Tuesday, April 28, 2009

info terkini kondisi ku...

baru lepas makan panadol soluble...sedang menunggu detik2 utk tumbang di katil...sempat lagi typing info utk uol kannn...ngengade sungguh i nih...cakit tak seberape, heboh je lebehhh...

uhuhuhuuu...klau bukan ngan uol, ngan sape lagi i nak tumpang bermanje...??!! muahahahaaa...

tadi seblom mkn ubat, i mkn burger 2 biji...muahahahaa...dah itu aje yg ada dan tekak i lalu nak telan...pastu, minum air soya segelas. biasenya i klau ala2 demam nih, lepas pekena air soya insyAllah takde ape2 la...harap2 kali ni pun sama la...tak selesa ar kepala pening2 n tengkuk cakit2 nih...uhuhu...takde sape nak tlg picit2 bahu i ker..?!! syoknye klau ada org picittt...ehek ehek...tekak pun perit2 je...uhuhuuu...lupa suh Agil beli ais-krim tadi...

hallamakkk...dah stat mamai dah nih...chow dulu naa...

Nite2 uol....

Monday, April 27, 2009

episod 'kacau-ganggu' tuan kechik...

uhuhuhuuu...baru ingat nak rehat2kan diri, tuan kechik lak call...terus i jd cargas...tapi, jgn salah faham dl naa...bukan sbb hepi dia call or watsoever ye, tp sbb dia dok syaiton ckp pasal selsema b*bi...cisss!! terus terencat i nak memanjekan diri baring2 kat katil...dgr selsema b*bi, terus jadi cargassss..kunon2 'dah baik makkk..' ala2 iklan megi tu..selisih malaikat 44 selsema2 b*bi nih...kan buleh, kemain lagi tuan kechik dok ckp psl vaksin blom ditemui lagi lah bagai...kemain concern lg dia ngan wabak tu sejak2 tersyok kat si karen hae...ahahahaaaa...

Amoi, u kena tlg i adjuz diorang hae...tuan kechik sudah Gatallll...!!! ehehe...tuan kechik tak tgk u lagi, if not mesti dia menggelupor syok kat u plk amoi...amoi penah ckp kat i, saya suka 'pakcik2' dan 'pakcik2' pun suka sama saya...ahahahaaa...ayat yg i takkan lupa sampai bebila...ayat takleh blah!! wakakaaaa...'pakcik2' tu means malay guy la...konsepnye.

ada story lawaks giler pasal hal sue n tuan kechik last wikend...tp tak tergamak nak story kat blog nih...ahahahaaaa...manyak censored owhhh...tapi yg pasti, mmg i leh gelak sensorang klau teringat2 hal tu...wakakakaaa...i bole gelaks sampai kuar airmata ngan dorang nih...i salute sama u la sue...selambe giler ngate tuan kechik!!!

mexican wave 3x kat sue....ehehhehhehhhehhhheeeehhheeehheh...adoii la haiii...xjadi i nak demam...

sori tuan kechik naa...

me, my niece n my nephew...

uhuhuhuu...uol, i tak brape sihat arini...tak sedap badan. sebab cuaca panas lately nih kot i jd cenggini...ke virus seseorang dah hinggap i kat kfc semlm..?? ehehe...arini, i tdo sepanjang hari...makan arini pun cuma seketul burger je masa brekfas pg td...perut lapar nih, tp tekak tak selera...uhuhuhuuuu...perit...perit...

malam td ajim pun meragam...dok tanges2...kesihatan kureng semenjak 2menjak nih...sbb dia ckp kaki dia rasa sakit2...byk sgt main belah siang la tu, kaki jd lenguh, tp tak reti nak explain so dia bgtau la kaki sakit...Abang pun urut la kaki ajim ngan minyak mestika(mama dorang outstation)...barulah dia mcm lega cket...elehai, budak ajim nih awe klate sungguh...klau dah namanya berdarah kelantan, minyak urutnya pun mesti yg dari klate dehh...ubat lain dia tokseh...ada jugak yg kena 'kaki' ngan i kanggg...

bape kali ntah nak kena ajar budak ajim nih...jenuh dok kate kat dia, ajim kan cucu atok ngan uwan (my parents la..)...orang jawa la...patutnya bole tahan mkn pedas2. ini tak...mknan pedas tak seberape, dia punyer meneguk air ngalahkan dia dah kunyah segenggam cili padi...dush skali kangg...tak mcm achik dia nih, bole selambe ajer kunyah cili jeruk...cili padi pun tarak hal...klau mkn ketam kat morib dulu, restaurant tu ada serve cili padi potong n bawang putih yg dicincang...so, i campur dua2 tu ngan kicap soya dia, pastu mkn cenggitu saje dikunyah2...teror tak?! mavelessss...i kan Jawa Kontemporari...anak kacukan jugak owhhh...ahahahaa...tak hagak2...

anaksedare i yg pompuan, si yaya...ok ajer, versatile la jgk...bole mkn pedas. cuma kdg2 ajer dia ngengade menunjukkan baka kekelantanannye...ahaha...tapi yaya mmg dah terang2 membuat pengakuan yg dia tu cucu nenek klate demo...ahaha...asik nak mendengki ngan i ajer keje dia...so, achiknye yg bijaksana ini pun terpakse la memasang strategi dgn menyorokkan gula2 or coklat2 or makanan2 ringan standby di dlm bilik, utk dijadikan 'umpan' utk 'memancing' budak2 ni...ehehe...dah ngupe 7-eleven bilik i nih...if dorang buat pe'el, i senang yo...masuk bilik amik lolipop 2, pastu kuar balik n ckp kuat2.."...sape nak lolipop meh sini salam achik mintak maap...tukar chanel lain, achik takmo tgk Ceria..." huh, i tell u...mmg 'mengena' umpan i...i siap bole jd lady boss sekejap...

sambung balik aduan kesihatan i...ehehe...smlm balik dari um belah tghari, panas yang amattt...sampai umah, i berdesup masuk bilik air- mandi...ingat nak terus tumbangkan diri kat katil, tp tahan diri coz ada hal cket...lagipun, abang ngan bebudak ada kat umah...klau dibiarkan tanpa pengawasan, alamat 'terbalik' lah umah ni...pukul 12.30mlm baru dorang dok 'babai' ngan hepi nye kt i sbb nak amik mama dorang...i pun babai2la jugak ngan hepi nye sbb bole tdo ngan aman...paler pun masa tu dah berat sgt...tanda2 demam sudah mari...uhuhu...

uhuhuhuuu...pening palerrrr...sakit tengkuk...tu jelah naa...tak larat typing...nak sambung demam sat...

special utk Liza...

Alahai akak ku...welkam,welkam...dah lama dok promote blog aku nih kat ko, baru hari la ada respon naa...?!

babe...pc dah okay hae..?!

silalah jenguk2 blog ini dan menjadi pembaca tegar pasni hae...jangan lupa klik2 tang iklan nuffnang ku naa...pastu if nak lebih interaktif kat blog nih,join ler "boraque2"...juz buh nama n anto ler mesejnya... tak pun, bole tinggalkan mesej kat kolum "comment" di setiap entry tu...tp hal2 yg private tu, kita ym jelah...hormat akta privasi wehhh..eheheheee...

And once again, i mengalu-alukan kesudian Liza menjenguk blog ini..."Selamat Singgah" naa...

(peringatan penting buat semua hae, jgn buat statement keji, sabotaj i atau yg sewaktu dgnnya di cbox itu...ahahaha...terutama member2 di ipoh nun...yg very da notty2...klau nak rase gambo kena jaja, cubalah sabotaj...muahahaha...ke mmg ndak gambo2 korang dijaja?!...)

Sunday, April 26, 2009

3 kesilapan besar selepas putus cinta...ape kata Dokter Cinta?!

First of all, i nak minta maaf kat owner artikel nih sbb cilok dr blog dia...i terbaca td n rasa sesuatu yg menarik utk dikongsi bersama. sesuatu yg baik kan besar pahalanya jika dikongsi bersama...cewah...berguna bagi insan2 "jiwa kacau" dan yg sedang memulihkan "semangat yg hilang" mcm i...uhuhu...

Okay….sekarang tetiba je anda dah sedar…anda kembali “single”!

Jadi..apa nak buat ya..

Amaran: Jangan menyusahkan hidup anda dengan ber“dating” terlalu awal selepas putus cinta.Berapa awal ‘terlalu awal’ tu?Bergantung kepada keadaan semasa putusnya perhubungan anda.

Apa sekali pun: Enam bulan atau lebih.

“Atau lebih”? Ya! Enam bulan atau lebih! (okeylah tu...i sudah tamat edah naa...)

Kalau jari kita terluka,perlu masa untuk baik.Kalau luka itu dalam perlu lebih lagi masa untuk sembuh.Untuk pulih sepenuhnya dari putus cinta sama sahaja,perlukan masa.

Kesilapan terbesar yang dilakukan oleh anda selepas putus cinta dan bergelar “single” ialah melibatkan diri dengan seseorang yang lain SEBELUM luka lama anda sembuh.

Dua lagi kesilapan yang berkaitan termasuklah anda tidak mengambil sepenuh tanggungjawab “bersama” atas perkara yang menjadi sebab putusnya hubungan anda dan anda tidak pastikan isu itu selesai sebelum anda mulakan hubungan yang lain.

Melakukan perkara yang sama berulang-kali dengan mengharapkan keputusan yang berbeza adalah tindakan tidak waras.Sedar bahawa hati anda perlu pulih tetapi tidak berbuat apa-apa takkan membantu anda bersedia untuk perhubungan seterusnya malah hanya memanjangkan lagi penderitaan.

Jadi macamana nak elakkan kesilapan yang sama berlaku? Hidup “solo” untuk beberapa waktu! (itulah yg i dok buat la ni...so, kawan2 jgn la nak bising2 kat i pasal kawen...uhuhu...ada ngerti?!)

Perlu anda faham,sebelum anda melibatkan diri dan berjaya mendapat cinta dan perhubungan yang sejati serta sihat,pertama sekali anda perlu melibatkan diri anda dengan “diri” dan perasaan anda sendiri.

Dalam menilai diri sendiri,toloooooonngglah berlaku jujur..

Lihat diri anda dengan ikhlas tentang apa yang mungkin telah anda buat dan lakukan sama ada sengaja,perasan atau tidak yang boleh menyumbang terhadap gagalnya cinta anda yang lepas.Anda mesti berjanji untuk buat perubahan dalam diri anda SEBELUM terlibat dalam perhubungan cinta seterusnya.

Sekarang adalah masanya untuk anda menjadi lebih matang.Sebagai seorang yang telah kembali “solo”,anda seharusnya menggunakan masa ini untuk melihat dan mengkaji sikap anda dahulu,apa yang telah anda lakukan semasa bercinta dan juga apa yang anda tak suka dengan sikap bekas kekasih anda.Kalau boleh,buat satu ‘resume romantik’ yang akan anda tuliskan sikap positif dan romantik bekas kekasih dan apakah sikap dan ciri lain yang anda inginkan dalam diri kekasih anda yang akan datang. (ada...ada...resume tu i dah buat...tp, biarlah rahsia...)

Ini adalah masanya untuk anda menimba pengalaman berdiri atas kaki sendiri.Belajar jadi matang dan berdikari.Ingat…anda mesti belajar untuk berdiri dengan sendiri dahulu sebelum anda boleh berdiri bersama! (berdikari...my 1st lesson owh...sejak break-off, i bole selamber ajer drive, travel memana sorang2...makan kat memana cafe sorang2...legar2 kat mall sorang2...huu, tak pedihkan mata...perkembangan terkini, pam tayar kete pun i buat sendiri owh...ehehe...lelaki2 yg lalu-lalang mcm nak tlg, tp i buat muka ala2 -relax ar, small matter man...i can handle it!- ewahhh...hikhikhik...i punyer vangga, siap story lagi kat tuan kechik i dah pandai pam tayar, dia songeh2 sambil geleng2 kepala...i told sue, pun respon yg sama gak...cisss korang nih...ahahahahaaaa...)

Bukanlah maksudnya nak berkawan dengan gender yang sama saja,dating pun tak boleh,boleh…tapi bila ber’dating’ tu,anda MESTI menahan keinginan untuk melibatkan diri dalam satu perhubungan yang lebih intim terlalu awal.Jangan la baru ‘dating’ dengan seorang saja dah mula nak bercinta,nak lebih intim.Berkawan ramai sikit,’dating’ lebih dari seorang,tak salah sebab itu atas dasar berkawan.Pastikan jangan la pulak terlibat dalam masalah sosial sebab terlebih berkawan ya!Kawal diri,perasaan dan sedar batasan anda.Tujuan anda hanya untuk berkawan,itu saja. (menahan keinginan...peh...mmg cabaran owh...hope Tuhan beri i kekuatan,Amin.)

Anda tak perlu melibatkan diri dalam perhubungan baru secepat mungkin selepas putus cinta dengan harapan ia akan dapat mengubat hati yang lara.Itu adalah tindakan yang TIDAK bijak!Katakan kalau kita demam la ya,doktor akan menasihatkan kita supaya berehat 1-3 hari bergantung kepada betapa serius demam kita,beri cuti sakit bukan nasihatkan kita terus bekerja.Ini tindakan BIJAK.Jadi jangan terlalu cepat ok! (Ok jer...!)

Perhubungan yang terputus,memedihkan dan amat melukakan perlukan masa untuk sembuh.Maksud saya adalah perhubungan yang memedihkan dan melukakan dengan diri anda.Anda perlu faham,sebelum anda pulih dan sembuh sepenuhnya,ada beberapa masalah yang perlu dibaiki dan diselesaikan dulu.

Selalunya tindakan kita tidak bermatlamat.Kita salahkan bekas kekasih,mak mertua,adik-beradik ipar,saudara mara,kawan-kawan dia atau kita,sesiapa saja silap-silap ayam,kucing,kambing pun kita salahkan kecuali… “penyangak” yang sebenar! (takkk...i salahkan dia jelah...and blame myself...uhuhuhuuu...)

Kalau nak tau apa masalah dalam perhubungan yang lepas,senang je…pergi tengok cermin.Dah nampak?Ya,andalah masalahnya! (huwaaaa....sob sob sob...why me..?!!!)

Beranilah melihat jauh ke dalam diri dan bebaskan diri anda daripada menunding jari dan menyalahkan pihak lain.Masanya telah tiba untuk memikul tanggungjawab dan sedar siapa anda,apa yang telah anda buat,bagaimana cara anda berfikir,cukupkah ilmu tentang pengurusan cinta dan perhubungan,dengan siapa anda ber’dating’ dan macam-macam lagi. (pengurusan risiko i tahu la...dpt A- tau.pengurusan sumber manusia ke, pengurusan kewangan ke..ada la... tapi pengurusan cinta dan perhubungan, fakulti tak offer pun...takde dlm rangka kursus!! ohhhoohohohooo...)

Perhubungan yang paling penting untuk anda sekarang ialah perhubungan dengan diri anda!Ini adalah misi utama anda.Bina semula hubungan dengan diri anda.Betulkan segala kesilapan dan sikap negative anda.Langkah pertama ini amat penting sebelum anda menjadi diri anda yang baru dalam hubungan sihat dan bahagia selepas ini.Selain itu,pada masa yang ada ini,luangkan masa berusaha menyediakan diri anda untuk cinta yang akan anda kongsi bersama insan lain di masa hadapan. (semangat dah hilang...caner?! ehehe...ngengade sat naa...ade ke insan lain di masa hadapan...?! story Raj pasal member pompuan dia yg meroyan sbb break bercinta, last2 kawen ngan mat saleh ensem w'pun minah tu itam tak lawa...pun tak dpt nak pulihkan semangat i...hehe...dpt tau tu pun lps i gatal2 ckp kat Raj kot2 jodoh i kat liverpool.iye2 Raj suntik semangat i...skali dpt tau jgk yg steven gerrard dah kawen!! zZruurpp, drop balik moral i...uhuhu...caner?!!! huwaa...akak liza ku...help me...-saje carik nahas nak kena kaki..)

Masalah kalau anda cepat sangat menjalinkan hubungan baru,diri anda tidak ada “tempoh bertenang” untuk berfikir dan membuat pilihan serta membetulkan semula sikap negative anda. ( in criminal law...we call it - cooling off period...hehe)

Cipta perhubungan baru dengan diri anda!Ketahui dengan sebenarnya siapa anda.Ambil masa,jangan gopoh.Bila sampai satu ketika anda pasti tau dan sedar apa kesilapan anda dan terima dengan hati terbuka.Kemudian buat sesuatu yang lain!Ubah sikap negative.Bila dah terima hakikat bahawa anda juga bersalah dan ada sumbangan kepada putusnya perhubungan anda,luka di hati akan mula sembuh. ( in law of tort...we call it - cuai sumbang @ contributory negligence..haha)

Bila anda sedar dan buat keputusan kesilapan itu tidak akan anda ulangi lagi,anda akan rasa lebih baik,lega dan hati akan mula tenang.Akan sampai masa anda toleh ke belakang dan berkata, “Macamana aku boleh bertindak dan berfikir macam tu”.Anda juga akan rasa perasaan sedih dan luka yang amat sangat itu tak patut anda biarkan berlaku pada diri anda.Anda akan toleh kenangan cinta lepas dengan kecewa disebabkan sikap negative anda.Dalam masa yang sama,anda pasti bangga kerana anda telah sedar dan tau,anda takkan biarkan ia berulang lagi. ( i sedar...pastu hilang kesedaran semula...sedar balik...pastu hilang kesedaran lagi...ate, gimane??!)

Separuh dari proses nak pulih dari kepedihan anda sekarang adalah dengan mengakui dan sedar bahawa ada di antara masalah yang telah berlaku,anda juga bertanggungjawab.Tau macam tu je tak cukup.BUAT dan lakukan adalah hal yang lain pulak! ( yess...when u make a mistake, there are 3 things dat u hav to do...1- admit it...2- learn from it...3- never repeat it!!...)

Sekarang adalah masa untuk BERHENTI menyalahkan orang lain atas keperitan yang anda sendiri juga cipta untuk diri anda.Sekarang adalah masa untuk memaafkan supaya luka dan keperitan ini akan cepat sembuh.Pilihan di tangan anda.

Luka tidak akan sembuh sehingga anda membenarkan diri untuk memaafkan. (takde masalah nak maafkan orang lain,sbb blaja memaafkan diri sendiri sebenarnya yg paling susah...urmmm)

Walau apa pun,yang pentingnya berapa lama anda nak tanggung perasaan yang macam ni?Kalau anda masih juga kata bahawa bekas kekasih anda TETAP yang menjadi sebab putusnya cinta anda dan buat anda derita,kecewa macam ni,saya rasa anda masih tak faham lagi apa yang nak saya sampaikan.Ini adalah masa untuk lepaskan semua perasaan benci tu dan focus untuk menerima tanggungjawab atas pilihan yang ada sekarang.Menyalahkan orang dan pihak lain akan hanya dan sentiasa buat anda tetap berada di tempat anda sekarang serta kekal begini berterusan.

Disiplin diperlukan untuk buat ini semua.Boleh buat ke?Kena faham ya,penderitaan anda ini hanyalah sementara.Derita putusnya cinta BOLEH sembuh.Anda boleh! ( dah jenuh dok chaiyuk2 diri sendiri...)

Anda akan lakukan bila anda sedar menjadi diri anda yang ceria seperti dulu dan menjadi kuat adalah lebih bermakna dari terus “melekat” dengan kenangan silam dan perasaan benci yang tentu sekali tak mendatangkan hasil. (tapi...mcm lagu indon tu...-walaupun bibir penuh gelak tawa...namun hati ku sepi...-damn it!!)

Anda tak perlukan kekuatan untuk melepaskan…hanya keberanian. (hah?! biar betul..i perlu dokter cinta...)

Mulakan sekarang!

caner nak stat?!...sob sob sob...skali background music lagu - Gubahan Rindu Puisi Syahdu-Fauziah Latiff daa...


hati ini...walaupun telah dilukai
namun diri...tabah jua menghadapi
dikau pergi...tinggalkan daku sendiri
oh menyepi nan sebuah hati yang luka ini...

tetiba i lomahhh...wokey la naa...nak tgk ajim n yaya yang tgh dok tanges2 di luar...bubbye.

Saturday, April 25, 2009

frust gilerrr...part-2 -viva selangor!!

ketika entry ini ditaip...uhuhu...klntn sedang mendahului 1-0...pd masa tambahan yg pertama lak tu...uhuhu...i dah gigil dah ni...

wiiiieeyyyhuuuu...amri yahyah telah menyelamatkan keadaan...jadikan kedudukan seri 1-1...

alahai...tamat kedua2 masa tambahan, maseh lagi seri 1-1...means, penentuan berdasarkan sepakan penalti la pulaks...

yess...penalti dari indra putra terkena palang gol...fuh fuh fuhhhh...jgnla jangkit kat player s'ngor...Amin...jap naa...

yess...zairul sepak penalti ke lauttt...Alhamdulillah. harap2 safee sali tak wat lawak ar...jap naa...

yess...Selangor menangggggg!!!!!

clap,clap...tonggek,tonggek...clap,clap...tonggek,tonggek...

uhuhu...gua tak maapkan lu orang brader2 gua...tergamak lu org dok enjoy kat stadium tak bawak gua sama...uhuhuhu...frust tak daya tonggeng gua tgk kat tv tau dak...

frust gilerrr...

uhuhuhu...menci, menci...tak dpt p stadium tgk final piala fa s'ngor-klntn...uhuhu...Agil takmo bwk i...dia ckp- lu tu pompuan...tgk kat tv aje ler...lwn klntn kang klau fans klntn meliar, nyusahkan orang je nak cover lu..bahaya lah...klau nak p jgk, lu pegi ngan abang la...

huh!!(sambil tarik muncung 14..) klau ngan Abang, jgn harap la i dpt ikut...mesti dia ckp - lu nak sibuk2 pegi stadium nih, mcm la ngeti sgt main bola...- Chait podah...Abang tu bodoooo...keji, pentingkan keseronokkan sendiri...heheheee...tak semestinya gua pegi stadium gua kena main bola...lu pegi pun tengok ajer kan, bukannya main derrr...sama je. gua tak reti main, tapi gua reti tgk...gua kenal semua player, referee pun kdg2 gua kenal gak...linesmen je confirm tak kenal...ehehe...gua tau kat mana offside, kat mana gol, naper kena kad merah, nape kad kuning...dan yang paling penting, time bila nak jerit "gooolllllll....", bukan cam anak lu si ajim tu,bola blom masuk gol lagi dia dah jerit dulu...;-p (wahwahwah...selamber giler i 'bahan' abang sendiri...ehehehe...saje ngengade hae...bukan ne kutuk benar2...hikhikhik...Abang, peace!!!)

sambung balik sesi membela diri...ehehe...gua bukan mcm Amoque tu. ada ke dia ckp ryan giggs player liverpool...kahkahkahkah...konfiden jer!! pastu, nak salah2kan gua plak. kata, anet kan minat ryan giggs, dia kan fan liverpool...tak betul ke?! muahahahahahaaa...hujah takleh blah!! benar2 buta bola...(pst pst..baru aritu kan...Amoque tanye gua -bagi satu nama player bola sepak yg stat ngan huruf 'M'-...cehhh, gua pun konon2 nak tunjuk ke'international'an gua, seb baik nama Michael Owen tetiba terlintas...bgtau la kat Amoque. pastu kan, nmpk muka Amoque mcm nak tunjuk lagak kat someone konon2 dia tahu sendiri la. buat mulut tersenget2, taip something kat lappy dia...heh heh heh..mcm syaiton jer...vangga, vangga...Patutnya, i kenakan charge kan?! ala2 legal fees la kan...mana leh sesuka hati dia ajer nak pergunakan kepandaian i..ayat keji!) well, bak kata Agil - family is family...business is business...( part nih yg i nak aje tambah kat Agil...well, kaki is kaki...u want tu rasa my kaki ?!!)

memang ler i penah minat kat ryan giggs, tp tu dulu kierannn...duluuu...penah la...ehehe. masa tu lom convert sepenuhnya as fan liverpool. skarang ryan giggs telah i anggap mcm duda i jer...kahkahkahkah...ayat x hagak2!! skrg nih, hati n jiwa raga i sepenuhnya utk abe gerrard ku yg tersayang...hikhikhik...forever n ever...i will alwiz lurve u...though u will alwiz lurve me not...wakakakaka...ape2 ajer i merepek nih...dush dush dush n harkkk pui pui puuiihh diri sendiri...sambil nyanyi2 lagu awie-'mata hati jiwa'...maafkan aku, mengganggumu...ececececehhh...giler sewel i nih...

huwaa...i maseh lagi frust giler...tak tertonggeng rasanye frust ku ini...uhuhuhuhuuu..syok owh klau dpt tgk live kat stadium...the red giant vs the red warrior...julung2 kali tu...i tak kesah sape yg menang coz i takde musuh org klntn...cewahh!! tapi gua frust ngan brother2 gua nih...mentang2 musim nih gua takde balak, lu orang takmo bawak gua p stadium hae...takpe, takpe...musim nih musim lu orang...musim depan (pause!!)... lom tentu musim gua...uhuhu...jaga la lu orang, nanti gua cari balak baru...bukan takat bole bawak gua p stadium, siap duduk kat grandstand lagi...cewahh, tak hagak2...(sambil tepuk2 dahi sebenarnya nih...ade ke yg ndak kat i nih...?! huwaaa...)

takpe, ada ubi ada batas...ada body, boleh cantas...ahaha...bubbye.


p/s: kembar asben rita rudaini kan single lagi...jaga lah lu nanti gua ngorat...ehehhhhehhehhh...

Friday, April 24, 2009

alkesah petang jumaat...

dlm kul 2.30ptg tadi i dok gigih la carik bank nak buat bank draf...last-minute punyer emergency case...pikir punyer pikir bank terdekat, last2 i pegi bank kat sek.18 shah alam...sbb malas nak pikir lelama, n terpikir kat situ je kot yg senang kete nak parking...mmg pun...senang yo, nampak bank terus nampak parking skali...tp agak cuak la jgk masa bayar tiket parking. kan buleh, i tekan nombor enam tp nombor tu tak appear pun kat tiket, cacat nombor plat kete i... risau kena saman, i buat sekali lg tp kali ni i makesure dulu yg i tekan betul2 nombor enam, confirm punat tu yg rosak. so, i pun letak ar dua2 tiket kat dashboard...mau kasi tunjuk- hello mbsa, jgn dok gatal nak saman i ok...mesin lu org yg rosak,derr...

masuk dlm bank, i dah suspen...cket punyer ramai orang!! nyampah pun ada...tak suke btl tmpt crowded2 nih. seb baik arini kes emergency, pakse la jugak diri tabahkan hati...mcm terdengar2 tuan kechik dok azan tinge i "..innaAllahamaalsobirin..."..roh syaiton pun tak jd nak sampuk i..ehehe..dah isi segala form, amik nombor giliran (tetiba masa nak tekan, teringat plak i penah syaiton ckp kat tuan kechik...suh amik nombor kat kaunter 3, tekan butang R, tapi sbelom tekan kena gediks2 doploh kali dulu...sbb ape i suh dia buat cenggitu, biarlah rahsia...wakakakaaa...i bole jadi sewel gara2 u tau tak tuan kechik wehh..). lepas amik nombor, tak sempat berangan...eh eh...dah kena panggil. settle segala urusan kejap yo...i syukeee!!

tapi mcm heran pun ada...abes, orang yg ramai2 kat dlm tu tunggu ape pulak...bila i dah kuar dari bank, bapak punyer la panas tahap dewa wehh...baru i terpikir, ntah2 yg ramai2 kat dlm tuh cuma nak tumpang teduh air-cond kat bank tu ajer kan...cuaca skarang kan panas giler...

memanglah kan...lately nih, panas yg amattt...slalunya i klau tido mlm guna kipas jer, jarang pakai air-cond. klau pakai pun kejap ajer, cukupkan syarat sejukkan bilik then off kan je. tp semenjak 2 menjak nih...klau takde air-cond, resah-gelisah je nak tido. kadang2 air-cond on terbabas sampai kul 4pagi, tu pun mcm tak rela aje nak off...mandi pagi pun sama gak halnye...klau sebelum2 nih, mandi mesti nak guna water-heater, tak kira la siang ke malam, pagi wajibla pakai heater...i kan tak tahan sejuk gigil2...tapi, semenjak 2menjak nih, cewahh...terror tau, mandi takyah heater pun...guna air gitu ajer, tak rase sejuk pun...rase nyaman2 ajer...siap mandi 3-4 kali sehari. asal rasa panas ajer, i mandi...klau nak kuar umah -sebelom keluar i mandi, balik umah pun terus mandi lagi...tak tahan panas, badan merenggas...rasa lekit2, tak syukeee...kalau tak mandi, badan panas, kepala jadi pening...pun i tak syukeee...

ntah la i nih kan...macam2 kepantangan...tu tak buleh, nih tak buleh...sejuk takleh,panas tak boleh, tgk lelaki2 berbaju melayu pun tak buleh...ehek..ehek...cehhh, tetiba lak kan...ape2hal, hepi wikend naa uol...bubbye.

salam jumaat...

pehh..mcm lama je tak mengupdate blog ini...ada yg dah stat windu2 keh..?!! ayat nak kena kaki..ehehe...sori naa, kepala i nih klau ada benda nak pikir, kena fokus satu2 n kena ketepikan hal2 lain yg bole diketepikan dulu...if not, takut "breakdown", pastu i dok "breakdance" selambe i jer kat public...dah satu hal lak jd cik blogger yg mental block...uol jgk yg meroyan nanti tak dpt baca entry baru i...hikhikhik...xhagak2..!!

hal yg i dok pikirkan tu sbnrnya masih lagi dlm pertimbangan...blom ada keputusan lagi. tp memandangkan ada pihak yg dok gigih 'menggoda', cewahhh...(sambil angkat2 kening...) i pun pikir - lantaklah...kita redah jer...bukan selalu pun kan nak buat giler...manalah tau tetiba ia membuahkan hasil yg tak disangka2...ohohohooo...tuah ayam nampak di kaki...dahla, end of story...kang uol pening laks, ape ajelah yg minah nih dok merapu meraban....

anyway, selamat hari jumaat uol...dah ketip kuku..?! ape punyer soklan la hae...cik-abg2, jgn lupa p solat jumaat naa...hari jumaat la yg i lemah tuulll...ate, time nih jelah pun (selain hari raya or kenduri2) kita dpt tgk cik-abg2 kita pakai baju melayu siang2 hari kan...owh,godaan sungguh... kepantangan guweyh tuh...i like!! i like!!...muahahahaaaahhahhaaa...waseh, giler gatal i kann..kihkihkihkih...sebenarnya, bukan menggatal tau...kurang kaseh sayang jer...waktu kechil kurang bahgia...ohhohohohooo...ayat mmg nak kena kaki ngan lynn....ehehehe...

btw, nak wish to hanna 'selamat singgah' kat blog i nih...semoga hanna bakal menjadi pembaca tegar blog i nih...(pst..pst.. dulu masa ngan achik nama dia ana, skrg dah ngan hadi jd hanna la pulaks...ahaha...kawanmu ini melayankan saje lah dgn rela...asal kamu bahagia, transform lah nama ape2pun...i tak kesah ) semoga kita lebih interaktif kt blog nih hae...

chuppp...kang i sambung balik naa...

Tuesday, April 21, 2009

silent mode lagi naa...

sehari dua nih i nak mintak excused kat uol naa...maybe i tak dpt nak update blog nih...kira silent mode lagi la hae...coz i nak guna akal fikiran n otak i utk 'scan' perkara lain yg lebih penting...ehehe...uol jgn dok pikir benda lain naa...and jgn lak nak meroyan bila tgk takde new entry pasni...dan yg pasti, jgn lak ada yg cuak, ingat i nak pikir soal nikah-kawin ke plak kan...coz i'm still single n available...cewahhh...so, feel free lah to ngorat i naa...kahkahkahkah...ayat takleh blah...!!

Sebarang kesulitan dan kesangapan amat dikesali...kihkihkihkih...ayat nak kena kaki...!!

Hugs n kisses...-Nita

Monday, April 20, 2009

Sempena Hari Keputeraan Sultan Perak Ke-81



Menjunjung kasih dan merafak sembah tahniah di atas keputeraan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibuddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Yusof Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah yang ke-81.

Patik memohon ke hadrat Allah semoga Tuanku dilanjutkan usia dan dikurniakan kesihatan yang baik.Semoga Perak Darul Ridzuan terus maju di bawah payung pemerintahan Ke Bawah Duli Tuanku.

p/s: selamat bercuti warga yob n yong semua...

Sunday, April 19, 2009

episod "tele-pati"...

entry arini ada kaitan ngan tel-pati...kepada sesiape yg tak tau atau ingat2 lupa ape tu "tele-pati", takpe i leh explain...

tele-pati ni ibaratnya sama mcm broadband @ wifi komputer la, cuma klau komputer @ telefon (or watsoever lah...) nih perlukan kabel/line/air-time utk connect atau get into access kan...tapi tele-pati nih dihubungkan melalui pancaindera manusia (as da cabel la ) thru deria rasa ke, sentuhan ke, bau ke, kebolehan dgr bunyi2 halus ke...(cth kentut yg tak berbunyi...ahaha...walaupun tak dpt di dgr, tp kita tau org tu yg melepaskan kentut itu berdasarkan bau yg setomek dan arah bau itu dtg...mungkin jugak melalui perasaan kita selepas melihat wajah org tu mcm "terlalu selambe" dlm situasi yg sama bagi org yg munasabah dlm masyarakat...dan bila kita pandang org tu, tanpa perlu berkata apa2 pun, kita tau org tu tahu yg kita dh perasan kentut tu dia yg punya angkara...ahaha...ayat cth ni nmpk enau i menipu dan merapu uol...jgn tertipah...) Yg sebenarnya, tele-pati tu omputeh kata "6th sense" atau juga instinc la... saje jer nak story penpanjang, bg exercise mata uol membaca...hikhik.

dari mlm td sbnrnya i terase-rase nak mkn kuah kacang (sbb tgk movie trailer "saus kacang" kat u tube...hehe). dan selalunya besfren kuah kacang, sate la kan klau bukan hari raye...betul tak?! i tak bgtau sesape pun yg tekak i gatal nak mkn sate sbb ngidam kuah kacang tu...(esp yg hj samuri punye...maveles!), cuma dlm hati jer dok berkata2 bilalah nak dpt mkn sate nih...tp td sblm balik dr um, mcm biaselah i call amoque tanye kot2 org2 kat umah ada nak kirim ape2. pastu amoque bgtau mama dah suh abang pegi beli sate...i pun, yeesss lah...!!see, itu la magicnya tele-pati between emak n anak...seorang emak yg 'real' mmg akan tahu ape2 aje pasal anak dia, tercampak la kat mana pn, kelentong lah camana pn, coverline lah camana pun, insyAllah emak2 tetap access punyer lah...and ini la satu2nya tele-pati yg "signal" dia sentiasa pada thp "excellent", full bar tau...Tuhan punya kuasa maa...moralnya, lu pikirlah sendiriii...

hal tghari td pun ada kena-mengena ngan tele-pati jugak, tp "signal" dia tahap ok2 ajer...ehehe...sbbnya, broadband dia agak keji n tak aci...kahkahkahkah...

gini...siang td...me, sue & tuan kechik follow tuan besar n boss R pegi lunch sama2. ms dlm kete, tuan besar plan mkn kat gerai kari kepala ikan bawah pokok kt bangsar. tele-pati blom wujud lagi masa ni ye, sabar naa. jd, tiada bantahan dari sesiape walaupun i ada instinc mamak tu tak niaga hari ahad. skali, mmg betul gerai tu tutup. so, boss R pun tanye nak mkn kat mana...tuan besar punyer jawapan la yg telah mewujudkan 'tele-pati jadian' between me, sue n tuan kechik, sbb kitorang bole agak dah jwpn standard dia...mesej yg cuba disampaikan oleh tuan kechik simple jer - tu mesti nak ajak mkn kat restoren mamak- Mmg betul pun...tuan besar ajak mkn di restoren mamak...siap ada ayat2 tuttt lagi...(terpaksa di censored utk diceritakan di blog ini...)

macam mana kitorang boleh agak?!
sebab seblom2 nih masa me, sue n tuan kechik kuar together-gether, penah la ada topik ngumpat tuan besar n boss R nih. Sue n tuan kechik ckp, boss R suka enau kfc, tuan besar plak pantang nampak restoren mamak, nk mkn kat mamak sesajor...makanya, wujudlah satu 'mutual understanding' among kitorang bertiga terhadap trend pemakanan diorang berdua...ehehe...ayat takleh blah! eheheheee...

kenapa i kata 'tele-pati jadian'?!
...jawapannya mudah sajer...sbb tele-pati itu wujud selepas tuan kechik menghantar isyarat badan melalui libasan paha dan sikuan sikunya kpd kami.kahkahkahkah. lawaks,lawaks. tak syinonoh betul ar...sila guna imaginasi anda ye...ehehe...tuan kechik duduk di tgh2 antara me n sue ( i yg suwohh...ehehe...sbb dia kechik, ada kemudahan utk disepit di tgh, maka harus dimanfaatkan...wakaka). Jadi, dlm usaha dia utk alertkan kami berdua, dia libas paha kanan dia kat paha sue yg ddk kat belah kanan dia (part ini i tak sure lah betul kena ke dak...sbb i tak rase, i wat andaian saje, nak tentukan kesahihannya kena tanye sue...) n dia libas paha kiri dia kat paha i yg ddk kat belah kiri dia (part nih mmg i tak tipu owh...sbb agak cakit jugak ler...pelik tau, paha saiz kayu hoki ajer...ehehe...jgn marah naa tuan kechik...senyum!! mmg tulang besi urat dawai la u nih...). pastu, tak cukup paha dia libas2kan, main siku pulak dia...aduyaiii...mmg sungguh2 nak bagi roh syaiton sampuk me n sue gelak syaiton ar tu...tak baikkk...makin tuan besar n boss R bersuara, makin gigih tuan kechik menggegor2kan paha n siku dia anto signal...wakakakakakakakaka...kesungguhan tak hagak2!!

alahai...mcm2 hal la arini. yg i highlight ni baru cket ajer...ni pun dah panjang karangan i kan. hah, bacalah uol sampai lebam naa...bubbye.

p/s: kepada liza...get well soon sis. korang yg lain jgn tanye i dia sakit ape, i libas uol plak kang...nak tahu, tanye sendiri kat dia...yg penting liza ckp i dah kurus...wahwahwah...mata ko sbnrnya yg perlu adjustment...babe, thanx hae barang2 tadi. sampai 3 ko bagi kat aku...slambe giler,depan thiru plak tu, aiseymen...sabo jelah.

Friday, April 17, 2009

chakkk lagi...

alluuu lagi...ehehe...bersenang-lenang i arini. ni baru lepas masak tomyam...resepi orang yg malas nak masak mcm2 kekdahnya...masak tomyam kan senang,main campak2 jer segala benda dlm periuk...agak2 rasenya kureng, campakkan sajer pulak ke dlm tong sampah...tapi, tgk gak la tgn sape pulak kan yg men'campak' tu...ahaha...klau tgn i, takde makna la nak campak ke tong sampah hae...ehehehe...ada kesombongan di situ yee...ya Allah,i nih, klau bab masuk bakul angkat sendiri mmg pro kan... x hagak2...ehehe...i'm soriiii...

masak arini bukan sbb rajin ye uol...tp sbb mama nak balik dr ipoh...sian lak kang klau mama lapar takde mknn kan, so masak aje lah bg cukup syarat...klau utk i sorang, mee bandung segera adabi ajer pun dah ok...air ofcoz teh o lipton...tak sudah2 nak promote hae...?!kahkahkahkah...mcm la bole dilantik jd duta kan...kata "annette in da wonderland"...tu ajer la...bubbye.

ntahapehapentah n lagi2 pasal makan...

Salam jumaat uol...sihat pagi ni?

i mcm biase lah kan...dr zmn keje, sampai ar skrg pun, kalau hari jumaat mmg hari i santai2. masa belajar kat econfac um dulu pun setiap jumaat mmg takde ape2 kelas...hari jumaat lecturers n staf um meeting2 jer kot...so, bestla kan dpt ronggeng 3 hari-jumaat, sabtu n ahad. tu yg terbawak2 walau dh lps grad. mcm la jgk bebudak ukm yg i kenal, jenis kena ada org gerakkan bgn pagi...pembawakkan dr masa blaja kat ukm la tu kot...hehe.

teringat last year, i dilantik sesuka hati oleh liza utk kejutkan dia tiap pagi kalau ada kelas ke study grup ke exam ke...sgt cabaran owh mau kejutkan dia...kena call byk2 kali baru dia nak terjaga...sampai ke satu thp i bgtau dia- "aku bukan takmo kejutkan ko...tiapkali kejutkan ko, sampai batery hp aku yg kong, ko tak bangun2 lagi...ahaha.." lawaks betul la...kahkahkah liza, jgn marah naa...aku jaja ko arini.

haa, ada sorang lg ukm grad yg cenggitu gak...tapi dia ada maaplah cket.ahaha. sbb dia klau suh i kejutkan pun, skali alarm je dah alert...ehehe...pembawakkan pulapol kot naa tuan kechik hae..?! ke u sesaje nak ngengades buli i kejutkan u, padahal buleh bgn sundri...aritu masa i kejutkan tu, sore mcm dah lama bgn ajer...okla, tak baik burok sangka owh, kita andaikan saje dia buat utk situasi 'juz in case' la kan, kot2 tetido balik dlm washroom ke...ehek,ehek,ehek...end of story.

esok, i plan lps balik dari um i nak p borong asam jeruk bebanyak buat stok kat umah...ehehe...kena p giant shah alam. sana punyer asam jeruk mmg feel owhhh...maveles!!
amacam, terliuq dak...??! jemput tgk naa...

pastu, klau rajin i ingat nak p pasar kat area2 puncak alam...mau cari nasi ambang...klau org jawa, sebutannya jadi nasik ambeng...ehehe...dah ada darah2 jawa ni, sesekali men'jawa'kan tekak,sanggup gigih cari mknn tradisi jawa kan..sue, mau join kah?!
nih display ajer..ahaha.


nasi ambang nih, slalu jumpa masa kenduri masyarakat jawa. ms kecik2 dulu, klau atok i pegi kenduri memana, kitorang mesti nak tunggu atok balik bawak nasi berkat...nama lain bg nasi ambeng tak salah i...pastu mkn ramai2...tu yg feel nye...

memang nasi ambang nih dihidang dlm dulang, nasi pastu kat atas dia letak lauk mcm2 seperti yg uol tgk kat gambar tu...lauk dia biasenya ayam goreng/masak kicap, su'un kicap/sayur lodeh/sambal goreng jawa, mee goreng, ikan masin,serondeng kelapa (wajib owh...baru cetapp..) dan lauk2 lain yg sewaktu dgnnya...pastu, dimakan beramai2 dlm satu dulang, campur2kanlah nasi ngan lauk mcm org klantan mkn nasi kerabu tu...kekdahnya...

tapi yg i nak beli nih, idak ler berdulang...sampul daun pisang ajer...portion dia byk jgk, mcm utk 2-3 orang makan gitu...klau selera tgh ada n lapar thp gaban, i bole jer abeskan sorg2, tp itu cuma kes terpencil tau...once in a blue moon la, omputeh kata...tapi, esok tak tau lagi caner. abeskan sensorang ke sharing2...ehehe. nafsu mkn i kan tgh membuak2 diswik...nyum nyum nyummm...tgkla entry diswik byk story pasal mkn je kan...ntah la ape nak jadi...

ish ish...i nih, arini punye suap pun tak tentu kedarahnye, dah nak story plan utk esok plak kan...kata nak diet...oppss, jgn sebut2 diet hae...sensitip owh...coz i nih, lagi disebut nak berdiet, tambah gigih la i menyuap...so, perkataan diet adalah dibanned ye...sekian, harap maklum.

Thursday, April 16, 2009

episod raja, sarah n mak engku...

hai kawan2...ehehe...i ada nak kepoh sat...

semlm kan, i 'ladybird'2kan diri jenguk blog orang...tgh gigih dok menjenguk blog org, tetiba masa singgah kat blog paknil...i terpandang wajah yg "seperti pernah ku lihat, tetapi di mana ye...". So, i pun puas la nak recall kat mana penah tgk wajah itu...utk rekod, wajah yg i cuba nak scan itu adalah wajah mak engku...ala, yg dulu kontrak kantin sekolah tu...bonda kesayangan Raja yg juga merangkap bonda mertua Sarah la...ingat tak lagi..?! nak tgk, silalah pegi kat column 'jenguk2 ler...' n klik kat 'paknil' ye...

Ala, ana mesti ingat punyer lah...kita kan penah 'projek' curik2 pegi mkn kt kantin masa subjek sastera dulu, masa tuh tak silap i baru kul 8lebih...tak hagak2 tau perut dh lapor...atas bantuan mak engku la kitorg dpt nyoroks belakang peti ais mkn nasi goreng lauk ayam cetapp, nyaris terkantoi ngan pengetua owh sbb masa tgh baek punyer makan tetiba pengetua masuk kantin nak brekfas...haa kau...menggelupor...seb baik ada mak engku tlg cover...kalau tak,mau terjejas imej pengawas kita..malu ooooo...pengawas buat pe'el..ngeh ngeh ngeh...mak engku, jasamu dikenang..!!

back to blog paknil nye story,kan buleh dlm byk2 gambo kat situ, wajah mak engku dulu yg i cam...padahal raja ngan sarah punye muka pun ada gak tertepek dlm gambo tu...tak brape nak cam la coz muka dorang dah lain betul...maklumlah, lama tak jumpa kan...byk la perubahannya.tp cayalah mak engku, nampak steady lagi cam dolu2...raja mcm dah gumukz, sarah nmpk lain...tapi i still buleh recognize lg la...bila ingatan dah pulih tu, so i apelagi kan... terus sms raja (number sarah i takde...) dok nyakat dia amik berkat numpang glamer paknil...raja reply-aik..sll jupa dia lar.gemok eh?lama tak jupa kot.hehe-

ha'ah la kan...lama tak jumpa dorang. penah gak ajak dorang dtg openhouse kat umah dulu tp dorang xdpt dtg, sangkut jem kat hiway masa tu katanya...last i jumpa ngan raja pun thn 2005 kot, masa tu kat sogo, 3hari before wedding diorg, raja ngah carik sarah yg tgh soping...sarah nya i tak jumpa lar...kan buleh, i bgtau raja xdpt pegi wedding dia coz i nak p stadium tgk s'ngor lwn final piala m'sia. ape punyer mmbr la i ni kan...uhuhu, jgn ar keji i...s'ngor nak mng 3piala tuh masa tuuuu...i kan fanatik time tu...eh eh, skarang pun...

tak kesah lar...janji dpt tukar2 nombor tepon, bole lagi still in touch kan...nak jumpa mcm payah bebenor, sms n calling2 jelah. sore raja kat tepon mcm irwan shah tau...kalah dj!! sbb tulah agaknya sarah tergila2 kat raja...wakaka...ke sbb dulu raja ternampak 'tutttt' kat kain sarah..ahaha...roh syaiton sudah sampuk i...(ila kalau tak tgh menyengeh, mesti tgh blurr skrg kan...lin jgn gelaks!).

tapi yg i terkehel cket ngan budak raja nih, kan buleh raya tahun lps, selamber ajer dia anto sms kat i ckp- tahun ni tak beraye umah a**p ke? ...nyaris meroyan gak la i time tuh, terus forward sms tu ke boy ngadu...uhuhu...boy gelaks ajer n suh bgtau raja tahun ni raye ngan boy. tp i tak syaiton okey...takmo penpanjangkan gosip murahan (cewah ayat takleh blah...) so, i pun sinopsis kan la kesah i ngan gagak yg dah kawen ngan awek lain tu...raja terkial la jugak n juz ckp kat i- dah takde jodoh... i sabo jelah. bkn raja sorang je yg 'terkehel' camtu, ramai lg. satu keje lak i nak explain kt org. tabah jelah kan...dugaan idup...sob sob sob...

episod makan,obses n pembawakkan tekak...

elloooooo...wazzup uol??

arini i buat mcm plan semlm nak sibuk2kan diri ke luar umah. ceaa...konon2 nak control cket rasa obses pd makanan..ahaha...agak menjadi gak ler taktik itu...pagi2 i dah kuar ngan Amoque ikut abah brekfas nasi lemak kat sek.2 shah alam. bunyi macam sedap kan..? tapi hakikatnya, telah berjaya buat i rasa tak selera...ehehe...SEBABnya...i tgk sambal nasi lemak dia ajer pun dah bole agak takkan buleh challenge ngan sambal yg i masak...ohohohooooo...ada kesombongan di situ ya..!! pastu, air i order teh o suam...uwekkk...air dia tak sedap, tak sesedap teh o yg i bancuh sendiri...teh o dia mcm rase klorin...putus selera...nak ajer i pinjam skrip citer Ahmad Albab..sound kat tauke kedai.."...aiii...aku marah nih...kopi takde gula,gulai takde garam...aiiiihhh..."...tapi takpe, janji ia dah mencacatkan nafsu mkn i kan...misi berjaya!

Tapi, bila i balik semula kat umah tghari td...roh makan mula sampuk bdn i. masuk2 umah je, mcm orang sewel mula tergagau2 cari makanan n minum puas2.Ahaha. Pastu, Amoque ckp abah ajak mkn kari kepala ikan. I takmo ikut. Bukan sbb jual mahal, menolak rezeki or watsoever ye uol... tapi sbb masa Amoque ckp 'kari kepala ikan', yg terbayang kat kepala i adalah 'kepala naga'...muahahaha...putus selera ku...see, berkesan kan trick psikologi i...

So, kat umah i stat masak mee bandung segera adabi dan teh 0 lipton...ye, ada promosi di situ...ngehngehngeh...favvy i tu. ekceli i bukannya pandai masak pn...bkn nak hina2 masakan kedai, tp bila kita sendiri yg masak kan lbh puas hati...sbb rasa ikut skala tekak sendiri...kadang2 masakan kedai, rasa tak mengikut standard piawaian kita. tu ajer. ndak2 pulak i yg mcm tak selera sgt mkn kt kedai ni. iyela, masa kat ipoh dulu hari2 makan kat kedai. ibaratnya, dapor umah i mmg kat kedai gitu. ramadhan 2006 dulu lagi dasat tau...hampir setiap hari berbuka kat sushi king ngan Amoque. dah mcm doraemon...cket lagi lidah i nak jadi baku bhs jepun...haipp, arigatogozaimazzz...dozu,dozu...ang,ang,ang...seb baik wikend balik kl baru dpt berbuka mcm orang lain ngan nasi bagai...uhuhu.

Lagi satu, penyakit lama masa dulu telah kembali...jengjenjeng...penyakit tak bernafsu pada nasi. dulu, dr kecik mmg i tak bape sgt la kat nasi nih. sampai penah mama i paksa i mkn nasi.siap bantai i ngan hanger tau. uhuhu. cakit owhh...silalah simpati. pastu, heret i p kat rice-cooker n suh i mkn jgk. i pun dlm ketakutan, nanges2, tgn seluk dlm periuk nasi tuh n suap la nasi ke mulut sendiri,ala2 makan tp sebenarnya gesek2 nasi tu kat bibir je gitu.ahaha. lawaks,lawaks. Mama, ape kes makse2 orang mkn nih..?!! masa tuh i tadika pun blom lagi. Cea, skrg dah beso, ndak2 mama tak bace blog i nih, brani la i nak garang2 kan...ehehehe...oh, sungguh durhaka punye anak...adik2, jgn diikut ye...

haa..gitulah citernya. dah tak mkn nasi, yg i suka makan...biskut, milo, megi dan yg sewaktu dgnnya. dulu masa kecik, biskut jacobs tu satu tin besar, seminggu je i bole abeskan sorang...jenuh la mama dok beli biskut tiap2 minggu. masa sekolah2 pulak, orang lain makan nasi hari2, megi kadang2 je. i terbalik plak, megi hari2, nasi kadang2. masa kat universiti, up cket...ehehe...kuetiaw, selang-seli ngan nasi lauk sadin n sayur bendi hari2. sampaikan housemate i bole pelik tgk i, dia ckp- anet, boleh hae hari2 ngadap mknn tu ajer...- dah pembawakkan tekak, nak buat camne kan...

Sama la mcm mama skrg nih, setiap hari nak mkn twisties perisa ayam...kat umah mesti kena ada stok twisties. kalau stok dah abes, mama akan roger sesiapa yg tak balik lagi, kirim beli twisties. takde nasi takpe, janji ada twisties.mama skrg dh pro tau,siap hafal nih kat sekian2 tempat harga twistiesnya sekian2, yg beli kat situ2 rase twisties dia begitu2. silalah kagum. see, ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik kan...skrg, i dok ketagih gegula 'eclipse mints', ajim panggil gegula tu 'yang mahal'...tiaphari, ke mana i pegi mesti kena ada 'yang mahal' tu...sehari tak mkn, jd mcm serba tak kena...camni lah kot perasaan smokers kan...sehari tak 'mengepam', badan dorang menggigil la gamaknya kan...

macam2 la hae...ape2pun ketagihan atau pembawakkan tekak yg kita hadapi, hanya kita saje yg mampu mengubahnya. jadi, cegahlah jenayah sebelum parah...pesanan khidmat masyarakat dibawakan oleh Annette. ceaa..tetiba la pulak...ape jadah??!!

Wednesday, April 15, 2009

perut lapar,idea jd tandus....

2-3menjak nih...i mengalami simptom 'perut bocor'...asik2 mulut nih nak mengudap ajer...baru lepas mkn, tetiba buleh plak lapar lagi...sgt menakutkan bagi insan2 yg dlm usaha utk slimkan body owhhh...makin kronik bila tiap kali tgh rehatkan perut sbb baru lps makan, tiba2 Agil kuar dr bilik dia ckp kuat2-"uihhh...laparnye..." dan-dan itu perut i automatik lapar balik...ala2 elergik la dgr perkataan 'lapar' gitu...mula terkais2 cari mknn yg bole dimakan...apekah??!

lebih menakutkan, kalau tak dilayan perut ni, kunon2 menahan diri la dr makan kan...automatik plak kepala akan jd pening, bdn menggigil seram-sejuk...pakat-jahat tau perut n kepala i...ada penyakit ke i nih..??! uhuhuhu...

esok nak try menyibukkan diri...takmo duduk umah...iyelah, kot2la i jd cenggini sbb i kan mmg selera ajer klau bab mknn kat umah kan...mknn kedai kan i tak bernafsu sgt...so, dgn menempatkan diri kat luar umah, dpt la mengurangkan kecenderungan i mengadap makanan...harap2 menjadi la hae, sape tau kan...we'll see...

Tuesday, April 14, 2009

No.Tel Bantuan Pantas Polis:Bukit Aman's Malaysia Control Centre (MCC)

Very efficient. Answered after one ring. Very useful during emergencies. Police cars just came in from different directions within minutes! Key in these hotline numbers:

(03-22627555/03-22626555)

into your mobile phone. They may save your life. ( Think of Mat Rempit ). Those are the numbers for Bukit Aman's Malaysia Control Centre (MCC), the call centre for all police emergencies. The police are urging Malaysians to have these numbers in their mobile phone.

Bukit Aman Public Relations Superintendent, Mohamad Daud said motorists may help prevent cases like the recent murder of assistant computer engineer Mohamad Nazri Ismail. He added that even after the crime has occurred, the police could go to the crime scene in the shortest possible time and it may result in the capture of those responsible. An MCC spokesman said the public from any parts of Malaysia can call the centre to report an emergency anytime. "We will direct the call to the nearest police station for the officers there to handle the matter," said the spokesman.


Akhirnya, i jumpa jugak nombor yg mmg i dok tercari2 selama nih...thanks to tuan blog yg empunye artikel nih-cael apentah...sori, tercilok hae...takpe kot, info berguna camnih besar owh pahala jika dikongsi n dipanjang2kan...hikhikhik...sori naa...

Monday, April 13, 2009

Perut bocor...

Arghhh...uhuhu...sangat menakutkan owhh...arini satu hari mulut i 'tak kering gusi' tau...caner nak kering kalau dah asik menyumbat makanan jer. Arini masak kuetiaw lagi...satu kuali besar tuh...Agil ada gak mkn tp i rase yg byk abeskan, i lerr...makan ngan cili jeruk, pehh...mmg layan. dok repeat again n again n again...selang-seli ngan kek batek...(Agil, satu kek gua dah baham...hehe),selang ngan rempeyek...selang ngan roti...selang ngan bepang pulut...(sue call tadi pun, tgn sebelah dok pegang hp,sebelah lagi dok pegang bepang takmo lepas..ehehe...), pastu ngan japanese riceball lagi(cetapp owhh...), air rutbir tak tau dah bape gelen i teguk...asam jeruk lagi...sampaikan buah tomato pun i makan mentah2 cicah ngan gula pedas...bukan sebijik dua tau,berbijik-bijik tuuu...haaahhhh, tak penah dibuek den...tak tau lah ape sudah jadi..??!

dah camtu punye byk i mkn, still ada rase kebuluran lagi nih...biar betul!! dah tgh mlm nih perut oii...takkan nak mkn lagi kot?! kang gemukszzz...takde org ndak caner...uhuhu...pembawakkan apekah ini?! telah bocorkah perut ku ini?! nafsu mkn dah mcm 'cik pon' dlm citer 'Sundel Bolong' jer...

arhhh, feduliks...perut saya lapar lagi...saya mahu makan...xkire...dah terbau2 mee bandung segera adabi nih...haaahhhhh...takleh tahan...jemput makan uol naa...

Renung-renungkan...

Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga...... Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatimu....

Jika kamu menadah air, biarlah berpada.Jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....Cukuplah sekadar KEPERLUANmu...Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....Akhirnya ia dibuang....Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya....Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA, boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu.Mengenyangkan...Berkhasiat...Mengapa kamu berlengah cuba mencari makanan yang lain...Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.Kamu akan MENYESAL.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan...yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.Terlalu mengejar KESEMPURNAAN.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..Renung-renungkanlah...

Sunday, April 12, 2009

Welcome back Agil...

yeyea, agil dah balik...yeyea, agil dah balik...ehehe...

Agil dah balik dr sarawak ptg td...sampai2 umah, maka pembahagian 'harta karun' pun bermula...ehehe...poyo jer akak dia nih!Adik balik pun mau citer dlm blog kah...apekah?!! hae...sukati i larr...blog i kan...oppsss..

Memula agil agih2kan utk abang yg dah nak balik umah dia ngan budak2...ajim n yaya dpt t-shirt (hadiah standard la klau gi memana kan...), acik dorang nih pun dpt yg sama gak...aik, dah setaraf acik ngan anakbuah hae...lu tak patut la gil...kalung2 takde ke?!ehehe...ingat nih zaman flintstone keh...?! pastu ada ikan terubok masin (alaa..meleleh airliur dah...slurppp) n kek lapis sarawak(cetappp nyer...nyum nyum...)...bahagi2 utk umah abg, abah n umah sini...untuk i selaku chef umah nih, agil bagi extra souvenir...ehehe...lada hitam sarawak...sengal punyer adik...kat tesco melambak agil oii...

Lu nih...dah alang2 pegi sarawak tuh, carikanlah akakmu ini pakwe etnik dayak ker...dusun ker...alalalaaa...okeylah tu, hatiku kan telah kechiwa ngan melayu spesis 'gagak' yg menyakitkan hati jer...larrr, tak abes2 lagi keh i nih...ahak ahak ahak...

ape2hal welkam back agil...khidmat lu utk belikan gua burger setiap mlm adalah sgt diperlukan...hutang2 gua harap dilupuskan sajer ye...hallaaa, adik-kakak pun mau berkira ker...?! bikin malu kompeni jer lu nih...kalau bukan gua yg pow lu, nk harap sape lagi gil..??!nite2...

Alkesah adik-badik ku last friday...

Last friday, i went to malacca with my elder brother n my sister...Abang n Amoque yang sengal...ada urusan cket...Agil tak join coz dia fly to Sarawak tghari tu...

Dari sebelom bertolak, masa dlm perjalanan sampai lah balik ke kl, mulut dorang mcm tertelan battery energizer...dok potpetpotpettt...mcm tak reti penat...asal ada ajer benda melintas depan mata dorang, musti nak argue...mmg lawyer nih, kekdah nye cam gitu hae..??! al-kesahnye...

Sepanjang perjalanan, masa dlm kete...cewahhh, abang kan...mcm hepi ajer...dok nyanyi tak henti2 n tak hagak2 tau...mcm ar suare lu tu sedap sgt kan...haaaa...laarrrriikkkkkssss...nyoorrroookkkkkksssss.....!!! Amoque,lu jgn bgtau abang naa....hihihihikkkk...betapa gua terseksa duduk di belakang...nak tido pun tarak syinangggg...siap prektis tarik suare nih...adusyyhhh...tak tahan den...suare dah la mcm vokalis boyband kampung jer...pi nyanyi lak rangkaian lagu2 rock klasik melayu....hahahahahhhh...tarik pun antara sampai ngan tak sampai gitu...masalah pitching sungguh...tak tahan den mau gelaks....kahakahkahkahah...mmg sesuweii...lagu2 ada yg i penah dgr, ada jgk yg i mushykil betul ke ada org penah rekod lagu cenggitu...tu belom lagi kira lagu yg abang main bantai ajer nyanyi pakai lirik sundri...kekdah, kalau penyanyi asal dgr la...mmg buleh tanges2... ahahhahhhhaaahhhhhahahahhh....

Amoque pun sama ajer...takmo kalah nih...abang nyanyi, dia pun cbuk je nak sumbangkan suare dia sama...elelelelehhhh...sajelah tu nak tunjuk skill...bak kata Agil masa p karaoke dulu, dia yg nyanyi tak betul, salahkan microfon...ketuk2la mic tu...kihkihkih...relax ar moque...kan buleh, Abang n Amoque aritu,siap gaduh2 lagi...org ni dok kate org tu punye lirik salah, org tu plak kate org nih yg tak reti nyanyi...keskeskes...Abang dan kakak sapa lah tu??!...ehehehehhhh...memang i sonyap yo kat blkg...

Pastu kan...dorang siap nak ugut2 i nih...kata nak jaja story pasal i dlm blog dorang...elehhh...see da leg arhh...ugut salah orang laa...Amoque lu tak payah la nak susah-payah jaja2 story pasal gua...gua bole selamber je jaja story pasal gua sundri...

Aritu i saje jer...malas nak layan Abang yg dok suruh i tgk kete yg bhenti kat sebelah masa traffic-light merah, mercedes jenis ape...coz Abang ckp mcm mclaren...siap Abang gerak2 kete ke depan cket nih, so dat i bole skodeng merce ape...so, i ngan malasnya jwp la...-Ha'aa...honda mclaren...pastu Abang ckp- huhhh...bodo la lu...dah terang2 lambang mercedes, lagi mau kelentong gua ckp "Honda"...bingaiii...akehkehkehkeh...laa...i mati2 ingat honda mclaren tu nama orang...driver F1 ke kan...aisey, mau kelentong tak ngeti daa...

Pastu kan, lagi satu yg dorang dok ugut2 mau story kat blog adalah...kesah i yg tetiba gelak sensorang kat belakang...ehehehe...sbb ape tau uol...tgh dorang siok dok nyanyi2, tetiba plak i dok gelak syaiton kat blkg...ehehehe... sbb i ngan syaiton nye telah me'lepas'kan bom setomek...kahkahkahkah...bau meresap sekejap ajer kat aircond...hah, kau...hambikkk...bising lagi, sape suh...sian dorang berdesup turunkan tingkap...kahkahkahkah...wakakakaaa...padan muka!! sape suh tak berhenti makan, perut orang sampai masuk angin kelaparan tau dak?! angin dlm perut kan mana buleh simpan byk2 sgt...boleh bwk penyakit bukan2 nanti owhhh...so, kena la release cket...cket...cket...ehekehehekehehek...sori bang...moque...Adik sapa lah ni..?!! ahahahaaaaaa...

See...selamber tak i..?? sesekali memalukan diri-sundri ape salah nye...takde maknanye i nak kepit2, hipo2 nih...relax arhh...idup mesti selamber, baru syokkk...tak gitu...?!!!wakakakakakahkahkahaaaaaahahahh

bila april...

alluuuuuuuuu...uol sihat??

tak taulah nape semenjak-dua menjak nih i rase down ajer...nak update blog pun mcm tak bernafsu...nak study pun rase liat ajer...badan rase lesu ajer...mata nak tido sesajor...idup mcm kurang spark...acewahhh!!

bila dah rase down camni, mata pun senang aje nak tanges2...tapi sekejap2 ajerlah...kejap2 gelak, kejap2 sedey...tgh dok gelak2...boleh layan feeling2 pulak...tgk AF7, marsha nyanyi duet ngan Aril pun rase nak tanges...padahal dorang bukan nyanyi lagu sedey pun, lagu 'aku dan dirimu', favvy i tuuuu...i tgk citer gilmore girls pun, rase nak tanges jgk...padahal tgh episod birthday party April anak Luke, bkn episod sedey pun...tgk bola s'ngor v kelantan pun, nyaris nak tanges...ha, ni logik ar jgk coz s'ngor nyaris kalah bila klntn leading 1-0...seb baik, final result seri 1-1...tapi yg peliknya tu bila i tgk berita tamil pun ada gak rase nak tanges...macam la i paham kan...ape kes..??!

bila tgk kalendar kat blog i, baru i paham nape...hooo, dah masuk april...patut la...wakaka...ada paham ka..??!kahkahkahkah...pembawakkan hormon kot...ehehehehhh...ate, pembawakkan budak, tak mungkin...i kan single lagi...bapak budaknye pun takde lagi...ate, idak mencari pun...tak kose...caner lak nak pembawakkan budaknye...akey takde ker..?!! kihkihkih...tiada persenyawaan, maka tiadalah pembawakkan...konsepnye kannn...kahkahkahakahakah...

tulah kesahnya...maseh lagi idea ilek nih...sbb tu dok merapu lagi...janji blog i tak bersawang...ada la jgk berup-date kan...

Friday, April 10, 2009

Lebih pink dari pink-panther...

Alahai...tak tau nape skrg nih i mcm dah terkena 'kenan' pink-panther...segala yg color pink i suke...Lynn, ila...ingat tak dulu, mcm terkenan dgn benda2 yg ada dolphine...skrg sudah tukar...segala2 yg color pink pulak jd favvy...huahuahua...shelly, jgn jijik keji2 naa....

i kalau dah nmpk benda2 yg chomel color pink mesti excited nakkk...kalau tak dpt, rasa lemah longlai jiwa raga...Nih, antara brg2 yg i jumpa kat internet yg i nakkk...i akan gigih dptkan caner2 pun..hehehehehhh...ada sesape yg sayang i nak bantu i dptkan items ini tak..??nak i sayang takk..???! ecececehh...mcm ada ugutan di situ...
Beg Nike giler cun...baru kobar2 mau study!

Kasut high-heel bukan designers brand pun xpe, janji pink..hehe.


if tak mengerlip pun okey jer...i bkn anak mami jarum...



Hoo...ini topi musti mau cari...Liverpool tuu...sape dpt bagi i, i 'muahhh..' satu kali..hurmmm.

Camera color pink baru ghairah nak jd mamarazzi kan....

Lappy pink baru sexy...pehh...


Haa...tikus yang chomeyyy...



Baru feel nak layan lagu...kalah dj!!
Kete takyah pink la naa...nmpk over okey...so, dpt pinkkan rim jadi la..

Kat belah dlm kete, dpt pinkkan lapik kaki pun jadilah...
Haa...ahahaha...polis kalau nak tangkap i, make sure ada gari ini mcm naa...if not, sila bebaskan i atau tunggu i serah diri je naa...jgn dok berangan nak gari i...tak rela...ahak..ahak...ada kegedikkan di situ.

Ahahaha...itu sajer la kesengalan i utk waktu ini...saje je merapu, yg sebenarnya i takde idea nak update blog nih... belah tghari nak cabut p melaka...ada urusan cket...tak dpt nak online...uol nk boraque2, silakan...jgn dok ngumpat udah ler...hari jumaat kan hari yg mulia. Dan buat semua lelaki muslim, solat jumaat jgn buat2 lupa naa...sembahyanglah anda, sebelum anda disembahyangkan...pesanan ringkas khidmat masyarakat dari Nita...bubbye!












Wednesday, April 8, 2009

Yeay...ada sudah..

Yeayy...akhirnya dpt jgk beli gajet utk kegunaan membaca. Booklite atau lampu utk membaca nih, kalau ada baru best nak baca buku. Sebab kalau membaca kat tempat yg tak cukup terang, mata bole jd rosak...mcm mata tuan kechik yg tua sebelom waktu...(ehehe, dah cukup 15 episod pen'jaja'an ke..??!) So, kenalah jaga mata kan...nak guna lama tu...Nak guna booklite ni senang jer...klip kat tepi atau atas buku mcm dlm gambar nih...pastu, on je lampu dia...leher dia adjustable tau...ikut sukak la nak suluh tang mana pun...tadaa...barulah best cket nk baca buku gitu..


Memula td ingat nak beli kat MPH...ada booklite yg color pink lagi...tp agak pricey, Amoque ckp mcm membazir ajer, baik beli lampu meja...so, i pun dgn sedeynya tak jd beli. Lepas blah dr MPH, i ala2 membawa diri ke bahagian brg2 elektrik kat subang parade. Tetiba terjumpa plak booklite nih...rege lagi murah...separuh dr rege kat MPH td...

I rasa Tuhan sayang kat i la...tahu i nak sgt booklite nih...dlm tak mencari, bole plak terjumpa kan...so,i rembat la satu...muahahaha... sssssssuuuuuuuuukkkkkkkeeeeeeee....Alhamdulillah.

Dah la naa...berkobar2 nak baca buku nih...bubbye.

Sorry naa...

Carmen Soo & Jericho Rosales

Sorry naa...arini terlambat online. Pg td ada hal cket to settle, pastu terlayan plak citer 'A Time For Us' kat tv2, i penah bgtau kan psl heroin citer tu...Carmen Soo...

So, jgn mrh naa...



Tahniah...



Calon PAS Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin menang pada pilihan raya kecil untuk mengisi kekosongan kerusi Dewan Rakyat kawasan Bukit Gantang. Sekaligus, kemenangan Ir Nizar memberi gambaran jelas bahawa pengundi Bukit Gantang memberi isyarat bahawa mereka menyokongnya selaku Menteri Besar Perak yang sah.

Serangan peribadi ke atas Nizar termasuk memainkan isu "derhaka" yang dilaung-laungkan nampak telah ditolak sama sekali oleh rakyat yang mengundi.

Nizar memperolehi 21,860 undi berbanding dengan 19,071 yang memihak kepada calon BN/UMNO Ismail Safian dan 62 kepada calon bebas Kamarul Ramizu Idris.

Ini dengan jelas menunjukkan bahawa kemenangan PAS di kerusi Parlimen Bukit Gantang pada pilihan raya umum 2008 bukanlah sesuatu yang secara kebetulan tetapi atas sokongan rakyat yang kukuh.

Bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kedah kawasan Bukit Selambau, calon PKR S. Manikumar meraih kemenangan yang terus memperlihatkan sokongan padu rakyat.Manikumar menewaskan calon BN S. Ganesan dan 13 calon Bebas. Manikumar memperolehi 12,632 undi manakala Ganesan sebanyak 10,229 undi untuk memperolehi majoriti 2,403 undi. Semua 13 calon Bebas hilang wang pertaruhan.

Tahniah kepada Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin dan S. Manikumar.Dalam satu lagi pilihan raya kecil untuk mengisi kekosongan kerusi DUN Sarawak bagi kawasan Batang Ai, calon BN menang dalam pertandingan satu lawan satu dengan calon PKR.

p/s : I bukan ahli politik atau ahli mana-mana parti politik...tetapi sebagai orang awam yg ada latar belakang pendidikan dlm bidang politik i cuma tak mahu mengongkong diri sendiri utk tabsub kpd satu2 pihak...krn i percaya dlm apa jua persoalan politik yg timbul kita hanya ada 2 pilihan...dan pilihan itu bukanlah sama ada hendak memilih antara BA atau BN, PAS atau UMNO, kerajaan atau pembangkang...tetapi pilihan yg ada adalah sama ada utk melihat dari 'mata burung' atau melihat dari dlm tempurung...wahhh...ada falsafah di situ buat yg faham,suci dan mengerti...tiada falsafah buat yg keji...ehehehe...renung2kan.

Okey dak 3 column...???

I baru jer blaja2 buat 3 column nih...so far, uol rasa camne..??? okey dak...??? kan i penah story dlm post yg sbelom2 nih...angka 3 byk enau signifikasi nyer dlm idup i. So, smtr ada ilmu nak buat 3 column...why not i cuba kan...selain sbb signifikasi angka '3' tu, dpt gak i maximumkan penggunaan ruang yg ada kan...?! nampak serabut keh...?! i nyer prob skrg, nak cari background yg chomel cket...background yg i guna skrg, mcm tak bape feel...nantilah i try cari ngan gigih lagi naa...lagi satu, ntah camana la nak tukar title sidebar tu bg kechik, tak kechik2 jgk...tu la, byk enau mengate tuan kechik kan dh ketulahan...i klik byk kali font title sidebar tu bg smaller...tp jd camtu jgk...lagi membesar ade la...alahai...kena menuntut ilmu lagi nih...tunjuk ajar ku sifu...(acececehh....mcm lagu mentor tu..)

p/s: Agil...mama dah bg greenlite lu pg audition reality show, pegi la try...karaoke mcm bagus ajer...try la audition tgk brape jauh lu bole 'pegi'....ada bran..???

Tuesday, April 7, 2009

Alahai lah Gerrard...


Ahahahahhh...semlm baru discover da truth...abe gerrard ku ini rupanya telah berkahwin...wife dia nama Alex ape ntah...and dah ada baby pun...uhuhuhu...patut la masa beraksi kat atas padang, terserlah ciri2 'father-figure'nya...See, ini bermakna jodoh i bukan di Liverpool ye kawan2...kahkahkahkah...ayat keji..!! I sukeee gmbar nih...peh, pandangan 'menangkap' tuuu...ehehe. Mamat nih mmg payah benor nak senyum...ate, dah dia gigih dok kejor bola kan...tp klau skali dia tersenyum,terase mcm dia senyum kat kita sorang gitu....i liorkkkeee...!! wahhhh...tak hagak2 nak perasannnn.....Yeaaa...'Annette in the wonderland'....

Lirik lagu time dah nekad...

Pehhh..lagu nih mmg 'menangkap'...sepetik kata-kata dlm citer "Cinta"...-"...tak guna sayangkan orang yg sayangkan diri dia sendiri aje..."

Krisdayanti - I'm Sorry Goodbye


Sebelum bertemu denganmu hidupku bahagia
Semenjak bertemu denganmu ku makin bahagia
Semakin lama aku semakin tahu tentang engkau
Sedikit kecewa ternyata engkau tak baik
Pertama-tama semua manis yg engkau berikan
Membuat aku merasakan cinta sebenarnya
Semakin hari semakin terungkap yg sesungguhnya
Ku makin kecewa ternyata kau penuh dusta
reff:
Maafkan ku harus pergi
Ku tak suka dengan ini
Aku tak bodoh
Seperti kekasihmu yg lain
Terima kasih oh Tuhan
Tunjukkan siapa dia
Maaf kita putus
So thank you so much,I’m sorry, goodbye
Seribu cara kau membuaiku dengan puitis
Maybe kau lupa bahwa aku pun juga manusia
Yg punya mata, telinga, hati, dan perasaan
Maaf aku pergi dan takkan untukmu lagi

p/s: Shelly...teringat masa pegi tgk citer "Cinta" dulu...gagak tuh janji nak tgk citer tuh sama2 la konon,tp sampai ke sudah nan ado...seb baik ko ada,dpt gak tgk...alahai...idup nih mcm2 kan...mintak dijauhkan la dr bertemu ngan org2 munafik fm lagi ye...Amin.

Surprise...


Ahaha...sorang lagi mangsa pen'jaja'an i...tgh i dok memblogging tetiba masuk lak sms dari amoi coursemate i nih...no yg tak dikenali gara2 hp lama rosak...rupa2nya my 'sayang'...ceaaa, dia siap ckp -...amoi yg cantik tu....-elelelehhh...cantik ker?! ahaha...mmg pun amoi ni lawa... dia dah lama tak ctct...maklumlah, gigih melapor berita terkini...
Babe...surprise..!!! Jangan marah naa...

Bila Cinta...part-2



1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya..
2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya... dia ckp nak belasah lelaki tu n rampas i dari lelaki tu...huhuhu..bukan cinta la hae...
3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah..
4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.. mcm kepochi jer
5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti 'selamat pagi','selamat hari minggu', 'selamat tidur', 'take care', dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan "aku CINTA padamu", tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.. ooo...baru i tau napa dia liat sgt nak ckp i love u...sbb dia berselindung di sebalik ayat lain...hehehe
6] Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS..
7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya dan saat itu, matanya pasti berkaca...kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu
8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya... kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.. elehaiii...touching nye...
9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga,walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya...
10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema,atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, dia ambil peduli tentang kamu.. masa awal2 cinta jer kot...dah lelama, dia lebih amik peduli hal 'bini orang' dari awek sundri...
11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS 'good luck' untuk memberi semangat kepada kamu..
12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa..
13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.. iye ke..?? bukan sbb dh takde idea lagi..??
14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.
15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar 'jauh dimata, jauh dihati?'
16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih..
17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.. urmmm...tetiba rase suspen nih...camtu eyh..??!hallamakkk...jadi jgn biarkan diri anda dibelenggu misteri kesengalan...muahahahahaaaa....
18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi. ehehehehehehhhh

Bila Cinta...



Menurut sekumpulan saintis, perasaan cinta akan datang jika seseorang lelaki memandang wanita yang diminatinya selama 8.2 saat...Sekumpulan penyelidik menyatakan jika seorang lelaki merenung wanita hanya selama empat saat, ia menunjukkan lelaki itu tidak menyukai orang yang direnunginya itu...
So, pasni uol gurls...kalau nak tau dat guy ada siok kat uol,countdown lah brape lama guy tuh usha uol...eheheheh...sengettt...

Monday, April 6, 2009

Penawar Jiwakacau i...

Everytime i rasa down, dgr lagu nih rasa tenang cket owhhh...ntah le...hayati lirik dia...best bagi yg mengerti dan suci...tak best bagi yg keji...ehehehe...layannnn...


Demi Cinta Suci

Pernah hatiku luka pedih
Kerana dicalari cinta penuh duri
Lemas aku dalam dilema
Kata janji manis sungguh tak bermakna

C/O : Mencarimu kasih bagai mencari mutiara putih
Walau ke dasar lautan sanggup ku selami
Namun tak percaya apa yang telah aku terjumpa
Kau sebutir pasir tak berharga

Demi cinta yang suci
Ku rela korbankan kepentingan diri
Demi sinar bahagia
Ku hambakan diri pada-Nya yang Esa

Baru kini ku rasai nikmatnya cinta yang suci
Tiada terbanding dengan cinta yang kau beri
Ranjau yang berduri akan aku tabah menempuhnya
Menyubur iman di dalam jiwa

Demi cinta yang suci
Ku rela korbankan kepentingan diri
Demi sinar bahagia
Ku hambakan diri pada-Nya yang Esa
Demi cinta hakiki
Ku sanggup redahi apa yang terjadi

Apalah erti cinta suci
Andai janji-janji sering dimungkiri
Apalah erti cinta murni
Andai kata-kata sering didustai

Nak dgr lagu dia ada dlm playlist bear i...2nd track...renung2kan dan selamat beramal...

Sunday, April 5, 2009

7 cara bagaimana menyintai wanita...

Untuk keadilan, i bg juga la tips utk uols member2 lelakiku...juga petikan dr majalah yg i baca...ehehe...buku study tak abes baca, majalah khatam dulu...

Mungkin anda tahu bagaimana menyintai wanita, tetapi selalunya kita tak beri perhatian terperinci mengenainya. Jadi bagaimanakah caranya?
  1. Berbicara dengannya. Layannya dengan baik. Dgr setiap patah perkataan yg cuba disampaikannya. Apabila berbincang, cuba imbangi pendapatnya, jangan terus membantah. Hoo..part nih, Boy dah ada skill...go boy...! 'B' to da 'O' to da 'Y'...goooo...wonderboy yeahhh...kahkahkah...
  2. Berikan dia ruang. Jangan terlalu mendesak. Jika dia minta bersendirian, hormati permintaannya. Jangan terlalu mengongkong.
  3. Bersikap sensitif dan ambil berat mengenai masalah melandanya. Bantu, beri dan tunjukkan jalan penyelesaian. Tunjukkan kepadanya yg anda ambil berat. haaa...part nih tuan kechik mmg superb...okeylah tuu...ecececehhh...senyum!!
  4. Jangan mencaci, mencarut atau memanggilnya dgn nama kurang sopan. Jangan pukulnya. Layani dia dgn penuh rasa homat, kasih sayang dan kepercayaan. i tell u...hancur luluh jiwa raga yg mmg dah luluh ni bila dikata 'iblis'...syaiton dan iblis walaupun sama kategori, tp diorang berlainan degree,konvo pun hari lain2 tau dak...?!jgn disamakan...isy,isy,isy...
  5. Lakukan perkara menyeronokkan bersamanya. Jangan biarkannya bosan dgn anda. Jangan lupa membuatnya ketawa. Part ketawa nih tuan kechik n tuan besar mmg master...gelak sampai gegor2 kurusi...bak kata lynn.
  6. Romance. Jangan biarkan ia pudar walau sedikit dlm perhubungan anda. Jika sblm berkahwin, ke bulan pun anda ingin bawanya, jgn plk lps kawin bila dia minta temannya ke kedai pun mengeluh... tu belum lg bab pegi buat pregnancy check-up kt hsptal sorang2...hoo, masa nak 'buat', sama2...bila time check-up, wife pegi sendiri...tu pun kalau wife jenis setia, pegi la sorang2...kalau jenis ada 'kekasih gelapku', dia ajak 'kekasih gelapku' yg tak berape nak bijak n menyanggup ajer tu pg temankan...padan muka dpt wife yg tak hagak2 nak cureng...awek 'kekasih gelapku' jgk yg mkn dlm...tak tercapai akalku..!!
  7. Paling penting sekali, hormatilah falsafah, kepercayaan, cita-cita dan ideanya.

Ada paham...? See, tak payah pun kena ada skill 'ayat2 power'...oldschool tau...teringat petikan kata-kata linda onn dlm blog dia.."Mahu kahwin dengan lelaki yang jujur,setia,baik hati,hormat wanita,tak mengongkong,tak kasari wanita,sentiasa sokong Linda untuk berjaya (bukan berlumba dengan Linda),percaya mempercayai,tidak mungkir sumpah dan janji,tidak cemburu buta,open minded,sentiasa menyayangi Linda seikhlasnya tanpa ada niat lain,tidak mendabik dada dan menghormati ibu ayah Linda. Kalau lelaki itu seorang yang alim,biarlah perangai dan tingkah lakunya seiring dengan ke'alim'annya... Tidak mudah melatah dan tidak mendengar cakap-cakap orang lain mengenai Linda. Bukan harta kekayaan yang Linda cari tetapi lelaki sejati. :-) I sependapat ngan linda...walaupun i minat gak kat fahrin...ehehe...tetiba bila terbaca apa yg linda tulis tuh, hati wanita ada cket tersentuh n faham apa yg dia rasa...uhuhu...kita serupa...

tu ajer..bubbye.

7 tips mencintai suami seadanya...

Franklin P.Jones kata - "Tahun yg paling sulit dlm sesebuah perkahwinan adalah tahun yg sedang kita jalani.."

Francis Bacon pula ckp - "Isteri menjadi kekasih bagi suami yg lebih muda, teman bagi yg sebaya dan perawat bagi suami yg lebih tua.." So, i agaklah kan...klau kita nak jadi kekasih seumor hidup...carilah lelaki yg lebih muda dari kita gitu...kalau nak jadi suami punyer member paling kamceng...carilah yg sebaye...kalau nak jadi suami punya jururawat paling tiptop...carilah laki tua...itu konsep nyer...hoooo...barulah i tau...

Berikut adalah 7 tips mencintai suami seadanya agar dapat membantu uols yg dah slmt berkahwin nih menjaga kerukunan rumahtangga yg i petik dari sebuah majalah utk share dgn uols hae...
  1. Katakan lebih dahulu setiap pagi bahawa kita mencintai diri kita sendiri sblm ucapkan I Love You kpd suami.
  2. Diam itu emas...mendoakan pasangan dlm keadaan bermusuhan itu berlian. And diamonds are girl's bestfriend.
  3. Jadilah pembuat mee segera paling lazat di dunia baginya 24jam!
  4. Menangislah hanya ketika mengambil air wuduk atau ketika sembahyang.
  5. Jika ada masalah yg tidak boleh diselesaikan, lupakan saja. Ini kerana suami kita bukan Superman ( if he is, he'll be wearing his underwear outside) ohooo
  6. Minta maaf itu lebih baik jika dari dalam hati. Jika tidak, lebih baik jangan katakan apa-apa sama sekali.
  7. Keluar rumah berdandanlah seadanya, kerana hakikatnya pakaian yg dipakai sewaktu tidur juga yg selalu menjadi perhatiannya. ehehehehhh...

So, tu ajer yg dpt i share...nak ckp lebih2 pun tak qualified lg. Ate, pepaham sendiri la, i nih kan single lg...blom ada pglmn, so blaja teori lah dulu...muahahaha...tp yg menarik kat artikel nih, dia tulih -" People tend to judge things by just seeing them how they appear. Yet, the true value always lies deep inside "-Di sebalik senyuman manis tersimpan 1000 rahsia...renung2kan...tu jer, bubbye.