Sunday, October 28, 2012

Chakkk...I'm back!!

hurmm...alahai, bersawang lagi blog i nih. ape nak buat kan...bz dgn tugas berkhidmat utk negara...penat sgt2 sbnrnya. lagi2 skrg ni i tgh kursus DPA 6 bln kat Intan Kiara since Jun aritu...insya Allah abes by 21st Dec 2012. tak sabar rasanya nk tunggu saat itu..uhuhu.

sejak kursus ni, rasa mcm blk ke zaman student2 dulu...tp dgn extra stress kot...especially masa 2 bln pertama. giler...mcm hidup dlm penjara kot! dgn kelas yg super duper bz...assignment n presentation back-to-back...exercise demi exercise...event siang-malam...lompat PT10 toksah citer la, mmg berkali2...pergerakan sepanjang di kampus Intan Kiara, guna transit-kaki-aliran-ringan okay...panjat bukit-turun bukit, tangga situ-sana-sini... 

juz imagine, nk story ni pun dah mengah...apetah lg nk buat kan..? tapi, itu la pengalaman...bkn semua org berpeluang melaluinya...*pujuk hati sendiri

sepnjg 2 bln pertama berkursus kt Intan Kiara ni, bole dibilang dgn jari berapa hari i sihat...selebihnye, ada je penyakitnye...demam la, batuk la, food poisoning la...kaki, toksah ckp la...mmg injured dr 1st week kursus lagi...soft tissue injuries yg quite serious gak...lambat jgk br kaki ni nak recover blk...maklum la, doc kata lutut kiri radang sendi...plus bengkak buku lali kaki kanan xsurut2...so, my expenses byk ke bil hospital+farmasi...asik dok berulang-alik hospital je keje i...pastu, kena beli segala bandage, knee guard, knee pad, ankle guard segala bagai...


pipi makin kempis

tapi...ape pun yg berlaku, i hadapi ngan senyuman...ehehe...konon. padahal, tangesan jer lebih sbnrnya...byk i belajar kat sini...ada suka+duka...tawa+tanges... skrg dh 4 bln i berkursus...tinggal lg 2 bln je lagi...chaiyuk2!

J-Force

penggal ke-2 dpa ni, i rasa lagi best. sbb xtvt lebih kpd outdoor. modul pertama outdoor adalah modul wataniah/JPAM...bcoz kaki i baru je sembuh time tu, doctor advice supaya i tak lasak sgt sbb takut injuries tu berulang n jadi makin teruk pulak kang...so, i di-declare sebagai unfit for wataniah...means, i kena join JPAM. at first, mmg rasa kecewa sgt2...sbb selama ni mmg interested nk join wataniah. tp slps go thru latihan n simulasi di kem Pulapa, JPAM Jengka, terus jatuh hati...byk yg i pelajari kt sana esp ilmu2 pengurusan bencara dan kecemasan...skrg dh pandai dh nk buat cpr, balutan kecederaan n guna peralatan pengoperasian bencana...giler best...what an experience~

owh, btw... juz to let u know...sorg member batch i,  Allahyarham Aldy Hasmi Abu Hassan, meninggal dunia masa river crossing training sewaktu modul wataniah... dan kerana insiden tersebut, beri impak yg sgt besar kpd perjalanan xtvt kursus ini..and i'm not going into that...reserve my comments...Alfatihah buat arwah~


kursus ni pun ada byk lawatan korporat...ke menara petronas KLCC, memorial TAR, Arkib Negara, Perzim Melaka, IDFR, PWTC n byk la event2 lain...best la jgk...layannn~

Sidang D

Dentumians ladies @ KLCC

Dentumians@jamuan raya

Dentumians@jamuan raya

Senyum..tak perlu kata apa2~

yes...we had fun~

ehehe...

tataa...darlings~
i think that's all for now...byk lagi yg i nk story tapi apekandaye...penat dowh...mlm td i xtdo semlman sbb siapkan assignment for modul kepimpinan integrasi last week...giler punye ssh assignment tu...ex-convent n MGS, kena karang essay psl syariah...atau lbh tepat siyasah syar'iyyah...haa, hambik ko...tetibe dtg keinsafan sbb dulu ms sekolah rendah suke je nak ponteng sekolah agama rakyat...sbb nk blk tgk citer jepun, Maoro Attack...ehehe...harap2 pp modul, ustaz shafiie tu redha jelah baca assignment i tu...jgn dia pitam sudaa~

esok, i akan lapor diri ke maktab polis cheras...looking forward sbnrnya...wish me luck hae...

so, okay lah...got to go now...tataa darlings~