eyh...pastu teknik ni jgn disalahgunakan pulak utk kerja2 yg terkutuk naa...tambah keje polis lak nanti...

tadi tuan besar reply sms i anto pagi td tuh...-Thanks. Together we fight crime n don't become a victim of any crimes. hmmm, nasihat berguna utk kita semua...hope tuan besar tak kesah i share sms dia nih ngan uol...ehehe..alang2 dah story, jaja la jgk sms reply dari tuan raj - Mah kasih. tu ajer...hahaha. oklah tuh..itu sajer..bubbye.

Selamat Hari Polis...


Hari ni rupanya ada sambutan Hari Polis ke-202 la...ye, pada sesape yg tak tahu...silalah amik kesah cket...jgn masa ada prob dah panik giler, nak buat report bagai...terkais2 nombor rakancop...baru nak ingat kat polis hae...ehehe...i cakap ni pun sebagai peringatan kpd diri sendiri jugak...


pagi td sempat follow siaran langsung kat tv1...amboi bukan main lagi dorang ngan uniform biru2...diri tegak2...perut takdak yg membuncit2 ke depan pun...cayalah...tadah tgn baca doa pun tgn tattap maintain straight...i tell u...salute lah..! tapi yg klaka tuh...taulah dorang tuh macho2 kan...sore garau2 gitu...masa aminkan doa, kemain lagi tattap ngan sore keras2,cargas garang2 dorang dok teriak "Aminnn"...ehehe...buat syaiton cam i nih dok gelak guling2 nengoknye...klaka la uol nih...agak, klau dah jadi polis tuh dah tak ngeti ke nak berlembut cket pun..ala2 romentik tuh dah terdelete dari kamus idup uol hae...ahahaha...jgn marah naa tuan2 polis sekalian...saje nak nyakat jer...


so, sempena perhimpunan Hari Polis nih...i nak wish sumer kengkawan polis sekalian selamat hari polis dehhh...kepada tuan besar ( pangkat tuan besar "superintendan" tuh...tabik tuan!!) , tuan kechik ( pangkat dia "ASP",xtau lah klau dah up ke skrg kan.. - i slalu dok ngata dia nye jawatan ketua bahg siasatan jenayah "gatal"...ehehe, jgn mrh naa...senyum cket...tabik jugak tuan!!), tuan Raj ( bila nak ajak i lepaque kat area ofis u nih..?! tabik...) , tuan Tey ( tuan kechik...tey call i pagi td owhhh...muahahaha...dia suke lah tu i sms wish slmt hari polis...mesti dia terharu2...kihkihkih..), tuan Nathan, tuan Lim, tuan Danial, DSP Supra (alahai tuan, nombor tepon tuan tersaved dlm hp lama i yg dah rosak tuh....so, sori xdpt nak wish u via sms ) , tuan Roslan, tuan Aziz, tuan Nizam my fren (inspector sahabbb...sori lama tak roger...sapa suh awak menggatal...kan saya dah cuak nak ctct awak...wakaka!!!) puan Linda, puan Nab, puan Nor dan cik puan-cik puan ( ehehe...member2 polis pompuan yg xkawen lagi...kesipu-maluan bile i panggil ngan title 'puan'...so, i panggil la 'cik puan'...apedaa korang...ok pe,xkawen lagi pun org dok panggil 'puan'...takyah la susah2 nak kawen, tapi tattap org panggil puan n leh main pistol...muahaha...ada kelucahan di situ bagi yg mengerti dan keji...i suci ye..) dan semua lah warga PDRM yg i tak tersebut nama uol k...


opocott...ehehe...tuan kechik baru reply my sms nih owhh..- tq beb...Ahahaha..sian u kan tuan kechik, i slalu jer nak jaja sms u kan...jangan marah naa...sape suh budak maahad mcm u berkawan ngan syaiton cam i nih wehhh....jangan serik naa...

wokehla...tu ajer buat masa nih...nanti2 i update lagi...bubbye.

Tuesday, March 24, 2009

Pesan mama...

berita tentang hal kat umah mlm tadi sampai jugak ke pengetahuan parents i pg ni...tu Agil nye keje lah,sapa ke lagi...i mmg takmo bgtau parents i mlm tadi, takut kang dorang risau lak...my father stay kat umah serendah...my mom lak kan kat ipoh...takut kang bgtau, dorang menggelupor dtg sini...father i tu kalau drive memlm ada cket kekalutan sbb mata expired cket...mak i plak kang klau bgtau, mau mama drive blk kl mlm tu gak pastu sblm subuh bertolak pegi ipoh...demi anak2 parents i mmg nekad saje owhh...

dah la mlm td, mcm2 versi psl bunyi tuh...adik i bole tanye- betul ke org..?? ke bdk ijau...ehehe... pastu, Abg pun tanye gak - ke org minyak kot..?? Amoque pun kemain lagi tambah rencah story - tulah...gua pun agak camtu, sbb masa bunyi bising2 tuh gua ada baca ayat kursi, pastu gua tiup2 ke siling...terus senyap...ok ajer pastu... mcm2 story tahyul 18sg/sx/pl dorang nih...mlm td beria2 menggelupornye.

arini aje my mom call i dah brape kali...kejap2 kang tanye kat mana...kejap2 kang tanye dah balik ke blom...kejap2 kang call lagi tanye adik i dah balik ke...baru td my mom pesan check segala tingkap n pintu make sure dah lock...simpan le senjata nak protect diri dlm bilik...ahahahak...part nih yg i tak tahan nak gelak syaiton...tetiba kepala dok teringat kat mmbr2 polisi...kalau dorang tau nih mau dorang sebut pasal akta senjata bagai...kepala i plak terus masuk roh syaiton, terpikir kot2 leh bodek pistol dorang...kahkahkah...leh berangan ala2 lara croft...ahahaha...macam setan syaitonnnNnn....

tapi nak gelak lebeh2 pun tak brani owh...pesanan ibu2 jgn dibuat main...ketulahan nanti kan...ape2pun, safety 1st naa....Jenayah membawa padah, cegah sebelom parah...kahkahkah...nite2.bubbye

bersiaran dari starbucks giant KJ..

arini pepagi lagi dah kuar umah...masih lagi ketaq nak dok umah sensorang...so, i follow Amoque...memula pegi citibank kat klang...pastu, brunch kat pekan jawa klang sbb jumpa my bro - Abang n my father skali...sembang2 hal mlm tadiJustify Full n makan2...pastu cabut ngan Amoque cari tmpt yg ada wifi...maka, terlepaque lah kami di sini...starbucks giant kelana jaya...

bukan apa...lappy kami pun tak bercharge...batery nyawa2 ikan...kalau lepaque kat tmpt lain yg ada wifi pun, takleh charge tak guna jugak...kat starbucks ni, bole buat cam ngumah @ ofis sendiri...takde pun staff dia nak kerek2...tak mcm kat restauran Qaseh aritu...nak tumpang charge kejap ajer pun, staff dia dtg sound takleh charge kat situ sbb kang budak berlari2 tersangkut kat wayar terjatuh...kalau nak charge jgk, dia suh duduk kat meja dekat giler ngan dapo nan tak selesa sgt tuh...agak bodo lah jugak reason yg dia bagi tuh...sbb masa tuh dah tentu2 takde budak kecik yg mkn kat situ...yg ada pun i tengok baby yg duduk kat childseat...jd, di manakah logiknya budak tuh akan jatuh tersangkut wayar..?? takmo bg ckp jelah terus-terang, i pun bole paham yg dia kedekut kan...takyah bg reason bodo2 ingat i nih bodo sgt ke...

lepaque kat sini berjam2 jugak la...tak sape menghalau...tgk kiri-kanan, org len pun sama mcm kitorang...bertenet sakan kat sini...Amoque siap refill air dia lagi....pastu sempat lak dia soping kat cosway kejap...i masih lagi kat sini...bertenet puas2...ingat nak baca buku juris tadi, xjadi...tenet dulu, balik kang bole adjust baca buku tu....ehehehe....ape yg penting..?!Tenet dulu...yeaaaa...wonderpet yea.....muahahaha....rindu la pulak bila tak jumpa budak ajim....

chupp...nak tencing japp....bubbye.

Jangan tegurrr....

mlm tadi sesuatu telah berlaku...kira2 kul 10.30pm, masa i tgh mandi...i rasa xsedap hati...ada bunyi mcm bunyi camera hp...risau gak kot kang ada plk gmbr pelbagai posisi i tersebar mcm YB EW tuh kan...so, i pun terus kuar bilik air la. tetiba my sis ketuk pintu bilik i, tanye i ada dgr bunyi mcm zink gerak2 tak...i ckp arh takde. tapi hati i dah rasa lain sesangat...so, i cepat2 pakai baju n kuar dr bilik nak lepak kat hall tv area...

tiba2...i terdengar bunyi benda bergerak2 kat siling...lain sgt bunyi nye...bukan mcm bunyi tikus ke kucing ke okey...mcm bunyi tapak kaki org bergerak...i tau la,mmg familiar sgt...bunyi dia sama mcm bunyi indon2 masa father i suh betul2kan apa2 kat atap, sambung itu ini...bunyi yg sama bila cina2 yg father i suh pasang lampu or kabel2, pasang2 aircond ke...bunyi2 yg sewaktu dgnnya...

bila dgr bunyi tu makin kuat...i pun jeritlah sekuat hati - Sape tu????...then, terus mcm 'benda' tu mcm tak tentu arah as if try to escape lah...pergerakan dia dr arah bilik my mom ke hall tv area then ke arah hujung bilik i...mmg i gabra giler...coz i brani2 takut jer sebenarnya...pastu my sis kuar dr bilik dia tanye bunyi ape tuh...bila i story, my sis pun nmpk panik gak. yelah, kitorang tinggal berdua aje...cepat2 i call adik i suh balik...

adik i punyer la sengal...masa my sis call, boleh x dia suh my sis berdehem 3x,nt ilang la bunyi tu sbb tau umah ada org...konon!! tapi bila i plk call, baru dia nak panik...ckp dia ada kat uptown damansara br nak mkn, tp ckp - gua gerak skrg,tgg jap...mmg pun, kejap ajer adik i dh sampai...nasib baik...adik i dah ada baru i brani nak kuar check kwsn umah sumer...adik i siap parking kete dia block gate umah lagi...ala2 takmo bagi org kuar senang2la gitu...i plak,ceaa...mcm brani kan...mengekor adik i ngan kayu apentah di tgn...kahkahkahkah...safety 1st maa...hahahahaha...klaka...klaka...

sambil2 tuh...try la jgk calling2 member2 polis i...memula try call cif insp Raj...coz i terpikir dia nyer ofis paling dekat ngan umah i...tp hampeh xberjawap...taktau la nombor tu betul ke dak, sbb i kan br tkr hp,so ada prob cket ngan ctct number kwn2 nih...pastu, ingat nak call cif insp Nizam - schoolmate andersonian,dah tentu2 dia polis bkt aman kan...tp nombor baru dia lak dah ilang...

so,i gamble sms kat tuan kecik n tuan besar...manalah tau,walaupun dorg jauh,tp bole gak contribute sesuatu ke kan...tuan besar takde respon...tu agaknya kes tak kenal nombor member lah tu...tapi...ehehe...tuan kechik reply owh...memula dia anto sms ckp - I xtau kl punya....u tel balai terdekat...ada masalah ke?? tapi, br i nak reply sms dia, dia call i tanye nape...so,i story lebeh krg, pastu dia ckp nt dia call blk...tak lama pastu, dia call i bg nombor tepon...i rasa 1 nombor polis shah alam...satu lagi polis subang kot...i pun bg nombor2 tuh kat adik-badik i bg dorang setlekan apa nak buat...

dah setle everything...dlm kul 12 lebih baru teringat tuan kechik ada pesan suh call if ada apa2,tp i xcukup kredit nak call dia, sms ajelah...takut dia risau la pulak kan...acehhh, mcm la dia nak kesah kan...ehehehe...tak kesah la kan, janji org dah nak tlg kita jgn buat org risau plk kan...tuan kechik reply..Wokeh no prob....apa2 hal bgtau ar...xde hal...

itu ajelah kesah mlm td...agak suspen gak la. coz area umah i nih mmg byk dah kes2 pecah masuk umah la...org curik besi2 la...tak tahu lah ape nak jadi...polis ada buat rondaan pun, dah kalau namanya penyamun, pepandai dorang la nak adjuz time dorang buat keje kan...kita juz tink positif n tawakal...sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua...bubbye.

Monday, March 23, 2009

Hard to be Romantic ?


Being romantic is hard work. Some people think that romance is easy, that anybody can be romantic with very little work. This is not true. To be romantic there are a lot of things you must know about romance and a lot of situations you must prepare for. For example, you and your beloved plan a date for next Friday night. You ask where she'd like to go. "Oh, I don't know," is her reply. "Surprise me. I know you'll think of something special." What do you do? Give up? Read on and learn the secrets of romance.

What Is Romance?

Romance is a nebulous thing with the curious property of being describable but not definable. We won't muck with your head and try to suggest there's an ultimate definitive definition out there. Some people will try to do just that and come up with some tidy little definition, like, "Romance is showing you care." Sure, it sounds good at first, but although draping your coat over a puddle and asking if she remembered to brush her teeth that morning may be actions triggered by this same motivation, they rate distinctly differently on the romance scale.

Although it's not so much a definition, as it is no more precise than the word "romance" itself, one way to describe romance succinctly is "what women want out of a relationship." In other words, men aren't romantic, and if you're a man, that's why you need this guide. If you're a woman, of course, you were born with an innate knowledge of this stuff and need not read further.

But though romance may not be definable, there are still some hard fast rules. Below, we have documented many of the atomic elements of romance. Mix these ingredients up, and you've got it.

Intrinsic Romance

Some things are inherently romantic, like hearts. This is very useful, because you can pile things upon the object of your affections and win romance points without expending any additional effort or thought. The trick is to figure out what is romantic and what is not. There is a basic rule of thumb to follow: if it's cool, it's not romantic. For example, high powered rifles are not romantic. Science fiction is not romantic. DVD players are not romantic unless they're playing Sleepless In Seattle.

But a whole ton of things are intrinsically romantic, and you should use them to your advantage.

Cute Things

Teddy bears are romantic
. Puppies are romantic. Cherubic baby archers are romantic. Those photographs where two little kids exhibit an unnatural affection for each other and only the roses are in color are romantic.

Taking advantage of the intrinsic romance in cute things obviously depends upon recognizing which things are cute. The rule is simple. Small things are cute. If you see a food product in a grocery store that comes in a smaller package than usual, get it, because there's a very good chance it's cute. The same goes for travel size shampoo, toothpaste, and so on. Find a store that sells doll house stuff, and your supply of cute things can be limitless.

Low Light

Candles are romantic. Sunrises and sunsets are romantic. Any kind of low light, you see, is romantic, hence why dinner dates after dark are more romantic than lunch dates at noon. Combine low light sources, and it stands to reason that the air of romance will be so thick, your beloved will be blind to anything else but the radiance of her shimmering knight in armor. Open the curtains on a sunset and light some candles, and you might even be able to get away with watching a football game during dinner.

Red

Red is romantic, because red is the color of love and passion. Consider roses. Red roses mean, "I love you." Yellow roses mean, "Let's just be friends," which is synonymous with, "You are irritating, and I hate you." So you do not want to be wrong. Get her red roses, red ribbons, red balloons, red teddy bears, red puppies, and red tickets to the World Series, and she'll fall hopelessly under your spell.

Background Music

Background music is romantic, and note the word "background," because not just any music is romantic. For music to be romantic, it must be too soft to hear. Also, it may not be lively or funny or good. Elevator music is the most romantic genre of music out there.

Chocolates

Chocolates are not only romantic, they're complimentary. When you give a box of chocolates to your beloved, it says, "You could pig out on this tub of lard and bloat out to three tons, but you'd still be the apple of my eye." It doesn't matter if it's true -- it's the message that counts. But the real reason to give your loved one chocolates is because any loved one worth her salt will turn right around and offer you some. It's a win-win no matter how you look at it. Buy her a red one shaped like a heart, and you're in like Flynn.

Fancy Curly Things

Flair and flourishes are romantic. Whenever you get her a greeting card, get one of the ones with all the curly pink scribbles on it. When you write her letters, make the tails of the 'g's and 'y's really long and the loops in the 'd's and 'b's and 'p's really big. That's way romantic. Notice how romantic the title banner at the top of this page is? The 'R' is particularly romantic, because it's red.

The Most Intrinsically Romantic Thing Ever

Based on the data above, the single most romantic thing in the universe can be calculated scientifically. It is, simply, a small red candle made out of chocolate and shaped like a teddy bear holding a heart with scribbles all over it that plays a tune when you wind it up. Toss her one of these at sunset on your way to a frat party, and you'll be able to stay out all night and still strengthen your relationship.

Impracticality

Practical things are not romantic. Why do you think blenders and toaster ovens are so notoriously unromantic? Because they have an alternative use, of course. But get her a poofy thing that sits on her dresser behind her jewelry box, never to be touched or moved again, and she'll melt in your arms.

Personal Stuff

Romance is personal. To be romantic, you must be personal and do personal kind of things. It's sort of romantic to buy a mooshy greeting card for your loved one, but to be really romantic, you should sign it. As far as birthday presents and so forth go, you can make the gift personal by carefully considering your beloved's interests and choosing a gift uniquely suited to her personality. Flowers always works.

Your Time

One of the required ingredients of romance is your time. Nope, there's no way out of it.

Blindness.

An important part of romance is selective blindness. You must not acknowledge anything about your beloved that could possibly be construed as a fault. If a nightmare suddenly woke her up from a twenty minute nap after four straight days of not sleeping at all, don't even say she looks "tired." If "radiant" isn't the least of your comments about her appearance, you're sunk. If she's rude to someone without cause, prattle on about how much nerve that other person had for being such a big fat jerk. If she spilled pizza sauce on her chin, don't say a word, nor give any other indication that her complexion is amiss. Paradoxically, if she gets home, looks in the mirror, and finds it still there, she'll hate you for not telling her, so you'd better find a surreptitious way of removing it without her ever noticing -- and afterward, keep that stray globule of pizza sauce your best kept secret to the day you die.

Remembering Birthdays and Anniversaries

Remembering your beloved's birthday and your anniversary isn't so much romantic as it is a stay of execution, for surely you'll forget someday, and when you do, you'll find out how not romantic cold shoulders and tears are. Your safest bet is to find someone whose birthday is on Christmas, then marry her on New Year's Day, because nobody forgets those days.

Pet Names

To be romantic, you have to call each other names carefully crafted to make yourself and everyone around you throw up. This romance technique doubles as a passion meter way more accurate than those quarter eating machines in arcades; if you use these pet names and don't throw up, you're genuinely in love.

Here's how to construct your own pet name. Mix up the syllables "pook," "wee," "hon," "oop," and "ums," (never use the syllables "skuzz" or "elch"), rhyme a lot, and make liberal references to baked goods. For example, (WARNING! WARNING! TURN YOUR FACE AWAY FROM THE COMPUTER!), "Sweetie Pumpkin Pookums" is a perfectly acceptable and effective pet name, as are "Moopsie Cutie," "Hunny Wunny Cakes," and, for the extravagant, "Snookie Wookum Weetie Bunny Pie." (It may seem odd to novices that cooked rodents would be romantic, but they are.) For best results, speak these pet names with a big dumb grin, an admiring gaze, and a high-pitched squeal, and follow it up with an exaggerated sigh of dreamy contentment. The most important thing to remember about this is never ever do this in front of me.If you need help coming up with a suitable mooshy pet name, we at RinkWorks have provided a service to help. Visit Fantasy Name Generator and select "Mushy Names."

Style

Even if you get all the essentials of romance right, a lack of style could still foul you up. Try to be as "suave" and "debonair" as you possibly can, as this is the optimum romantic style. Be as much like James Bond as you can, except for the infidelity, compulsive gambling, chain smoking, and killing people parts. Be elegant, humble, refined, independent, thoughtful, responsible, compassionate, spontaneous, reputable, graceful, polite, literate, entertaining, discreet, funny, upstanding, sensitive, fun, sophisticated, pleasant, selfless, reverent, and genuine. And if you can't, fake it. And don't overdo it. Subtlety is essential. If she doesn't notice, you can always find an opportune moment to work a whispered pointer into the conversation, such as, "Notice how elegant, humble, refined, independent, thoughtful, responsible, compassionate, spontaneous, reputable, graceful, polite, literate, entertaining, discreet, funny, upstanding, sensitive, fun, sophisticated, pleasant, selfless, reverent, and genuine I am."

Better yet, follow the old adage, "Show, don't tell," and demonstrate these admirable attributes, each in turn, so she'll be sure to take notice. Wear a tuxedo, bow to the object of your affections, kiss her hand, and say, "Why did the chicken cross the road? But seriously, you are looking beautiful today, and may I suggest we adjourn and spontaneously give thanks to God while I empathize with your inner woman in private, if indeed you'd consent to receive the fervent attentions of my lowly self? And afterward, we could go to Disneyworld."

Not Having Food On Your Head

It's disturbingly common for romance counselors to neglect to mention this essential romance ingredient, in spite of how terribly important it is. Other romance guides blissfully skirt around this important tip, potentially leading their unwary followers to a fatal misstep. The unfortunate fact is that if you do everything else right but have a chicken pot pie oozing down over your ears, it's not romantic at all. It's embarrassing to the object of your affections, and embarrassment overrides romance. So when you've set the mood, the lighting, the background music, and put yourself in a chivalrous frame of mind, don't forget to make sure there are no edibles above the neck, or your efforts will be in vain.

How To Propose

Unfortunately romantic comedies and sappy sitcoms have taken most of the corn--uh, good ideas already. But there are still a lot of options remaining to you. And you want it to be perfect, because you own the moment -- you have as close to total control over it as you could possibly imagine. I will refrain from making the obligatory marital poke about how it might be the last such moment of your life. But you have a lot of options. If you're fond of a good adrenaline rush, I recommend the "sweep her off her feet" option, whereby you rent a trampoline, fire yourself out of a cannon when she's not looking, catch her in midair, and as you're both landing in a tangled heap on the trampoline, slip the ring on her finger before she knows what hit her. If you're looking to surprise her with your proposal, this will most likely do the trick.

On the other hand, if you're a more reserved sort of person who prefers not to be propelled by gunpowder any more than absolutely necessary, you may prefer a different option that suits your personality better. Sit your fiancee down in one of those chair desks they have in schools and, using a blackboard, slide projector, and laser pointer, give a brief but well-prepared lecture on why it would be to your mutual benefit -- legally, financially, and otherwise -- to get hitched as quickly as possible. Try to use the phrase "...and it is a remarkable fact..." somewhere in your presentation. Make an indisputable argument. How could she turn down such cool-headed rationality?

Then again, perhaps your fiancee is not quite as studious as you are. Perhaps she is something of a "party girl," as those who enjoy swift punches from zealous feminists might say. Perhaps she would prefer to share such a wondrous moment with a dozen or two of her very best friends. In that case, I would recommend taking her and a small throng of her friends out to a fine, elegant restaurant -- the kind where there is a different waitperson for each course and three for the wine. Sometime between the Chicken Teriyaki Vinaigrette Caesar Salad a la Mode and the Fettucini Tortellini Lamborghini Schnitzel Alfredo on the Rocks, clear your throat to get everyone's attention (in a gentlemanly way, of course, which means, among other things, that your napkin be involved in the maneuver). Stand up, bow to your beloved, take her hand, kneel before her, and burst into deep, resonating song. No matter if your singing voice is not so much like Luciano Pavarotti as Gilbert Gottfried; it's your exuberance and noble intentions that count. You own the moment, so milk it for all it's worth. Sing of love and pink bunny rabbits and whirlpools of thundering sweetness until your voice can't take it anymore. By the end, she'll be so moved to tears, she just might not recover until the wedding.

Whatever your method of proposing turns out to be, you must incorporate one key element, namely the element of not proposing like any other human being has ever proposed before. Any romantic proposal you see in the movies is definitely out, as are all the suggestions I've made in this section. So, just to be on the safe side, try proposing in some outrageous situation. Don't let her know what you're doing, of course. Maybe you could sneak your beloved into a parachute and onto a plane for a surprise mid-air skydiving proposal. If you have connections at NASA, the zero-gravity proposal technique is bound to succeed, as long as you figure out a way to kneel in mid-air.

Conclusion

To sum up, the fundamental message of this guide is that, no matter how hard you try, you can't be romantic enough. But if you study the pointers given above, learn them by heart, remain conscientious of them at all times, you might be able to buy yourself a temporary reprieve now and then. The next step is to coordinate when these moments occur, such as just before the World Series. Good luck.

Sunday, March 22, 2009

Back to school...

Haa...jgn tertipah plk ngan title tuh...bukan i yg back to school, tapi my mom...cuti sekolah kan abes arini...

So, seperti biase...b4 my mom berangkat ke Ipoh nun...i akan masakkan lah lunch for her...sekali ngan bekal nak dibawa ke Ipoh...arini i masak simple2 sajer sebagaimana yg di request oleh my mom sendiri...ikan cencaru goreng bercili, sotong masak kicap bersu'un n sayur kailan...Tak sampai setengah jam i siap masak, jenguk balik lauk-pauk dah susut...ngupenya my mom dah tapau siap2 bekal utk bwk ke ipoh...hehehe...mama,mama...

Pas masak, my mom mintak tolong wrapkan hadiah2 wedding anak member2 dia...so, i pun bab2 nak tunjuk skill ni no hal punyer...tp yg nak dijadikan cerita...ada hadiah yg i sendiri berkenan, i tak terus wrap...i bodek my mom jgn bagi kat org...hehe...i nakkk...so,tukar dgn ada mangkuk2 yg dlm almari yg i tak brape nak kenan...ahaha...kalau mangkuk yg sama ada dua, i ckp bungkus jer asing2 dah bole bagi utk 2 org...dah save cost...walaupun agak keji cadangan i, tapi my mom setuju ajer....berjaya uol!! tulah, sapa suh kawen masa cuti2 sekolah...dah tentu2 ramai yg buat plan yg sama...jd,jemputan jgk yg terase kesengkekannya nak budget beli hadiah kan...takpe lah ye...asalkan dpt dtg meriahkan majlis n tgn tak kosong oklah tu kan...

tu ajer...bubbye.

mamak nyer sengal...

Ada satu restaurant mamak kat bukit jelutong nih agak hampeh...semalam dah masuk 3 kali i kena 'tipah tertipu' dgn mamak situ...

slalunya tiap kali i balik dr UM, i akan call my mom kot2 ada nak kirim ape2 sblm i balik umah...n tiapkali tu jugak, my mom akan mintak i belikan mihun goreng takmo pedas...mmg itu ajelah yg my mom akan order. So, biasenya i akan singgah bukit jelutong utk beli mihun tu. Mmg kt kedai mamak sebelah Mydin BukitJelutong tulah aje yg i akan beli...coz senang...sementara tunggu mihun yg i order siap, i sempatla nak p 7e kat seberang jln,nak beli tmnet reload...or singgah Mydin beli brg2 dapo...tak pun lepaque2 minum sambil tgk tv situ...xkesah la...Masalahnya, masuk semlm, dah 3x i 'terkena' ngan mamak situ...

masa amik order bukan main lagi dia tanye mihun tu nak pedas ke takmo pedas...i jwp takmo pedas coz ada budak kecik mau mkn...n i repeat berkali2 kat mamak tu-mihun tau bukan mee...tp tau ape kesudahan yg i dpt?!sampai kat umah...masa 1st time 'terkena', i order 3 mihun goreng tp mamak tu bg 2 mihun goreng, 1 nasi goreng...2nd time, i order 3 mihun goreng, dia bagi 3 mee goreng pedas nak mampos...3rd time semlm, i pesan kat mamak tu 2 mihun goreng taknak pedas siap ngadu before this dia slh bagi kat i lain dr yg i order...mintak mihun bagi mee...so, i mintak kat dia tlg amik order betul2 cket...bukan main lagi dia menggerenti kali ni mesti betul...i pun siap check seblm balik to make sure betul mihun. Oklah, betul...tapi yg hampeh...sampai kat umah, mkn mihun tuh pedas tahap gaban...kuang asam punyer mamak...

So, next time kalau i tak serik lagi nak beli kat mamak tuh...i'll make sure buat order simple2 ajer... ala2, sukati ko la mamak nak goreng camana pun...ckp berbuih mulut pun,sudahnya ko goreng ikut sukati maktirilakibapakjiran ko jugak kan...tipah tertipu lagi...

Viva S'ngor...

Selangor menang lagi wehh....mlm td game dgn KM Naza kat kedah. Resultnya...selangor 2-KM Naza 1...i tgk kat tv1 ajer...tuh pun tukar2 ngan AF7...agak2 boring 'larik' ke tv9, citer melayu ape ntah tajuknyer...pastu back to tv1 tgk bola balik...agak mengah la jugak nak fokus nengok bola kalau dah tgk dr tv nih...rambang mata!! Ape2pun selangor menang lagi. Walaupun agak tak puashati jgk la nengok game yg ala2 slow gitu...pastu gol Naza pun penalti bodo2 je...
Jadi la...janji menang...pemain terbaik lak,sape lagi kalau bkn Amri...
So...CONGRATS naa Selangor...keep up da good work!!!

Saturday, March 21, 2009

Tanda Cinta Berputik...


Apakah si dia juga sudah terkena panahan cinta? Ketahui tanda2nya...
  • Wajahnya tenang. Jika sudah punya perasaan cinta terhadapmu, si dia akan tampak lebih tenang kala kalian bersama.
  • Tanyakan Pada Kawan2nya. Bila ada menyimpan perasaan terhadapmu, si dia pasti bertanyakan pandangan tentang kamu drpd kawan2 rapat.
  • Badannya Menghadap Kamu. Tanpa sengaja, tubuh si dia pasti menghala ke arahmu setiap kali berbual atau bersama.
  • Rajin Bertanya. Jika si dia berminat, bermacam soalan peribadi akan diajukannya.

Friday, March 20, 2009

Alahai tajul muluk...

Percayakah ada di kalangan kita yg melihat karkter seseorang berdasarkan hari kelahiran mereka. Dari situ, ia akan melihat sejauh mana kesinambungannya dari segi keserasian atau masa depan dan mengambil kira sama ada jodoh mereka boleh berpanjangan atau sebaliknya...
  • ISNIN- Wanita ini bersikap jujur, tidak mudah menggelabah atau panik, berhati2, tidak mudah mengalah serta pandai menjaga diri dan pergaulan. Ramai teman lelaki dan wanita yg menyukainya. Dia juga mudah memberi pertolongan, cergas, berusaha kuat, teliti dan pandai menguruskan kewangannya. Namun jika marah, berapi2 dan menakutkan. Jarang mahu mengaku kalah dlm pertengkaran. Dlm percintaan pula, dia mencurahkan kesetiaan tidak berbelah bagi dan sedia berkorban. Sexualnya kurang membara melainkan pasangannya bijak mengolah keindahan mengenainya.
  • SELASA- Tabiat wanita ini suka mencari kesalahan org lain dan berpotensi menduakan suami. Namun, pertuturannya lembut dan pandai mengambil hati. Apabila tidak sukakan seseorang, sentiasa mencari kesalahannya. Hatinya keras dan sukar dilembutkan. Tetapi senang mengaku kalah dan mudah meminta pertolongan orang lain. Pandai simpan rahsia, hanya org tertentu saja tahu rahsianya. Keputusan tidak mantap dan mudah terpengaruh. Dia juga mudah terperangkap dlm byk hal. Dlm soal kewangan, dia pandai berjimat, tidak kedekut. Rajin bekerja, ada tanggungjawab, suka dipuji tetapi perlukan bimbingan dan pengawasan dlm byk perkara.
  • RABU- Suka berdendam. Jika ada org berbuat jahat kpdnya, dia akan berbuat lebih jahat drpd orang itu. Namun, dia pandai dlm pergaulan, pandai mengambil hati dan menghargai orang. Suka mementingkan teman drpd dirinya sendiri. Berfikiran terbuka, tidak pandai simpan rahsia dan tak suka diperintah dlm bekerja. Keputusannya tidak seimbang, kurang pengalaman. Hatinya keras dan tak mudah termakan pujuk. Hanya orang tertentu yg tahu melembutkan hatinya. Dlm soal kewangan, dia pandai mencari duit, tetapi kurang cermat menyimpan duit. Cintanya pandang pertama dan rela berkorban krn cinta. Dari segi sexualnya pula, boleh tahan bahkan dia adalah seorang yg romantik.
  • KHAMIS- Suka menyinggung hati orang lain, cakapnya kesat, kemahuan kuat dan bersikap agresif. Rajin dan tekun bekerja, tak suka diganggu ketika bekerja dan bercita2 tinggi. Boleh terpikat kpd lelaki lain walaupun sudah ada kekasih atau suami. Namun, dia tak mudah jatuh cinta, suka menyelidik dulu sblm bercinta. Hatinya tidak tetap, mudah terpedaya dgn pujuk rayu sehingga tidak kenal antara yg baik dan yg buruk. Dia pandai mengurus dan merancang kewangan. Pada awal perkahwinan, tunduk pada suami, tapi akan berubah apabila sudah lama berkeluarga. Sexualnya agak tinggi.
  • JUMAAT- Wanita yg lahir pada hari ini tabiatnya berani menentang suami. Bangga diri, suka berbelanja, suka dipuji, suka bergaul dan suka melakukan perkara yg berbahaya dan sia2. Bersemangat waja, pandai simpan rahsia, tidak suka mengaku kesalahan sendiri. Dlm soal kewangan, bersikap boros dan tidak pandai menyimpan harta demi masa depan. Cintanya sejati dan tak mudah berubah, cuma kadang2 tidak telus. Sexualnya sgt istimewa, menyeronokkan, penuh kelembutan tetapi tidak suka dipaksa.
  • SABTU - Kuat cemburu, suka kebendaan, tidak gemar dgn anak dan suka bertikam lidah adalah antara nilai dirinya. Namun, dia tegas pendirian, cerdas pemikiran serta teliti dlm byk hal menjadikannya wanita istimewa. Tidak pernah berasa puas, suka berkorban apa saja demi mencapai cita2. Apabila bercinta, suka menyelidik latar belakang pasangan dan suka menguji. Pandai berjimat dan sentiasa berfikir utk masa depan. Wanita ini akur dan mengikut perintah suami. Sexualnya agak dingin tetapi jika kena gayanya, ia penuh dgn kelembutan.
  • AHAD - Wanita yg lahir pada hari ini kebiasaannya sukakan kemewahan dan menunjuk2. Apabila bersuami, dia taat kpd suaminya namun suka merendahkan kawan dan bersikap bangga diri. Dia tidak suka dgr nasihat dan mudah terpedaya dgn kata2 orang lain. Antara keperibadiannya yg kurang disenangi adalah suka mngkritik orang, tetapi tidak suka orang mengkritiknya.Percintaannya tidak telus, tetapi sanggup berkorban apa saja jika hati dah suka. Pandai simpan rahsia, rajin berusaha dan bekerja, tidak mudah mengalah namun bersikap pemboros. Rangsangan sexualnya agak tinggi.

Peringatan...sekadar utk renungan sahaja...Jangan terlalu mempercayainya kerana ia dihasilkan utk pembacaan sahaja...bak kata Nabil- Lu pikir lah sendiri...Jadi, renung2kan dan selamat beramal...ehehehe...

Thursday, March 19, 2009

Member masa kecik2 dulu...


elloooo...what's up uol?!hope uol sihat2 k...

arini i as usual hari khamis melepaque2 saje...slalunya i akan p lawfac library um...tp arini i agak malas nak kuar. so, dok uma saje...layan tv.

uol...kat tv2 tiaphari jam 12.30-1.30ptg ada citer best...tajuk dia "A Time For Us". citer meleret2 cam citer pangako sa yo dulu...tp citer mix m'sia-filipina...lakonan jericho rosales n carmen soo...

i bukan nak promote citer tu...juz nak bgtau heroin citer tu member i masa sama2 join gimrama kat sekolah rendah dulu...hehe...srk sultan alam shah,pj. tapi sekolah kitorang ada 2 sesi. kalau i sesi pagi, dia sesi ptg...kalau turn i sesi ptg,dia sesi pagi plk...coz i srk sultan alam shah (1)...dia srk sultan alam shah (2). Kitorang kenal sbb sama2 join gimrama. dia kira ratu gimnas SAS (2) la...i plak cewahh...malu nak ckp tp bgtau la jgk hae...ratu gimrama SAS (1)...hero dia plak, member i masa dlm mimpi...wakaka...statement keji...takde maknanye...!!!

minah ni masa sekolah dulu i panggil Wai Mun...dah beso, ada nama omputeh...jadi la Carmen Soo Wai Mun. ntah dia ingat kat i lagi ntah tak...tak ingat dah kot. dia mmg dari sekolah dulu lagi dah mcm celebrity...org lawa lah pulak kan...baik n xkerek...sbb tu sumer org sayang. mmg top lah kat sekolah...ramai owh student lelaki yg dok terkinja2 kat dia, tp dia relax jer...penah close ngan gimnas negara Faiznur Miskin...mcm adik-badik gitu...muka dah la ala2 seiras gak...i mmg suka kat minah ni sbb dia natural beauty yg tak perasan lawa n xberia2 nak melawa...mcmana dia lawa skrg, camtu lah jgk dia lawa zmn sekolah2 dulu...mcm tak berubah lgsg...orgnya mmg soft spoken, fasih bm...i penah bg dia nama melayu dulu tp dah tak ingat nama ape...hehe..

teringat masa sama2 join MSSS...pehh...happy giler waktu tu bila sama2 dpt wakil sekolah...tp i ngan dia ajer yg tersangkut ke peringkat final...yg lain kantoi...dia wakil SAS(2), i wakil SAS(1)...sama2 harumkan nama sekolah. tp dia lagi terror lah...but i tell u, dia tetap tak sombong...very humble n nice...suka sgt kat dia.

bila skrg dia dah jd artis, of course i akan support dia...mmg ada bakat lakonan...u go girl!! chaiyo',chaiyo'...filem pun dia ada berlakon tau...movie2 afdlin shauki lagi tau...tak ingat tajuk yg mana...yg ada ac,awie...baik punye cilok kot...dia jadi anak tauke pajak gadai...camtu lah lebih kurang...

so, uol...tu sajer lah citernya...ape2hal jgn lupa support industri seni malaysia...kalau bkn kita yg support, sape lagi kan?! jom tgk Talentime...shooting kat Anderson rasenya...so,layannn...bubbye.

Tuesday, March 17, 2009

You'll never walk alone...


Huallawehhh...ape kejadahannyakah i arini dok buat title omputeh ajer nih...mcm hgaham ajer...kahkahkah...aipp, i nyer blog sukati i lah kan...

arini baca paper, ada news pasal Liverpool...siap gambar abe Gerrard sebeso2nya lg...huakhuakhuak...suker!! ala, story pasal dorang ada 9 game lagi to go...berkobar2 nak make sure menang sumer game tu coz nak kasi fight cket kat red devils "damn-u" tu...ahakahakahak...sowi Boy!!

i tau...bola tu bulat,ape2 pun boleh jadik...tp let's tink +vely k...walau apapun yg jadi i just nak bgtau...(kot2la Gerrard terbaca blog i nih n paham ckp melayu...kahkahkah...kejinya...)

Go Gerrard...go Gerrard...

Liverpool, you'll never walk alone...

Kitchen's Hell...


ellooo...arini i buat keji cket kat my sis-Amoque...smlm dia ada beli kue teow suh i masak arini. ingat tak aritu i ada story bersiaran dr restaurant Qaseh?! Amoque kan order kue teow goreng...pastu masa dia lawe i rs kue teow goreng tu,i ckp kat Amoque- tgk pun tau tak sesedap yg gua masak...ehehe. Pastu Amoque pun start nak condemn2 masakan i...i tau ekceli dia 'sour grape' je tu...ahaks.

So, utk membuktikan kata2 i itu betul...Amoque pn belilah kue teow mentah utk i masak.I no hal punyer bab masak2 ni kan...stakat chef Ramsay tu apelah sgt...so, i pun masak. siap masak, tak sampai sejam kue teow tu tinggal cenonet ajer utk bhgn i yg lain abes dibaham oleh Amoque n adik i-Agil...sedey giler...i mmg dah agak,sepeket takkan cukup punyer...siap perli2 Amoque kat Agil - Tulah akak lu tu...beli kue teow pun sepeket ajer buat lalu celah gigi dia ajer...org belilah 2 ke...kan dah xcukup...sedap kan?!! Pastu, Amoque ckp-Laa...manalah gua tau xcukup... So, i kan syaiton...i taruh lagi - Sedap kan??!nak ngaku tak?!Ahahaha...sampai ke sudah Amoque takmo gak ngaku kue teow yg i masak lg sedap dr kue teow beli kat kedai...huh,jelezz keji...

Itu yg semlm Amoque beli kue teow lagi suh i repeat lagi masak kue teow goreng...So, oleh kerana Amoque takmo gak ngaku kesedapan kue teow goreng yg i masak,kenalah bg dia sedikit pelajaran kan...hikhikhik. Pagi ni i relax2 je masak santai2...coz my mom dah masak nasi goreng for breakfast...so,i ingat nak masak kue teow goreng n sambal sotong ajer...org kat umah i tak kesah sgt if takde nasik pun, janji ada makanan...

i tau Amoque dah gelisah asik dok tanye tak masak kue teow ke arini...kan boleh,i masak sambal sotongnye dulu, bg Amoque terseksa menunggu kue teow tu...ahak...ahak...ahak...roh syaiton dah rasuk i daa...Amoque dok ulang-alik ke dapo jenguk ape yg i masak kat dlm kuali...dia kehampaan...-Laa...nasik goreng...sambal sotong...gua ingatkan kue teow goreng...hmmm...

Ahahahaha...mmg i tak bagi can punyer...i takmo bgtau ape i plan nak masak...ckp-Laa...lu nak gua masak kue teow ke??? sedap ke kue teow goreng gua??sedap ke??- Dan setiap kali Amoque melintas kat dapo, i mcm buang tebiat dok nyakat dia- Sedap ke gua masak???sedap ke??-diulang-SETIAPKALI tau... Amoque dok geleng2 ajer,muka mcm nak 'kaki'kan i ajer...tapi i fedulik ape...teruskan jgk kesyaitonan i...muahahaha....

bila i sudah masak, barula nampak muka dia hepi...kihkihkih...susah sgt ke nak ngaku i masak sedap?!tak paham betul arh...la ni pun dia dok repeat ngudap kue teow lagi dpn tv...yg ke berapa kali i pun tak tau la...sedap sgt lah tu kahkahkah...yg penting i dah berjaya seksa Amoque...muahahaha....bubbye.

Monday, March 16, 2009

Perutusan penting...

Untuk makluman...Abe ialah asben lynn ye...jgn lak nt ada yg sentap ke...tertanye2 siapakah Abe itu?...kihkihkih...dia i panggil ngan nama "Abe" oleh kerana keGELIan i nak panggil lelaki lain yg bukan muhrim ngan i dgn panggilan hormat "abang"...kahkahkah...oleh kerana member lain mcm Ila dok panggil dia abg zani...justeru itu,kahkahkah...i terpaksa la memikirkan alternatif lain supaya takdelah i nak keji sgt panggil dgn nama semata2 kan...maka, terbitlah idea utk memanggil dgn panggilan "abe"...sbb dah takde gurlfrens lain yg terkahwin ngan warga klate...so, unik la cket kan...

Akan dtg if ada yg terkahwin ngan warga klate jgk...sori ye, nick "abe" telah diregister utk abe lynn...so,cari alternatif lain deh...aneh ke...taiko ke...bro ke...Persoalannya, ade ke member kita yg tak kawen lagi lynn?!!! Melainkan...wakakakaka....bubbye.

Khas utk Abe & lynn...


wokeh sambung balik...td lynn call...wahwahwah...tetiba dtg idea utk buat entry for abe demo...muahaha...prektis2 kecek klate wehhh...ada makna tu. Ahaks!

Teringat dulu mase p klate,odw balik singgah kat mache...ada 1 banner tulis "ike come2 belako weh.." i p baca mcm ni tau-aik kamkam belako weh. ya, silalah gelak!citer tak abes lg ye...pastu ada 1 makcik nih agaknye dah tgk i dok terkulat2 dok pandang banner tuh so,dia tlg la bacakan ngan nahu dan sebutan yg sepatutnya bermakna-ikan comel2 belaka weh...barulah i tau ape kejadahannya. Tapi yg penting,utk cover malu i pun slumber jelah ckp kat makcik tu..- "ho, awe klate pun chome2 belako wehhh..."haa..pastu gelak syaitorn lah makcik tu sambil mewar2kan kat pakcik2 yg ada kat area situ,apelagi...bersorak sakan lah dorang...Ya,kembali ke story Abe...

Abe weh...team kita menang weh...ahakahakah...clap,clap,clap...tahniah,tahniah!!! meh ar gelak2 syaitorn kat fan man-u a.k.a Damn u tu....Bukan nak buat statement keji ye...cuma nak celebrate the victory...la la la...tadi nye entry utk boy, ayat mcm kurang laser ar...kang boy kurang terbakar lak kan...So,ni copy-paste dr artikel Mingguan Malaysia last ahad punye frontpage...

Liverpool belasah Man.United 4-1 di Old Trafford


"Prestasi baik ditunjukkan dari bahagian pertahanan hingga
serangan. Ia kemenangan hebat kerana bukan selalu kita boleh lihat

United dikalahkan 4-1 di tempat sendiri"

-Ketua pasukan Liverpool Steven Gerrard.

SENYUM SOKMO !!


Mexican wave 3x...ehek..ehek...ehek... ;-p

khas untuk Boy...



entry ni maybe terlambat cket...tp xkesahlah hae...nak jgk celebrate kemenangan berharga The Reds....Alhamdulillah...

Liverpool berjaya kalahkan Man U di old trafford...muahahaha...score baek punyer...4-1...vangga...vangga...bagi i gelaks syaitorn sat naa...sowi lah Man U's fan,andai terase kechiwa!! Boy,Boy...seb baik saya nyer hp rosak xleh nak ctct...if not,'terbakar'lah awak kan...muahahahahahhhhhaaaaa....

wokeh...sambung sat nt k...lynn roger lah pulak...bubbye.

Sunday, March 15, 2009

okey dak..???

ahakahakahak...berjaya jugak akhirnya menghias wajah blog i....okey dak??? tetap nak pinque kan....jangan jelessss....nt continue lagi naa...bubbye.

Friday, March 13, 2009

handphone i rosak...

alahai...dah almost 2 weeks gak la hp i rosak. puas dah belek, takmo jgk ok nye...

i tersepak hp i sendiri eksidenly...akibatnya, skrin belah dlm dah tak bergambar apa2, lampu kosong ajer. skrin belah luar ok jer tak ape2 pun. so, takleh arh nak baca sms...tgk contact number sumer org yg i saved...uhuhu...pulak tuh, byk number org2 yg penting yg i saved kat hp bkn simcard...number yg tersaved kat simcard plak adalah number2 yg tak berkenaan jer...arrrggggggghhhhhhh...stress!!!

aritu pinjam hp lama my mom...nokia yg kuno2 tuh. konon2 nak pakai lah hp tu dulu smtr nk save duit beli hp baru. dah beli charger+bateri baru hp nokia tu, skali bila bateri hp tu kong baru tau hp tu rosak sbnrnya...charge sehari suntuk pun tak full2 jgk...lagi berbunyi2 "tetttettet"...ala2 bateri kong giler, pastu terus padam...takleh nak on balik...apelah nasib!!

so, i pakai la balik hp i nih...walaupun terpaksa 'braille'kan diri kalau nak guna utk call out...janji incoming call xde hal,ok jer...agak stres jgk bila terpandang kat skrin luar ada 6 sms xdpt baca. nak baca sms kt hp adik-badik ku pun xleh, sbb adik i ckp sms tuh dah automatik tersaved kat hp i dah...arghhh...buntu...buntu...camni.


so, harap2 kawan2 ku sekalian maklumlah hendaknya if i tak reply sms uol...n if uol call, i tak recognise ur number, perkenalkan diri n jgn marah naa...sebarang kesulitan amat dikesali. Bubbye

p/s: ada sesape yg nak sponsor kt i hp baru dialu2kan...company LG or sony if terbaca blog i nih buat2lah amal kat i cket..muahahaha...(perasan sat kunon2 blog paling popular gitu...)sebarang kesudian didahulukan dgn ucapan timaceh...

Kentut & faedahnya...

Ia mungkin melucukan dan dianggap tak masuk akal...tetapi pegawai kesihatan US dijangka segera mengeluarkan laporan yg memberi amaran kpd umum mengenai faedah kentut.

"Kentut, jika kerap dihidu boleh menyembuhkan pelbagai penyakit berbahaya seperti sakit kepala, gangguan mata, lelah, bronkitis, sakit jantung dan lain2. Setiap tahun, kira2 130,ooo rakyat US telah pulih drpd penyakit serius disebabkan menghidu kentut dan ramai lg berasa lega drpd penyakit serius krn terlalu lama terdedah kpd keadaan itu," kata seorang doktor yg bertugas dgn Pusat Kawalan Penyakit (CDC) US.

Katanya, org ramai mesti menyedari bhw menghidu kentut sebenarnya menambah khasiat utk kesihatan org lain.Menurut laporan yg akan dikeluarkan CDC, setiap thn kentut memulihkan 800 kes serangan jantung, 250 kes angin ahmar, 30,000 lelah dan 50,000 kes sakit telinga. Disebabkan masalah makanan tidak teratur, kini ramai rakyat US menghidap kembung perut. Menurut laporan itu lagi, purata penduduk US kentut 14 hingga 23 kali sehari.

muahahahahahahhhaaaaaa....xtaulah nak percaya ke tak...i share ajer ngan uols ape yg i terbaca...tp jgn jadikan alasan utk uols slambe jer kentut kat public area pasni eyh...skali lg, bak kata Nabil-Lu pikirlah sendiri...

Alahai lelaki...

Kata wanita, "Inilah lelaki..."
  • Jika kamu melayaninya dgn baik,dia fikir kamu jth cinta padanya. Jika tidak, kamu akan dikatanya sombong.-tak pun kekadang ada org lain laks yg ingat kita nak ngorat lelaki tu...ahahaha...makan dalam punyer ayat naa....tuan kechik jgn sentap eyh...
  • Jika kamu berpakaian cantik2, dia fikir kamu sedang mencuba utk menggodanya. Jika tidak, dia akan kata kamu out-of-date! -bundle...bundle...
  • Jika kamu berdebat dgnnya, dia kata kamu keras kepala. Jika kamu tetap diam, dia akan kata kamu tak punya otak... -huhh...i penah kena beb...last2 'gagak' tu ckp "iyelah awak jelah yg betul...". dah kalau mmg i yg betul nk wat caner kan...?!!
  • Jika kamu lebih bijak drpdnya, dia akan kehilangan muka. Jika dia yg lebih bijak, dia akan kata dia paling hebat.-pun penah kena beb...dgn 'gagak' jugak...dia sms ckp "susah ckp ngan lawyer ni, ego.."...masalahnya i blom jd lawyer lagi dohh!!
  • Jika kamu tidak cinta kpdnya, dia akan mencuba mendapatkan kamu. Jika kamu mencintainya, dia akan cuba utk meninggalkan kamu.-i rasa spesis 'gagak' jer pe'el camtu kot...ehek..ehek...
  • Jika kamu beritahu dia masalah kamu, katanya kamu menyusahkan. Jika tidak, dia akan kata kamu tidak mempercayainya...- aduyai...
  • Jika kamu cerewet pada dia, katanya kamu seperti pengasuh baginya. Tapi jika dia yg cerewet pada kamu, katanya itu krn dia prihatin.-bingai....
  • Jika kamu melanggar janji kamu, katanya kamu tidak boleh dipercayai. Jika dia yg ingkari janjinya, dia kata dia melakukannya kerana terpaksa...such a loser :-p
  • Jika kamu merokok, katanya kamu adalah gadis liar! Tapi kalau dia yg merokok, katanya dia adalah seorg gentleman...-wahhhhh sengalnya!!!
  • Jika kamu menyakitinya, katanya kamu perempuan kejam! Tapi jika dia yg menyakiti kamu, katanya itu kerana kamu yg terlalu sensitif dan terlalu sulit utk dibahagiakan.- Allah Maha Adil kan...what u give, u get back. Lu pikir lah sendiri....

Tuesday, March 10, 2009

Cara2 nak cover Malu...

  1. Kalau tersepak batu : Jangan terus bangun, sebaliknya anda baring2 dan terus guling2 hingga jauh dr perhatian ramai. Bila sudah tiada yg nampak, barulah anda bangun.
  2. Kalau terjatuh basikal : Cepat2 naik basikal semula dan buat2 jatuh berkali2 supaya org ingat anda sengaja buat lawak.
  3. Kalau terjatuh dlm longkang : Pungutlah sampah yg ada sambil marah2 dgn suara yg kuat, mesti org menyangka anda seorang yg amat prihatin terhadap kebersihan.
  4. Kalau terjatuh tangga : Terus bersilat seolah2 anda dirasuk atau sedang berlawan dgn makhluk halus.
  5. Kalau jatuh ketika naik bas : Jeritlah kuat2 - "Oit! Apa ni tolak2 orang??" walaupun tiada orang di belakang anda.
  6. Kalau terjatuh di depan perhentian bas : Terus buat2 pengsan sehingga ada orang yg dtg bantu anda. kalau tak ada yg dtg membantu, baring terus sampai mlm sehingga tiada seorang pun yg tinggal di perhentian bas itu. Itulah masa yg paling tepat utk anda bangun semula!
  7. Kalau jatuh tergelincir di lantai yg licin : Tariklah kawan atau sesiapa yg ada di sebelah anda utk jatuh bersama2 supaya taklah anda seorang saja yg dpt malu...ye tak??!

    muahahahaha....gelaks syaitorn sat naa...bubbye.

ada lagi story basi...;-p

ahad laswik i p um...standard lah i kan,wikend kat um. masa lunch i ngan sue lepaque makan2 kat amcorp mall...tetiba sue nak mkn kat restoren Sri Melaka...best gak tmpt tu...good ambience,food pun best...waiter yg xkerek....

aritu sue order mcm2...dari starter-kueh apentah rangup2, mee kantonis kot ntah le...complete ngan dessert sagu melaka kot nama dia...air lemon juice... nampak dia betul2 enjoy da food...as for me, i order set meal jer...assam laksa yg mmg power+iced lemon tea+fruits...puashati beb! paling penting sue yg blanjer...tq...tq..tq...sue...ahaha...moga2 sue dimurahkan rezeki yee...Amin.

settle bab mkn...kitorang sempat round2 kat flea-market amcorp mall tu...sempat jgk la i rembat getah+clip rambut...3 for rm10 jer...kalau kat bonita @ sinma, tiap2 satu tu agak2 dlm rm5 each. Sue plak i tgk beli anting2 aqua-marine ape ntah...agak murahla jgk regenye...mmg baloi arhhh...tp xleh arh lepaque lelama...kang study ntah ke mana la pulak...

balik dr amcorp, sue ada la jgk cadangan nak wash n blow rambut kat salon yg i slalu pegi since i bdk2 lagi, blkg sekolah rendah i dulu-srk sultan alam shah (1) jln bukit...tp salon tu tutup on sunday...so,xjadi la plan tu...terus balik um. tapi sempat story kat sue pasal sekolah i tu...n kenangan2 masa kat skolah tu...n opkos story pasal i ratu gimrama sekolah tu thn 1989...harus distorykan...training ngan ratu gimrama negara- Faiznur Miskin beb...owh,ada kevanggaan di situ ye...mestilah nak dicanang kan..kan...kan.

itu jelah story basinya...bubbye.

jaja story basi...;-p

laswik,mlm sabtu i gi stadium shah alam tgk bola s'ngor vs perak...ngan adik i n nepiu i si Azim. lepas gian beb...lama x ke stadium.

sebelom bertolak dr umah, ada 'drama airmata' cket...my niece si Alia nak mengikut lah pulak. mslhnya, takde sape ngajak dia pun...xbrani owh...dia tu cekadak byk...kang xpasal2 tanges2 nak papa dia lah...dahla dia tu agak ssh nak dikontrol...agak kuat melawan...xpadan ngan keciknye...Dah mcm gitu ngupenye, naktaknak i ngan adik i kena kijam cket...buat tak reti tinggalkan dia...lgpun, papa dia sendiri xbagi ikut...ehehehe...SeLamAttTtt...cea, si Azim pun buat2 la ada etika cket...sblm blah,pegi kat adik dia shake2hand ala2 abg pegi dulu gitu....sivik wehhh...tp si Alia plak tepis2 ajer...majuklah kunon...

kat stadium...i mmg xleh nak fokus tgk bola...kena dok alert perhatikan bdk Azim yg xreti nak duk diam...kejap2 ke depan...pastu ke blkg...terlompat2 kejap pastu singgah kat i minum dulu...pastu stat balik panjat sana,panjat sini...mcm resah gelisah jer coz xsabo bola x masuk2 gol...bila time bola nyaris2 masuk gol, Azim dah jerit dulu... "Goolllllll" ...sampai bro kat depan dia gelak2 bgtau - belom lagiiii...ahahaha....Azim...Azim...suka cari publisiti murahan tau...acik dia ni jgk yg glamer dpt kwn baru..ahaks!

tapi yg lawaks nye...bila bola betul2 masuk gol...kitorang bgn dok sorak2 sakan...yg si Azim ni, boleh duduk lagi...tercangang2...kitorang dah duduk, baru dia bangun gelaks2 n soraks2 n lompat2...sumer yg ada kat situ dok gelakkan dia udahnye...Tindakan reflex yg lambatlah Azim...cenggitu la si Azim tiapkali gol...dan mlm tu s'ngor menang 2-0.

masa balik i ckp kat Azim...-jim...kita menang jim...teponlah papa bgtau kita menang...Tau si Azim ckp ape...huh,x tercapai akalku...Azim-camana plak kita menang...kita tgk ajer...bukannye kita main pun...acik anet xtahu ke..?? I tell u...baek punyer anaksedara i 'bagi' i...takpe..takpe...

apa2pun, mlm tu mmg puashati la dpt tgk game kat stadium...team i menang pulak tu kan...buat semua player team redgiant...Congrats keep up da good work!! tu saje...bubbye.

Monday, March 9, 2009

Ciri-ciri Lelaki Pilihan

buat renungan semua...especially yg masih single n rase2 nak settledown. byk dah kita dgr kan pasal kahwin-cerai ni...so, amik iktibar n tawakal ajelah. ni panduan mencari calon suami yg i baca dlm 1 artikel utk muslimah2...cewah...ingat ape,i baca majalah hiburan aje ke?! tgk orang cket arhh....so, i share2 ngan uol hae...
  1. Taat kpd Allah dan rasul-nya
  2. Mempunyai ilmu pengetahuan agama
  3. Bekerja menyeru manusia kpd kebaikan dan mencegah kemungkaran
  4. Mempunyai sifat berjuang mencapai kecemerlangan dlm hidup
  5. Sentiasa membersihkan dirinya drpd sebarang kemungkaran
  6. Selalu bertaubat dan memperbanyakkan amalan sunat
  7. Tidak mengharapkan balasan atau pujian apabila melakukan sesuatu
  8. Tidak takut kpd cercaan og yg suka mencela
  9. Mengetahui dan faham serta mengamalkan segala kewajipannya dgn baik
  10. Bersifat lapang dada, penyantun dan pemaaf
  11. Berhemah tinggi dan cermat
  12. Sentiasa tenang dan waspada
  13. Jika ia berkahwin, dia dpt melayan isteri dgn baik kerana sebaik-baik suami adalah suami yg paling baik terhadap isteri (agak confuse part ini...caner nak tau..???)

Panduan saje...pokok-pangkal terpulang pd jodoh ketentuan Ilahi. So,byk2kan berdoa dan bertawakal lah....kalau kita nak pasangan terbaik, kita sendiri pun kenalah perbaiki diri sebaiknya.

Lembaran Hidup Wanita Solehah

buat renungan kaum wanita sekalian...

Mampukah aku menjadi seperti Siti Khatijah?
Agung cintanya kepada Allah dan Rasulullah
Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah
Penawar hati kekasih Allah
Susah dan senang rela bersama...

Dapatkah kudidik jiwa seperti Siti Aishah?
Isteri Rasulullah yang bijak
Pendorong kesusahan dan penderitaan
Tiada sukar utk dilaksanakan...

Mengalir airmataku
Melihat pengorbanan puteri solehah Siti Fatimah
Akur dalam setiap perintah
Taat dengan abuyanya yg sentiasa berjuang
Tiada memiliki harta dunia
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga...

Ketika aku marah
Inginku intip serpian sabar
Dari catatan hidup Siti Sarah...

Tabah jiwaku
Setabah umi Nabi Ismail
Mengendong bayinya yg masih merah
Mencari air penghilang dahaga
Di terik padang pasir merak
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah
Pengharapannya hanya pada Allah
Itulah wanita bernama Siti Hajar...

Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman
Bersinar indah, harum tersebar
Bagai wanginya pusara Masyitah...

Bersiaran dari restaurant Qaseh...

wahh...skali lg i buat pe'el...brangan jd reporter sat naa...jgn marahhhh....

td try bersiaran dr umah, tgh baek nyer melayan tetiba blackout ar plak. seb baek my sis punyer angin ada baik arini...ajak lepaque2 kat memane ada wifi...maka, terlepaque arh kami di sini. lokasinye xjauh dari ofis Les Copaque yg bikin story upin&ipin tu...betul..betul...betul...

best gak lepaque kat sini...tempat baru, x crowded lg...food pn leh tahan...my sis order kue tiaw goreng ngan manggo jus...i order air asam boi n roti bakar sajer...td dah mkn kat umah daa...standard arh i kan mane la nak nafsu sgt mkn kat luar...ndak2, arini i masak asampedas...my favourite tuh...jd, haruslah mkn bertambah2.

arini my mom gerak awal ke ipoh...uhuhu, anak terbiar la i till friday...ehek...ehek...ehek...dah beso panjang, terbiar ape nye ye tak?!

bagi i mengudap sat naa...nt sambung deh...bubbye.

Balas Budi Melalui Doa

Dalam kehidupan bermasyarakat, kita tidak terlepas daripada tuntutan utk berbudi dan menerima budi drpd org lain. Sama ada di rumah, pejabat atau kejiranan, kita saling bergantung antara satu sama lain dan mahu tidak mahu harus belajar utk menabur budi, menerima dan menghargai budi yg diberikan org lain.

Berbudi tidak semestinya dgn wang ringgit dan harta benda. Tetapi budi juga boleh diberikan dlm bentuk tunjuk ajar, nasihat, pengajaran, sokongan dan amalan baik.

Membalas budi pula tidak semestinya dgn menabur kebaikan yg sama. Tetapi memadai juga jika membalas kebaikan yg diterima dgn mendoakan kebaikan utk si budiman tersebut. Demikianlah yg dikatakan- orang berbudi kita berbahasa, org memberi kita merasa...

Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud :

"Sesiapa yg berbuat baik kepada kamu, maka hendaklah kamu membalasnya. Kalau kamu tidak terdaya membalasnya, maka berdoalah selalu baginya sehingga kamu mengetahui bahawa kamu telah berterima kasih kepadanya kerana Allah sentiasa membalas kebaikan (orang yg berbuat baik) lagi mengasihi orang yang bersyukur."
(Riwayat Tabrani)

Maulidur Rasul..

12 Rabiulawal kembali menemui kita...satu hari dlm setahun kita menyambut hari keputeraan Rasulullah s.a.w. Basahilah bibir kita dgn bersalawat ke atas Rasulullah, bergema marhaban dan qasidah yg memuji junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Baginda membawa utusan Allah utk menyeru manusia ke jalan kebenaran dan hidup berlandaskan Al-quran dn Hadis.

"Dialah yg mengutuskan RasulNya dengan membawa petunjuk dan agama yang hak agar dimenangkan-Nya terhadap semua agama."
(Surah Al-Fath:28)

Justeru itu, hendaklah kita menjadikan baginda sebagai contoh terbaik.
"Sesungguhnya pada diri Rasulullah itu suri teladan yangbaik iaitu bagi orang-orang yang mengharapkan rahmat dan keredhaan di Hari Khiamat." (Surah Al-Ahzab:21)

selamat menyambut hari
Maulidur Rasul...

Thursday, March 5, 2009

terperuk dirumah saje...

arini xpegi memana coz kete adik i pinjam buat bergaye ke interview dia. adik i memang begitu...kalau bab2 bergaya mmg #no.1....

so, oleh kerana i free arini dok umah sesaje kan...buatlah ape2 yg patut dibuat kat umah...first, i buat kek batek. bahan2 buat kek batek ni sbnrnya dah lama i beli tp feel nak buat br ada arini. tenang cket buat ms takde org kat umah...kurang stress. kek batek ni mmg i jer yg rajin buat kat umah ni...lenlain rajin nak mkn jer, tau2 nt dah abes...ndak2 plak kalau ada 2bradik -anak2 buah i...azim&alia...mmg favourite diorg la kalau kuih yg manis2 ni. Ate,dah ada darah kelantan la pulak kan...

tak susah buat kek batek ni. Ni i bg resepi...sgt mudah...

bahan-bahan :

1 kati biskut marie
5 biji telur ayam
3/4 cawan gula pasir
1 ketul butter
5 sudu milo
3 sudu makan serbuk koko
3/4 tin susu pekat
1 caan air suam

cara2 nak buat :
1. telur, gula pasir dan butter dipukul hingga kembang dlm periuk. takyah kembang sgt pun takpe...ehehe.guna tangan jer pun boleh, takyah la rajin benor nak guna mesin...
2. Milo+koko dibancuh ngan air suam.ketepikan sat...
3. masakkan adunan langkah-1 td atas api yg kecil. kemudian masukkan campuran langkah-2 ke dlm periuk dan gaul hingga sebati. setelah itu, masukkan susu perlahan2 ke dlm periuk, sambil tgn sebelah lagi dok kacau tak henti2 ye...ehehe.biarkan sampai agak pekat...
4. setelah agak pekat, masukkan biskut marie yg telah dikepak dua ke dalam periuk. kacau agak2...lepas tu bolehlah dituangkan ke dlm bekas utk dimampatkan dan disejukkan sebelom dimasukkan ke dlm petisejuk. bila rase nak mkn, bolehlah potong...yeyea dah siap...

secondly, i masak nasi utk mkn sendiri...thirdly,
i kemas umah yg dah mcm tongkang pecah nih....vacuum segala bagai...dari dapo...membawak ke hall depan...then bahagian tgh umah yg dijadikan ala2 ofis...almaklumlah, family i kan kekadang dtg roh rajin dia, pg-ptg siang-mlm tak ingat lain kerja...kerja...kerja...tak henti2,kunon2 workaholic lah sgt kan...atau dlm erti kata yg lain, kalau dtg roh jahat hasut malas ke ofis...berurusanlah dari rumah saje...flexible kan?!

dah abes kemas sumer,barulah nampak mcm umah ada anak dara cket...tenang cket memandangnye...tp xtau la sampai bila dpt bertahan. kang balik warga umah ni, alamat la terbongkang balik segala khazanah2 yg ada...migrain2!

wokehla...rehat2+santai2 jap...bubbye.