Monday, March 9, 2009

Ciri-ciri Lelaki Pilihan

buat renungan semua...especially yg masih single n rase2 nak settledown. byk dah kita dgr kan pasal kahwin-cerai ni...so, amik iktibar n tawakal ajelah. ni panduan mencari calon suami yg i baca dlm 1 artikel utk muslimah2...cewah...ingat ape,i baca majalah hiburan aje ke?! tgk orang cket arhh....so, i share2 ngan uol hae...
  1. Taat kpd Allah dan rasul-nya
  2. Mempunyai ilmu pengetahuan agama
  3. Bekerja menyeru manusia kpd kebaikan dan mencegah kemungkaran
  4. Mempunyai sifat berjuang mencapai kecemerlangan dlm hidup
  5. Sentiasa membersihkan dirinya drpd sebarang kemungkaran
  6. Selalu bertaubat dan memperbanyakkan amalan sunat
  7. Tidak mengharapkan balasan atau pujian apabila melakukan sesuatu
  8. Tidak takut kpd cercaan og yg suka mencela
  9. Mengetahui dan faham serta mengamalkan segala kewajipannya dgn baik
  10. Bersifat lapang dada, penyantun dan pemaaf
  11. Berhemah tinggi dan cermat
  12. Sentiasa tenang dan waspada
  13. Jika ia berkahwin, dia dpt melayan isteri dgn baik kerana sebaik-baik suami adalah suami yg paling baik terhadap isteri (agak confuse part ini...caner nak tau..???)

Panduan saje...pokok-pangkal terpulang pd jodoh ketentuan Ilahi. So,byk2kan berdoa dan bertawakal lah....kalau kita nak pasangan terbaik, kita sendiri pun kenalah perbaiki diri sebaiknya.

No comments:

Post a Comment