Wednesday, March 25, 2009

hp dan polis...

arini i dah pandai 1 perkara...ehehe...sajer nak bagi uol kagum kat i...muahaha...tau dak, kalau nak buat emergency call thru handphone...bukan dail 999 ye...tapi dail 112...ehehe...pastu nombor ni bole digunakan pada masa kecemasan walaupun di kwsn yg takde coverage line lain n walaupun hp tu keypad dia lock....ke uol dah tau, i sorang je yg baru tau nih?! dulu i penah dgr gak kat tv ada satu mamat nih mmg slalu buat talk psl cara2 nk cegah jenayah...ape ntah nama dia...kamal kot...dia pn ada ajar n bgtau nombor tu tapi time tuh, i buat derk ajer...takde lgsg inisiatif nak ingat or nak amik kesah pun...sehinggalah malam aritu ehehe....

pastu kan, kalau kita guna hp jenis nokia, ada orang kata kita bole buat emergency call sng2 ajer eventhough batery kita dah kong...sahih ke tidak, i tak dpt nak pastikan...sbb i mmg dr dulu pakai hp bukan nokia, skrg aje pakai nokia had zmn dulu2 yg dah season coz darurat...ngah save duit nak beli hp baru daa...org ckp, hp nokia dibekalkan dgn kuasa batery simpanan...nak aktifkannya kena dial '*3370#'...hp yg dah kong tu bole dihidupkan semula dan skrin tepon tu akan bgtau ttg penambahan kuasa batery tu sebyk 50%...kuasa batery simpanan tu akan tercas balik tiapkali masa uol cas batery..

kalau hp kena curik...jgn plak curik hp org lain...tuh dosa, Tuhan marah,polis letih nak cegah jenayah. Tapi if nak ajar si pencuri tu...bole jer...uol bole jadikan ia tak dpt diaktifkan dgn menekan nombor siri yg terdapat pada hp uol,dail #06# dan 15 digit nombor siri telefon uol akan tertera di skrin...nombor tu adalah unik bagi setiap unit hp...catatkan no siri tu dan simpan kat tmpt slmt ye...bila hp tu dah kena curik,hubungi pusat servis hp dan bagi dorang kod no siri tu...dorang akan kunci sistem dlm hp tu dan pencuri tu akan rasa kechiwa sbb walupun dia dah tukar simcard, hp tu takleh diaktifkan jgk...dia jual pun tak guna...muahahaha...

tau dak kalau kete kita terkunci n kuncinya tertinggal kat dlm...kita bole bukak guna hp..?! tapi cara ini hanya terpakai kpd kete yg guna alarm system sajer dan ada kunci pendua ye...katalah kita kat car park ofis,kete dah terkunci n kunci tertinggal kat dlm kete...kunci pendua lak kat umah. So, ape yg patut kita buat ialah berdiri agak2 30 cm (1 kaki) dari kete kita n at the same time call la sape2 kat umah yg boleh reach kunci spare tu, suh dia tekan 'on' kat kunci tu dekat2 kat hp dia yg tgh connect ngan hp kita...InsyAllah terbukak la lock pintu kete kita tuh...i tak penah try lagi...sbb baru tau arh...jd, adalah penting ada hp n simpan spare key elok2 jgn disepah2kan eyh...pastu teknik ni jgn disalahgunakan pulak utk kerja2 yg terkutuk naa...tambah keje polis lak nanti...

tadi tuan besar reply sms i anto pagi td tuh...-Thanks. Together we fight crime n don't become a victim of any crimes. hmmm, nasihat berguna utk kita semua...hope tuan besar tak kesah i share sms dia nih ngan uol...ehehe..alang2 dah story, jaja la jgk sms reply dari tuan raj - Mah kasih. tu ajer...hahaha. oklah tuh..itu sajer..bubbye.

No comments:

Post a Comment